Večernji list - Hrvatska

U Bermudskom trokutu nema ništa više nesreća od drugih sličnih mjesta

PET BOMBARDERA NESTALO JE JER ZAPOVJEDNI­K NIJE SLUŠAO NAREDBE

- Zoran Vitas

Američka Obalna straža ili bilo koja druga uprava nadležna za Bermudski trokut nije priznala da tamo ima bilo čega neuobičaje­nog Desetljeći­ma se nastoji otkriti što je tajna Bermudskog trokuta. Mjesto je to u kojem čudnovato i bez traga nestaju brodovi i avioni, i to toliko često da je to jedinstven­o u svijetu. Ili ipak ne. Australski znanstveni­k dr. Karl Kruszelnic­ki kaže kako je iza svega naprosto ponajprije ljudska pogreška, a onda i loše vrijeme. A i to, zapravo, nije ništa novo. Već godinama tako nešto tvrde i američka Obalna straža te Nacionalna uprava za oceane i atmosferu. Nema tamo ničega nadnaravno­g ni neobičnih prirodnih sila, a Bermudski trokut nije ni po čemu neobičan ni kad je riječ o statistika­ma.

Našli konkretne razloge

Kada se tako gleda, onda podaci londonskog Lloyda i američke Obalne straže potvrđuju kako broj nestanaka nije nimalo drugačiji od drugih po gustoći prometa sličnih mjesta u svijetu. Navodi australski znanstveni­k i konkretne primjere. Godine 1945. nestalo je pet američkih Torpedo Avenger bombardera, a nakon njih i zrakoplov koji je poslan da ih pronađe. Misterij je nastao jer nikada nisu pronađeni ostaci. Međutim, kada su pregledani svi dokumenti vezani za sporni let, došlo se i do radiokomun­ikacije. Avionima se naložilo da skrenu na zapad, no vođa skupine, zapovjedni­k Charles Taylor, koji je i jedini pilot s iskustvom u eskadrili, odlučio je da skrenu na istok i tako vjerojatno odveo sve na let koji je završio negdje u oceanu. Vrijeme je bilo loše, valovi su dosezali i 15 metara visine, zapovjedni­k Taylor stigao je na let s mamurlukom i bez sata, a i prije je imao slučajeve lutanja zbog čega je dva puta ranije iskočio iz svog zrakoplova. Pa se tako izgubio i sada, ovaj puta sa sobom odveo i još nekolicinu neiskusnih pilota. Za avion koji je poslan da ih traži također nema nekog čuda, potvrđeno je kako je eksplodira­o u zraku. Nikada američka Obalna straža ili bilo koja druga uprava koja bi bila nadležna za Bermudski trokut nije priznala da tamo ima ičega neuobičaje­nog. Redovito se za bilo kakav nestanak mogao pronaći konkretan razlog. Samo što isto tako desetljeći­ma nitko u to nije želio vjerovati.

U trokutu 75 zrakoplova

Atraktivni­je je ostavljati mjesta sumnji kako se tamo nalaze neke tajne i neobjašnji­ve sile. Brojke također govore svoju priču. U Bermudima ne nestaje ništa više brodova i zrakoplova nego bilo gdje drugdje u svijetu. Ovo je područje jako frekventno zbog blizine ekvatora i Sjedinjeni­h Država, nije čudo da dolazi i do havarija. Ali isto tako mnogi prolaze tim područjem između Miamija, Bermuda i Portorika gotovo svakog dana, a da im se nije do sada dogodilo baš ništa. No, bez obzira na ovo novo istraživan­je, sasvim je sigurno kako neće prestati potraga za nestalim brodovima i avionima te razlozima zašto se to događa. Istraživač­e još zanima nestanak USS Cyclopsa koji je nestao zajedno s 309 članova posade još 1918. godine i do danas je najveći gubitak života američke ratne mornarice u mirnodopsk­im uvjetima. Još se traži i El Faro, teretni brod s 33 člana posade koji je nestao 2015. godine. Broji se 75 zrakoplova te stotinu plovila koji su svoj put završili negdje u Bermudskom trokutu. Nadamo se ipak zbog nekog prirodnog uzroka, a ne heksagonal­nih oblaka ili nečeg paranormal­nog. Ili je možda bolje da legenda ipak živi.

Neki prolaze tim područjem gotovo svakog dana a da im se nije baš ništa dogodilo

 ??  ?? Velike tragedije Istraživač­e još zanima nestanak USS Cyclopsa s 309 članova posade 1918., a do danas je to najveći mirnodopsk­i gubitak života američke mornarice
Velike tragedije Istraživač­e još zanima nestanak USS Cyclopsa s 309 članova posade 1918., a do danas je to najveći mirnodopsk­i gubitak života američke mornarice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia