Večernji list - Hrvatska

Kad cure u vrtiću narastu, radit će sve kod Tereze

-

Glorija, Antonio i Tereza. To su djeca obitelji Žarkov, vlasnika konobe. No primoštens­ka konoba se zove – po najmlađoj kćeri. Ljuti li se drugo dvoje djece? – Ma kakvi! Tereza zvuči starinski, dalmatinsk­i, a takvo smo željeli napraviti i ovo mjesto – kaže konobarica mama Magdalena (38), a kuhar tata Josip (43) potvrdno kima glavom kraj grilla.

Jedini rade cijelu godinu

– Počeli smo lani, a jedini radimo u Primoštenu cijelu godinu. Zato nas domaći vole. U svakom trenutku tu gost može doći, a odemo tek kratko na odmor, negdje u travnju, kad ostali otvore. Pa grad ne može biti grad ako je bez restorana – govore. Brat Luka pomaže na šanku, baka Ana peče kolače, njezina sestra Katarina pomaže, a kći Gabrijela – u Zagrebu studira strojarstv­o. – Jedna je od rijetkih cura na strojarstv­u, a još je i među najboljima – ponosna je majka. Na meniju imaju file sabljarke u umaku od bijelog vina i papra (90 kuna), gulaš na divljač s domaćim njokima (85 kuna), no najbolje im ide jelo koje se zove “Rok me bejbi” za 70 kuna. – Svinjski vrat sa žara s pancetom i mozzarello­m – kažu u restoranu. Donose na stol, a uz to kao prilog krumpir s maslacem i začinskim i biljem (25 kuna). Konoba Tereza Primošten Grgura Ninskog 1A Vlasnik: Magdalena Žarkov Iznos računa: 120 kuna Eto, svinjski vrat rijetki bi naručili, no ime prodaje. Turisti ovo naručuju kao ludi. I nije loše... Kao desert – torta od čokolade i sira s kremom od vanilije – 25 kuna. I to je vrlo fino.

Svi su domaći

Svi koji rade u ovoj konobi domaći su ljudi, svi iz Primoštena, a od vina toče domaće butelje. Syrah Korlat ne tako dalekog Benkovca je 240 kuna boca. A imaju i njihove domaće rakije. – Najponosni­ji smo, ipak, na tatino vino. Njega točimo. Ma tu u konobi radi cijela obitelj. Valjda nismo nekoga zaboravili spomenuti. Najvažnije, zove se po najmlađoj kćeri. Uostalom, njoj je pet godina, a kad dođemo po nju u vrtić, cure iz grupe viču ‘Kad narastemo, radit ćemo kod Tereze u konobi!’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia