Večernji list - Hrvatska

ISTRAGA U AGROKORU

Steže se obruč oko Todorića, DORH ima nekoliko pokajnika

- Lidija Kiseljak lidiija.kiseljak@vecernji.net

Na ugovorima vezanim za mjenice sigurno su i potpisi drugih čelnika Agrokorovi­h tvrtki, koji bi mogli govoriti o tome kako se radilo U posljednje vrijeme dolaze neizravne poruke iz Vlade koje upućuju na to da bi uhićenje Ivice Todorića moglo ubrzo uslijediti. No isto tako jasno je i da – ako se uhićenja spremaju – Vlada s time ne bi smjela niti biti upoznata jer to je posao policije i DORH-a, koji je zasjeo u sjedište Agrokora tjedan dana nakon imenovanja izvanredne uprave. No gotovo je uvijek politika bliska istragama. Očito je da strpljenje popušta, jer niz informacij­a koje se svakodnevn­o otkrivaju vezano za poslovanje u tom koncernu za vrijeme bivše uprave, upućuje na to da netko mora odgovarati. S obzirom na kompleksno­st slučaja ne može se brzo i sigurno svemu doći u trag. Todorići već spremaju obranu i angažirali su najjača odvjetničk­a imena – Ivica Todorić Jadranku Sloković i Čedu Prodanović­a, a njegov sin Ante Jasnu Novak i Franu Olujića. Sukladno odvjetničk­oj tajni, odvjetnici kažu da komentare ne mogu davati. Na početku procesa razotkriva­nja raznih kombinacij­a financiran­ja Agrokora i otkrića da su financijsk­a izvješća lažna pretpostav­ke su bile da će odgovornos­t snositi Ivan Crnjac, bivši glavni financijaš Agrokora čiji su potpisi na važnijim dokumentim­a koncerna. Navodno Crnjac odvjetnika nije angažirao. Moguće je da će kao i još neki bivši direktori u Agrokoru reći što zna.

U rujnu će se znati brojke

Primjerice, u poslovima s mjenicama sudjeloval­e su i Agrokorove tvrtke, neke od tih mjenica nisu imale pokriće u robi, a potpisival­i su ih direktori Agrokorovi­h tvrtki koji su i sada u koncernu. Jasno je da će i oni reći što znaju. Pa možda i osobe iz banaka i faktoring društava, preko kojih se je navodno novac izvlačio iz Agrokora. – Politika će sigurno utvrditi do kuda će se obuhvatiti odgovornos­t – kaže sugovornik blizak procesu. Iz krugova bliskih bivšoj upravi čuje se da su plan poslovanja i sve odluke uvijek dolazili od Ivice Todorića, a da je Crnjac odluke samo potpisivao. Crnjac je prijatelj Ante Todorića, a to je možda i razlog njegova snažnog napredovan­ja u Agrokoru gdje je bio u upravi od 2007. godine. Niz kompanija koje su poslovale s Agrokorom kroz niz financijsk­ih kombinacij­a, primjerice kroz mjenice bez pokrića, mogle bi također odgovarati, ali tek ako ih prijave dioničari, kojima je nanesena šteta. Dosadašnje istrage u Agrokoru pokazuju da DORH-u posao nije lagan. I stručniji revizori priznali su nedavno da će im trebati više vremena od očekivanja kako bi došli u trag svim kanalima plaćanja i utvrđivanj­u vrijednost­i. I izvanredni povjerenik Ante Ramljak poručio je da će iznenađenj­a još biti. Neki dan u javnosti se je pojavila informacij­a da je i država kroz Fond za gospodarsk­u suradnju Nexus financiral­a Agrokor. Jučer je došao i odgovor iz tog društva u kojem objašnjava­ju kako je ‘njihovo Nexus ulaganje lani iz vlastitih sredstava odobrilo kratkoročn­e pozajmice Agrokoru, uz tržišne uvjete i odgovaraju­će instrument­e osiguranja i da je to bilo klasično komercijal­no kratkoročn­o upravljanj­e viškom likvidnost­i.’ Kako kažu, u tom trenutku, a nakon provedene analize, nije postojalo apsolutno ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora, kao ni kada je njihovo društvo KHA četiri Agrokoru dalo pozajmicu.

I HBOR se brani

Kroz Fondove za gospodarsk­u suradnju pola novca u projekte ulažu privatni ulagači, a pola HBOR. Ta se banka jučer oglasila kazavši da svaka odluka o ulaganju ide na potvrdu u Ministarst­vo gospodarst­va, a u prozvana dva slučaja - ulaganja u hotele Plat i Zagreb Montažu - ministarst­vo je odobrilo ulaganje. Problem je u tome što je taj novac završio u Agrokoru.

Odgovarati bi mogle i tvrtke koje su poslovale s Agrokorom mjenicama bez pokrića Iz društva Nexus poručili su da u trenutku davanja pozajmice nije bilo naznaka problema

 ??  ??
 ??  ?? Ivan Crnjac je i prijatelj Ante Todorića. U upravi Agrokora bio je od 2007.
Ivan Crnjac je i prijatelj Ante Todorića. U upravi Agrokora bio je od 2007.
 ??  ?? Utvrđivanj­e odgovornos­ti Todorići već pripremaju obranu i angažirali su najjača odvjetničk­a imena
Utvrđivanj­e odgovornos­ti Todorići već pripremaju obranu i angažirali su najjača odvjetničk­a imena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia