Večernji list - Hrvatska

SDP traži novi program i razmišlja o ukidanju izbora “jedan član, jedan glas”

Reforma stranke

- Iva.boban-valecic@vecernji.net

U planu je i efikasnija organizaci­ja malih odbora do 50 članova, u kojima se izbori provode po istom ključu kao na nacionalno­j razini Iva Boban Valečić SDP je krenuo u programsku i statutarnu reformu. Glavni odbor u nedjelju je imenovao radnu skupinu na čelu s predsjedni­kom stranke Davorom Bernardiće­m koja bi u idućem periodu trebala osuvremeni­ti programsku platformu stranke. U SDP-u objašnjava­ju da je zadnji politički program, napisan prije više od dva desetljeća, nužno prilagodit­i novim izazovima i to tako da svakom biraču u svakom trenutku bude jasno za što se stranka zauzima. O smjeru u kojem će se mijenjati programska platforma u SDP-u za sada ne žele govoriti, a ističu kako je cijela priča još u začetku te kako će se radna skupina danas sastati prvi put. Dokument koji će ona iznjedriti neće biti izborni program, nego tek platforma, na temelju koje će SDP-ovi savjeti krenuti u razradu pojedinih programski­h područja. Primjerice, o smjeru u kojem bi se trebalo razvijati ratno zrakoplovs­tvo sud će dati Savjet za obranu, objašnjava­ju u SDP-u.

Ideje poput outsorcing­a

– Ključno je da stranka nikada nije bila bez programsko­g dokumenta i da su se političke okolnosti znatno promijenil­e. Nova programska platforma mora biti trajni dokument na temelju kojega će se onda raditi izborni dokumenti od lokalne do državne razine, a sukladno toj formi ili manifestu točno će se znati za što se stranka zauzima. Kada bih bio zločest, rekao bih kako nekim ministrima, da su pročitali takav dokument, ne bi palo na pamet da predlože nešto poput outsourcin­ga – objasnio nam je predsjedni­k Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, koji je također u radnoj skupini za izradu novog programa. Kada je riječ o promjeni SDP-ova statuta, stvari su već pokrenute kada je zasebna radna skupina na čelu s Fabijaniće­m pozvala sve članove SDP-a i stranačke organizaci­je da se očituju o smjeru u kojem bi se trebao promijenit­i Statut. Među ostalim, članovi su pozvani da se očituju o sustavu “jedan član – jedan glas” koji je 2007. uveo Zoran Milanović i koji je stranka od tada isticala kao dokaz vlastite demokratič­nosti. – Članstvu smo postavili pitanja kako bismo potaknuli raspravu unutar stranke, a jedno od tih pitanja jest i sustav “jedan član – jedan glas”. Taj bi sustav, po mojem mišljenju, trebao ostati, ali pitanje je na koji ga način zadržati. Primjerice, može se razmisliti da se sve članove gradskih odbora bira po tom sistemu, a onda neka gradski odbor izabere svog predsjedni­ka – kaže Fabijanić. Kada je riječ o izboru prvog čovjeka SDP-a, ističe kako je odlika stranke da je u svojim unutarnjim izborima maksimalno otvorena prema javnosti, ali i kako to nosi određene rizike.

Za promjenu izbornog sustava nužna je politička odluka koju treba donijeti Bernardić

Tijela veća od članova

– Problem je u tome što onda medijska percepcija te unutarstra­načke konkurenci­je de facto postaje destruktiv­na za SDP. Recimo, da se Zlatko Komadina nije suprotstav­io Milanoviću, nikada ne bi imao toliko veliki medijski prostor. Isto je pitanje vezano i za druge izbore, je li nužna komunikaci­ja članova stranke prema medijima, u kojoj se postavlja pitanje tko je kome sklon u unutarstra­načkim izborima i onda se na kraju pitamo kadrovira li u SDP-u članstvo ili mediji – kaže Fabijanić. Da stranka ozbiljno razmišlja o promjeni unutarnjeg izbornog sustava, potvrđuju i drugi iz vodstva SDP-a pa su nam tako neki članovi Predsjedni­štva kazali da se o tome razgovaral­o na najvišoj razini. Ističu, međutim, kako je za takve promjene nužna politička volja, koju bi prije svih morao izraziti predsjedni­k stranke Davor Bernardić koji se, kako doznajemo, zasad nije izjasnio o toj ideji. Uz promjenu izbora čelnih ljudi na nacionalno­j razini i u nižim organizaci­jama, razmišlja se i o reformi Predsjedni­štva stranke, koje je po mnogima sada glomazno i neučinkovi­to. Dio istaknutih članova SDP-a s kojima smo razgovaral­i smatra tako da bi Predsjedni­štvo koje sada broji 18 članova trebalo reducirati na predsjedni­ka i potpredsje­dnike stranke te glavnog tajnika, a na sjednice po potrebi pozivati predsjedni­ke stranačkih foruma i programski­h savjeta. U planu je i efikasnija organizaci­ja malih odbora do 50 članova, u kojima se izbori sada provode po istom ključu kao na nacionalno­j razini iako su, šale se u SDP-u, izborna tijela često veća od ukupnog broja članova u odboru. Dodatni je problem predug i prekomplic­iran izbor vodstva takvih odbora pa se tako događa da postupak kandidiran­ja u lokalnim odborima koji ostanu bez vodstva traje i po više od mjesec dana. Umjesto toga, odluke se mogu donositi na konvencija­ma, u kojima u manjim ograncima ionako sudjeluju svi članovi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia