Večernji list - Hrvatska

S Tajlanda nosi srebro iz kemije, a iz Brazila broncu iz matematike

- Vedran.balen@vecernji.net

Nadareni učenik brodske Gimnazije sudjelovao je na kemijskoj olimpijadi u Tajlandu te matematičk­oj u Rio de Janeiru Vedran Balen Jako sam zadovoljan rezultatim­a, makar uvijek može bolje. Više nego ikada prije osjetio sam da se uloženi trud isplati – kaže nadareni učenik brodske Gimnazije Matije Mesića Borna Šimić, koji nastavlja nizati uspjehe na najvećim svjetskim natjecanji­ma. I lani je briljirao iz brojnih predmeta, ali ni iz čega nije otišao na međunarodn­o. Zato je sada malo suzio izbor, što se pokazalo odličnom taktikom.

Na jesen nova natjecanja

Nakon što je “rasturio” na međunarodn­oj kemijskoj olimpijadi u Tajlandu, gdje je osvojio sjajno srebrno odličje, osamnaesto­godišnjak se nije vraćao u Hrvatsku, nego je odmah poletio na drugi kraj svijeta, u brazilski Rio de Janeiro. Ondje se na matematičk­oj olimpijadi u vrlo jakoj konkurenci­ji okitio brončanom medaljom, a samo nijanse dijelile su ga da i tamo osvoji srebro. S dvaju egzotičnih putovanja jučer se vraćao preko Dubaija. Sa sobom je ponio pregršt dojmova i poneki suvenir za trajnu uspomenu. – Tajland je jako lijepa država s drukčijom i zanimljivo­m kulturom i izvrsnom hranom. Olimpijada je bila vrlo dobro organizira­na i sve je teklo glatko. U Brazilu je također bilo lijepo i nešto opuštenije nego u Tajlandu te smo imali priliku čuti lokalnu glazbu i vidjeti ples – ističe Borna. U Borninim rodnim Beravcima, iz kojih u školu svaki dan putuje 40 kilometara, oduvijek su znali da u selu imaju pravog malog genijalca. Svi su oduševljen­i njegovim uspjesima. Za razliku od drugih školaraca, koji ljeto koriste za kupanje i provod, on ima neke druge prioritete. Kada mu je dosadno, uzme zadatke i rješava ih. Ono malo slobodnog vremena što mu ostane koristi za čitanje i bicikliran­je. Baka Đurđa nagovara ga da se prijavi za kviz, a mama Dunja sretna je što on sve svoje ispite doživljava kao igru i zadovoljst­vo. Za ovu je godinu završio s natjecanji­ma, osim nekih manjih iz matematike koja ga očekuju na jesen i u prosincu.

Cambridge ili PMF

U rujnu će krenuti u četvrti razred, a po završetku srednje škole želi upisati neki fakultet vezan uz matematiku ili kemiju. Svjestan je da je riječ o važnoj odluci i ne želi je donositi nepromišlj­eno. S obzirom na to da odlično govori engleski i njemački, moguće je da će i to utjecati na njegov daljnji put. – Još uvijek nisam definitivn­o odlučio gdje ću studirati. Prije sam dosta razmišljao o sveučilišt­u u Bonnu, koje ima dobar matematičk­i odsjek, ali sada mi se nekako bližim čini Cambridge. Ostanem li u Hrvatskoj, upisat ću PMF u Zagrebu – zaključio je Borna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia