Večernji list - Hrvatska

U usporedbi s Tour de Franceom sve su ostale utrke smiješne

- Katarina Kušec

– Prvenstven­o sam bio na Touru da budem podrška ekipi i zadovoljan sam onime što sam napravio – kaže Đurasek

sport@vecernji.net Svakakve slike stizale su s Tour de Francea pa je tako jedan poljski vozač objavio fotografij­u svojih nogu nakon utrke na kojima su samo žile, koža i opekline. Nakon toga pitamo se kako oni to uopće prežive, ali eto – izdrže. – Puno se tekućine izgubi tijekom jedne etape, nemoguće je to nadoknadit­i dok se vozi, poslije se nadoknađuj­e. U samom startu uglavnom smo na tri do šest po- sto masti, a poslije se i dehidracij­om dosta izgubi i noge izgledaju tako. To je na našu težinu jako puno i to je rezultat – objašnjava Kristijan Đurasek koji je i sam vozio Francuskom.

Sve je podređeno Grand Touru

Da, žuta majica bila je najtraženi­ja u posljednja tri tjedna jer najveći ispit izdržljivo­sti ponovno je okupio svjetske bicikliste koji su kroz 21 etapu prešli 3500 kilometara Tour de Francea. – Cijela sezona podređena je tome; plan utrka, natjecanja, odmor, pripreme, sve je podređeno Grand Touru jer, ako nisi sto posto spreman, onda je to samo patnja – kaže Đurasek koji je na kraju završio 50. – Prvenstven­o sam bio na Touru da budem podrška ekipi u ciljevima koje smo imali. Nisam vozio na rezultat tako da sam zadovoljan onim što sam napravio i što je ekipa tražila od mene. Momčad je jako bitna. Jedan vozač sam bez ekipe ne može pobijediti na Tour de Franceu. Može se u nekoj etapi napraviti rezultat, ali ne više. A rezultat je napravio i Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) koji osvojio 17. etapu i tako postao prvi Slovenac kojemu je to uspjelo. – Primož je super dečko, znam ga već dosta godina, zaslužio je tu pobjedu. Sigurno da je za svaku naciju veliki uspjeh pobijediti etapu na Touru, a pogotovo za Sloveniju koja ulaže u biciklizam jako puno i ima dosta dobrih biciklista, a tek su sada uspjeli pobijediti – kaže Đurasek koji je bio i na Tour of Croatia. – Biciklizam u Hrvatskoj raste i ima više ljudi, ali prema Touru sve su ostale utrke smiješne, čak su i Giro d’Italia i Vuelta puno, puno manji. Tijekom Toura navijača ima kroz sva tri tjedna. Atmosfera je uvijek savršena, a ove godine bili su i moji navijači na nekima od brdskih etapa i bili su fasciniran­i time kako to izgleda. Teško ga je uspoređiva­ti i s najvećim utrkama na svijetu, a kamoli s utrkom Tour de Croatia, no ona dobro napreduje. Slobodnog vremena vozači nemaju, brdske etape su najzahtjev­nije, naporno je voziti, ali nije bilo vruće, kaže Kristijan.

Sad u San Sebastian

Čak smo imali nekoliko svježih dana na početku. To je bio jedan od najhladnij­ih Toura koje sam vozio. Bile su par dana na cijelom Touru one prave vrućine, ali nije bilo strašno – zaključio je Đurasek koji s velikog Toura kreće u Španjolsku. Tamo u subotu vozi utrku San Sebastijan.

 ??  ?? Kristijan Đurasek Tour de France završio je 50.
Kristijan Đurasek Tour de France završio je 50.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia