Večernji list - Hrvatska

Daju mu 300 tisuća €, a sad ga se boje

Dobar sam sa svojima iz Pro Recca, ali u utorak se ne poznajemo – kaže Sukno

- Anton.filic@vecernji.net

U 22 sata (HRT 2) na kultnom budimpešta­nskom Margitszig­etu Hrvatska i Italija u borbi za polufinale Svjetskog prvenstva Anton Filić S Talijanima je uvijek bilo “povuci-potegni” i često su te utakmice imale neku dodatnu priču, nije se uvijek sve rješavalo u bazenu. Još za vrijeme bivše Jugoslavij­e bilo je to veliko rivalstvo. Sjećamo se polufinala EP-a u Bonnu kada su naši vaterpolis­ti pobijedili s 8:7. Do incidenta je došlo nakon što Tellegen nije dosudio očit prekršaj nad Šimencom, Talijani su imali posljednji napad. No, Campagna je “potopio” loptu, što je Lalov i sankcionir­ao. To je sasvim razbjesnil­o “azzurre” koji su krenuli na suca i naguravali ga. Sudac je ipak ostao na suhome, ali je zato u vodi završio dr. Rade Repac, liječnik jugoslaven­ske reprezenta­cije.

Dobili nas dva puta u 2017.

Na samim počecima hrvatske vrste, na EP-u u Sheffieldu 1993., doživjeli smo bolan poraz od Italije koju je tada vodio Ratko Rudić (7:13) i ostali smo bez medalje. A na utakmici su talijanski igrači zbunjivali naše pričom da je dogovoren remi. “Zar vi to ne znate?”, dobacivali su našima i igrali još oštrije. U Sheffieldu je stradao Duško Antunović, a na OI u Atlanti 1996. Rudiću je uzvratio Bruno Silić. Hrvatska je u polufinalu pobijedila Italiju sa 7:6 i poslije osvojila srebro. A zato što se zdušno zalagao da pobijedi njegova momčad (što bi valjda trebalo biti normal- no), Rudića je verbalno napao i izvrijeđao Antun Vrdoljak. U Pekingu 2008. Rudić je na našoj strani, a njegovi su dupini u skupini pobijedili Italiju s 11:7. Sjajno je branio Vićan, a Bošković je postigao tri pogotka. Na EP-u u Zagrebu 2010. osvojili smo zlato pobijedivš­i u finalu Italiju sa 7:3. Rudić je nadmašio svog učenika Campagnu, a Pavić Tempestija. A uspješniji smo bili i u finalu OI u Londonu kada smo pobijedili sa 8:6. Možda je to bila i naša najveća pobjeda nad zapadnim susjedima. Na sljedećim OI u Riju 2016. svladali smo Italiju u skupini s 10:7. Ove godine, me- đutim, Talijani su nas dva puta pobijedili: u polufinalu završnog turnira Svjetske lige u Ruzi (47 sekundi prije kraja imali smo vodstvo i napad, a onda izgubili na peterce 7:9) i u finalu turnira na Siciliji (9:6).

Pro Recco ‘mala Italija’

– Ni ovaj put neće biti lagano s Talijanima. U grupnoj fazi imate pravo na popravak ako negdje uprskate, sada više ne. Znamo

Zbog Talijana je liječnik dr. Repac završio u bazenu, posvađali su se Rudić i Vrdoljak (Antunović), a posvađali su se Rudić i Vrdoljak Jedna od najvećih pobjeda nad Italijom je ona u Londonu na OI kada smo osvojili zlato

što nas čeka i spremni smo. Naša forma je tempirana tako da se stalno diže. Tako smo se spremali, tako radili, ja se nadam da će tako i biti – kaže Anđelo Šetka koji dobro poznaje Talijane jer je do ovog ljeta igrao u talijansko­j ligi (sada je pristupio splitskom Jadranu). Naš kapetan i najbolji igrač Sandro Sukno ostaje u Italiji kad je klupska pripadnost u pitanju. Član je Pro Recca, što mu je omogućilo da s 300.000 eura godišnje zarade bude naš najplaćeni­ji vaterpolis­t. U talijansko­m će sastavu biti čak sedmorica njegovih suigrača iz Pro Recca: Tempesti, Volarević, Di Fulvio, Figlioli, Fondelli, Aicardi i Bodegas. – Pro Recco je najbolja momčad u Italiji, pa je normalno da daje i najveći broj reprezenta­tivaca. Tako je i s našim Jugom kad je Hrvatska u pitanju. Dobar sam sa svojima iz Pro Recca, ali u utorak se ne poznajemo. Barem ne dok utakmica traje – napomenuo je Sukno.

 ??  ?? Problemi s ozljedom prsta su prošlost, Sandro Sukno igra sve bolje, a protiv Italije će imati i dodatan motiv
Problemi s ozljedom prsta su prošlost, Sandro Sukno igra sve bolje, a protiv Italije će imati i dodatan motiv
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia