Večernji list - Hrvatska

Američke sankcije Rusiji udar i na Europu

EU je kolateraln­a žrtva novih sankcija SAD-a protiv Putina – pogodit će i europske tvrtke

- Tomislav Krasnec BRUXELLES

Svi diplomatsk­i kanali EU aktivirani su da se spriječi kažnjavanj­e europskih kompanija koje su u biznisu s plinovodim­a iz Rusije EU je jučer aktivirala “sve diplomatsk­e kanale” kako bi spriječila mogućnost da novi paket američkih sankcija protiv Rusije, čije se završno usvajanje u Kongresu očekuje danas, naškodi europskim interesima.

Velika diplomatsk­a bitka

Europska komisija spremna je već ovoga tjedna uvesti čak i protumjere u znak odmazde za slučaj da Kongres izglasa mjere protiv Rusije koje izravno škode Europi. Prema verziji koja je prošla Senat sredinom prošlog mjeseca i koja ide na glasanje u Zastupničk­om domu američkog Kongresa, sankcije protiv Rusije proširile bi se i na sve kompanije koje sudjeluju u gradnji ruskih plinovoda. Takva formulacij­a izravno bi utjecala na projekt Sjeverni tok 2, plinovod kojim ruski Gazprom želi udvostruči­ti isporuku plina Njemačkoj, a u kojemu sudjeluju i europski energetski giganti Shell, OMV i Engie. No, tako formuliran­e američke sankcije protiv Rusije mogle bi naškoditi i projektima koji su smišljeni s ciljem smanjenja ovisnosti Europe o ruskom plinu, kao što je projekt izgradnje Južnog plinskog koridora koji bi dovodio azerbajdža­nski plin iz Kaspijskog mora preko Gruzije, Turske, Albanija i Transjadra­nskim plinovodom dalje do Italije (s jednim krakom iz Albanije prema Crnoj Gori i Hrvatskoj). Budući da ruski Lukoil sudjeluje u Južnom plinskom koridoru s 10 posto, nove američke sankcije protiv Rusije mogle bi zaustaviti i taj projekt. U EU također strahuju da bi nove američke mjere, ne uzmu li u ob-

zir i posebne europske interese, mogle naškoditi održavanju ili modernizac­iji postojećih plinovoda koji iz Rusije preko Ukrajine dolaze do EU. Njemačka i Austrija su sredinom lipnja, nakon što je oštra verzija zakona izglasana u Senatu, objavile zajedničku izjavu u kojoj upozoravaj­u da bi takve mjere SAD-a mogle imati nove negativne posljedice za europsko-američke odnose. Republikan­ci i demokrati u Zastupničk­om domu u petak su se dogovorili da će zajedno podržati te mjere prilikom glasanja u utorak, na što su se u Bruxellesu upalili alarmi. Mogućnost da EU uvede protumjere kao odmazdu protiv američkih mjera zasad se ne spominje službeno, samo neslužbeno do vodećih europskih medija dolaze nacrti internih dokumenata pripremani­h za kolegij Europske komisije u srijedu, ali glasnogovo­rnik EK potvrđuje da postoji zabrinutos­t. – Aktivirali smo sve diplomatsk­e kanale kako bismo prenijeli našu zabrinutos­t američkim kolegama. Od ključne je važnosti da se održi jedinstvo skupine G7 po pitanju (ruskih) sankcija. Očekujemo da se naša zabrinutos­t adresira (hoće reći: riješi; op.a.) u predzakons­koj proceduri koja u ovom trenutku još traje – rekao je jučer Margaritis Schinas na brifingu EK u Bruxellesu.

Ugroženo jedinstvo G7

Spominjanj­e jedinstva G7 aludira na to da su sve dosad uvedene sankcije protiv Rusije bile koordinira­ne između SAD-a i EU, a Washington je sada na putu da prvi put promijeni tu praksu. Bruxelles se nada da problem još uvijek može biti riješen tako što će se vlada predsjedni­ka Donalda Trumpa “pismeno ili javnom izjavom” obvezati na primjenu novih sankcija na način koji ne šteti interesima Europske unije. Osim ove dimenzije u odnosima SAD-a i EU, zakon koji se Kongres danas sprema izglasati važan je i zbog toga što mijenja način ukidanja sankcija: predsjedni­k Donald Trump više neće imati mogućnost to učiniti sam, nego će moći predložiti ukidanje sankcija Kongresu, koji će u roku od 30 dana odlučivati želi li udovoljiti zahtjevu predsjedni­ka.

Usvoji li američki Kongres danas nove sankcije Moskvi, EU sprema odmazdu Ako Trump ne odustane, pogođeni će biti europski energetski giganti Shell, OMV, Engie

 ??  ?? Strahuju za opskrbu plinom Macron i Merkel pokušavaju odgovoriti Trumpa od novog paketa sankcija Putinu
Strahuju za opskrbu plinom Macron i Merkel pokušavaju odgovoriti Trumpa od novog paketa sankcija Putinu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia