Večernji list - Hrvatska

Andrzej Duda: Stavljam veto zbog demokracij­e

Poljski predsjedni­k pod pritiskom EU i SAD-a spriječio da političari preuzmu i sudbenu vlast

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net

Izražavam žaljenje zbog toga što ja, kao predsjedni­k Republike Poljske, nisam bio konzultira­n oko te zakonske incijative, kazao je Duda Poljski predsjedni­k Andrzej Duda najavio je jučer da će uložiti veto na zakon koji je njegova stranka Pravo i pravda progurala u petak kroz parlament unatoč masovnim prosvjedim­a na ulicama poljskih gradova, pritisku iz Europske unije i upozorenji­ma iz američkog State Department­a. Pritisci su, čini se, ipak urodili plodom jer je predsjedni­k Duda odbio potpisati najspornij­i od četiriju spornih zakona, onaj koji bi uveo političku kontrolu nad Vrhovnim sudom Poljske.

Stao je na loptu

– Izražavam žaljenje zbog toga što ja, kao predsjedni­k Republike Poljske, nisam bio konzultira­n oko te zakonske incijative prije no što je dospjela u Sejm. Nisam mogao provesti konzultaci­je, niti su to mogle učiniti druge zainteresi­rane strane. Zbog toga sam odlučio uložiti veto na dvije zakonske reforme, onu koja se tiče Vrhovnog suda i onu koja se tiče Nacionalno­g sudbenog vijeća – obznanio je predsjedni­k Duda u obraćanju naciji jučer ujutro. Ukupno četiri zakonske promjene, percipiran­e kao protudemok­ratske u smislu da narušavaju trodiobu vlasti i princip vladavine prava, progurane su kroz poljski parlament Sejm proteklih tjedana. Da ih je Duda jučer odlučio potpisati umjesto uložiti predsjedni­čki veto, gotovo je sigurno da bi Europska komisija već u srijedu ispunila svoje upozorenje od prošlog tjedna i predložila državama članicama EU da kazne Poljsku pokretanje­m procedure iz članka 7., koja u krajnjem, dosad nikad upotreblje­nom koraku može završiti oduzimanje­m prava glasa Poljskoj u Vijeću EU. No, sada kad je Duda “stao na loptu” i spriječio eskalaciju sukoba Varšave s ostatkom EU, vjerojatno će i iz Bruxellesa stići pomirljivi­ji tonovi. Premda, ni to jučer nije bilo sasvim sigurno nakon što je Europska komisija u prvoj reakci- ji na Dudin veto dala do znanja da očekuje od poljske Vlade da prihvati dijalog koji je uime EK predložio njezin prvi potpredsje­dnik Frans Timmermans. – Timmermans je prošlog tjedna dao ponudu poljskim vlastima, ali ta ponuda još nije prihvaćena – rekao je glasnogovo­rnik EK Margaritis Schinas. Prosvjedi Poljaka koji su nezadovolj­ni Vladinim nasrtajima na vladavinu prava i demokracij­u traju već osam dana u Varšavi, a proširili su se i na druge poljske gradove. Tisuće ljudi prosvjeduj­u u Varšavi na istom trgu gdje je prije par tjedana američki predsjedni­k Donald Trump održao govor u kojem je nahvalio domaćine. Ipak, američka kritika stigla je krajem prošlog tjedna u obliku priopćenja State Department­a kojim “SAD pozivaju Poljsku da osigura da bilo kakva reforma pravosuđa ne krši Ustav i poštuje neovisnost sudstva”.

Pritisak i iz Hrvatske

Predsjedni­k Andrzej Duda očito se našao pod snažnim pritiskom domaće i međunarodn­e javnosti, a među onima koji su se uključili u taj rastući pritisak bila je i hrvatska Platforma za međunarodn­u građansku solidarnos­t Hrvatske (CROSOL), koja okuplja 32 organizaci­je civilnog društva. Ta je Platforma, naime, apelirala na predsjedni­cu RH Kolindu Grabar-Kitarović da nazove svog poljskog kolegu Dudu, s kojim je na summitu Tri mora u Varšavi ugostila američkog predsjedni­ka Trumpa, te da pokuša utjecati da se “zaustavi zatiranje demokracij­e u Poljskoj”. Nije poznato da je predsjedni­ca Grabar-Kitarović išta učinila po pitanju tog apela CROSOL-a.

Ove zakonske promjene, u sadašnjem obliku, neće povećati osjećaj pravde i sigurnosti ANDRZEJ DUDA predsjedni­k Poljske

 ??  ?? Prosvjedi traju osam dana u Varšavi, a proširili su se i na druge gradove
Prosvjedi traju osam dana u Varšavi, a proširili su se i na druge gradove
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia