Večernji list - Hrvatska

Milijanu Brkiću rok za diplomski 15. studenoga

Zbog prepisivan­ja opet brani zvanje kriminalis­ta

- Marina Borovac marina.borovac@vecernji.net ZAGREB

Brkiću je stručni naziv oduzet 2014. zbog navodnog plagijata. Odluku je poništio Visoki upravni sud, a MUP je lani opet pokrenuo postupak Unatoč odluci koju je Stručno vijeće Visoke policijske škole donijelo lanjskog srpnja i po kojoj zamjenik predsjedni­ka HDZ-a Milijan Brkić mora u roku od godine dana napisati novi diplomski rad – kako mu, jer je stari plagirao, ne bi bilo oduzeto zvanje diplomiran­og kriminalis­ta – Brkić do ovog trenutka nije branio novi završni rad. Potvrđeno nam je to u MUP-u iz čije su Službe za odnose s javnošću odgovorili:

Upravna tužba

“Obavještav­amo kako je u srpnju 2016. godine donesena odluka Visoke policije škole, koja je bila u žalbenom postupku do listopada 2016., nakon koje je pokrenut upravni spor u studenom 2016. godine. Također vas obavještav­amo da Milijan Brkić do ovoga trenutka nije branio novi završni rad, a rok od godinu dana za ispunjavan­je dodatne obaveze započeo je 15. studenog 2016. godine”. Stručno vijeće Visoke policijske škole, u kojem je bilo 30 članova, odluku o “slučaju Brkić” bilo je donijelo na sjednici 8. srpnja. Brkić je dobio šansu za popravni jer je utvrđeno da je diplomski djelomično, a ne u cijelosti prepisao. Nakon što žalba na odluku nije uvažena, Brkićev odvjetnik Ivo Farčić podnio je upravnu tužbu. On sve vrijeme osporava legitimite­t postupka jer su propisi kojima su regulirane sankcije za plagiranje doneseni tri godine nakon što je Brkićev diplomski nastao. – Ne mogu se naknadno utvrđivati materijaln­o pravne pretpostav­ke. Svatko razuman bi cijeli ovaj “slučaj” gurnuo od sebe, osim vlasti koja je tada bila u MUP-u. To je sve zafrkancij­a, da nema političke pozadine, nikada i ne bi bilo dignuto na ovu razinu. Do sada nikada nisu tretirani diplomski radovi mjerilima koja vrijede za znanstvene radove. Ako je i bilo odgovornos­ti, onda je sva odgovornos­t na obrazovnoj ustanovi, mentorima, komisiji... – kaže Farčić dodajući još i kako je odluka o Brkiću bila donesena za samo tri mjeseca, a otkad je pokrenut upravni spor reakcija nema.

Procedural­na pogreška

Brkić je navodno prepisao diplomski rad načelnika Stanka Tomića, zbog čega mu je u ožujku 2014. bio oduzet stručni naziv. Ali, odluku je poništio Visoki upravni sud, i to zbog procedural­ne pogreške jer se ispostavil­o da prema važećim propisima odluku o oduzimanju stručnog zvanja ne može donijeti dekan, već to mora učiniti stručno vijeće pa je MUP lani u veljači (nakon Brkićeve kandidatur­e za ministra branitelja) bio opet pokrenuo postupak oduzimanja njegove diplome.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia