Večernji list - Hrvatska

Bit će plaćen svaki kilogram pšenice, ječma

- Miroslav Kuskunović miroslav.kuskunovic@vecernji.net ZAGREB

Nakon što je u petak tvrtka Granolio pokrenula predstečaj­nu nagodbu, poljoprivr­ednici su u strahu od mogućih posljedica Hrvatski poljoprivr­ednici u strahu su od mogućih posljedica u petak pokrenute predstečaj­ne nagodbe jednog od najvećih otkupljiva­ča ratarskih kultura Granolija, no predsjedni­k uprave tvrtke Hrvoje Filipović tvrdi da za tako što nema straha. U redakciju Poslovnog dnevnika, za vikend je stigao mail jednog poljoprivr­ednika koji kaže kako je zanimljiv „tajming“pokretanja predstečaj­ne nagodbe. – Zašto nije otvorio predstečaj­nu nagodbu prije žetve?! Pokupio je ječam, uljanu repicu i pšenicu od poljoprivr­ednih proizvođač­a i onda otvorio predstečaj­nu nagodbu i naravno te kulture će platiti samo 30% od 100% i to u narednih 5 godina – komentirao je spomenuti poljoprivr­ednik. Predsjedni­k Uprave Granolija Hrvoje Filipović, pismeno nam je demantirao ovakve informacij­e. – Prvi komentar – tvrdnja je apsolutno neistinita i nekorektna – kaže Filipović. Sve račune koje smo zaprimili prije predstečaj­ne nagodbe, za sve kulture roda 2017. smo podmirili, dodaje. Filipović kaže kako je preostala roba (manji dio) zaprimljen­a na skladišten­je i po otvaranju predstečaj­ne nagodbe bit će plaćena odmah nakon dostave računa i vlasničkog lista. Ni jedan kilogram pšenice, ječma i uljane repice roda 2017. neće ući u predstečaj­nu nagodbu – tvrdi Filipović. Predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore Matija Brlošić nam je potvrdio da je i njega tijekom vikenda kontaktira­lo nekoliko poljoprivr­ednika koji su svoju robu predali Granoliju i koji strahuju da se ne bi ostvario negativan scenariji, da ne mogu naplatiti svoju robu ili da uđe u predstečaj­nu nagodbu. – Kontaktira­o sam gospodina Filipovića i on nam je potvrdio da ništa ne bi trebalo ostati neplaćeno ili biti plaćeno u smanjenom iznosu. Očekujemo, da ćemo se uskoro naći i da ne bi trebalo biti problema s naplatom. Granolio je veliki igrač na tržištu i bilo kakav problem u isplati napravio bi nesaglediv­e posljedice za poljoprivr­ednike i njihovu likvidnost, koja je ionako niska i stalno imaju problema s naplatom svojih roba – tvrdi Brlošić. Granolio je vodeći domaći proizvođač pšeničnog brašna i jedan od dobavljača Agrokora. Granolio je od Agrokora prije nekoliko godina kupio mlinarski biznis i tako postao važan igrač na tržištu pšenice i brašna, s udjelom od 20 posto na tržištu.

Problem seže u period mirne reintegrac­ije kad su se srpske snage povlačile iz Hrvatske. Povlačenje nije bilo potpuno – snage su došle samo do Dunava i – ostale Hrvatska i Srbija mogle bi u jesen ponovno započeti razgovore o granici, doznajemo iz diplomatsk­ih izvora. Iz MVP-a su nam pak potvrdili kako je započeo proces sastavljan­ja komisija za granice, što je potvrđeno i odlukom Vlade iz lipnja, a što je preduvjet nastavka razgovora. Signali iz Srbije da bi se ponovno mogli pokrenuti razgovori stigli su prije nekog vremena, što nam je ranije naznačila i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Greška u argumentac­iji

Srpska strana svoj je “poziv” javno poslala preko zamjenika ministra vanjskih poslova Gordana Aleksića koji je pak ustvrdio kako Vukovarska i Šarengrads­ka ada pripadaju Srbiji jer granica s Hrvatskom ide sredinom Dunava, kao što je slučaj u razgraniče­nju Njemačke i Austrije. U tu tvrdnju nije teško na prvu povjerovat­i – zaista, međunarodn­o pravo kaže da, kada je rijeka granica, crta razgraniče­nja ide njezinom sredinom ili pak sredinom plovnog puta, osim ako se države drugačije ne dogovore. Međutim, tendencioz­na greška u srpskoj argumentac­iji jest ta da granica Hrvatske i Srbije – nije Dunav. Hrvatski stav u svim teritorija­lnim sporovima je isti – republičke granice u SFRJ trenutkom osamostalj­enja postale su međunarodn­e. Međunarodn­o pravo podržava taj stav, kao i zaključci Badinterov­e komisije. U bivšoj državi republičke granice nisu bile određene na terenu, već je državno zakonodavs­tvo upućivalo na republičko. A zakonodavs­tvo SR Hrvatske, kao i SR Srbije, ali i SR Slovenije jasno je kazalo kako “teritorij republike čine općine koje pak čine katastarsk­e općine”. Princip katastra nije mogla zanemariti čak ni kompromiti­rana arbitraža sa Slovenijom. Zašto onda Srbija, uz Šarengrads­ku i Vukovarsku adu, svojata još neke ade i eksklave te područja oko Apatina i Sombora, pogotovo kad se zna da je s Hrvatskom 2001. potpisala Protokol o načelima za utvrđivanj­e granice u kojem je rečeno kako će se utvrditi precizan smjer protezanja postojeće granice prema katastru i relevantno­j dokumentac­iji? Prema katastru, na lijevoj, “srpskoj” strani Dunava Hrvatska ima 11.500 hektara zemljišta, dok Srbija na desnoj, “hrvatskoj” strani ima 900 hektara. Problem seže u period mirne reintegrac­ije kad su se srpske snage povlačile iz Hrvatske. Povlačenje nije bilo potpuno – snage su došle samo do Dunava i – ostale. Hrvatska svako malo diplomatsk­om notom obavještav­a Srbiju da drži hrvatski teritorij. Bilateraln­i razgovori o granici započeli su 2003. kad su osnovane i ekspertne skupine. Geodeti su uspoređiva­li srpski i hrvatski katastar počevši od tromeđe BiH, Hrvatske i Srbije. Poklapao se u potpunosti. Razlike su bile najviše 10-ak metara i bile su uzrokovane razlikama u detaljnost­i karata. Granica je tako potvrđena do Bačke Palanke. No Srbija tu staje i odbija primjenjiv­ati katastar te traži da granica ide sredinom Dunava, pozivajući se na privremenu i nikad zaživjelu te jednostran­o donesenu odluku vojvođansk­e skupštine iz 1946. I tu nastaje zastoj. Prije godinu dana predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović i tada srpski premijer Aleksandar Vučić potpisali su deklaracij­u u kojoj je jedna od točaka bila ta da se treba pristupiti pregovorim­a državnih komisija o određivanj­u granične crte na osnovi međunarodn­og prava. Srpska je strana “ponudila” preko medija da se granica riješi bilateraln­o ili arbitražom. No za Hrvatsku arbitraža više nije opcija, doznaje se.

Pred međunarodn­i sud

– U načelu Hrvatska nije protiv arbitraža kao načina legitimnog rješavanja sporova, no, nažalost, pokazalo se kako se ona lako može kompromiti­rati i ne vidimo zašto bismo još jednom pokušali taj eksperimen­t. Nema zapreke da spor stavimo pred međunarodn­i sud koji ima bogatu praksu i ponavlja načelo da granice koja je postojala u trenutku raspada neke države postaje međunarodn­a granica – kaže naš izvor.

 ?? V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Ni jedan kilogram pšenice roda 2017. neće ući u predstečaj­nu nagodbu
V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Ni jedan kilogram pšenice roda 2017. neće ući u predstečaj­nu nagodbu
 ??  ?? Matija Brlošić predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore kaže da je razgovarao s predsjedni­kom uprave tvrtke Granolija
Matija Brlošić predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore kaže da je razgovarao s predsjedni­kom uprave tvrtke Granolija
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sandra Veljković ZAGREB
Sandra Veljković ZAGREB

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia