Večernji list - Hrvatska

Ako žele, Austrija i Slovenija migrante smiju vratiti u Hrvatsku

Europski sud odlučio

- Sandra Veljković, Marina Borovac

Bivši ministar Ranko Ostojić kaže da je postojao dogovor svih država na tzv. balkanskoj ruti i da ništa nismo radili na svoju ruku Ove i prošle godine u Hrvatsku je iz drugih zemalja EU ukupno vraćeno oko 750 migranata, a vjerojatno njih još nekoliko tisuća čeka ista sudbina. Htjela ili ne, Hrvatska će ih morati primiti natrag. Države koje nam vraćaju neželjene migrante to su i dosad pravdale objašnjenj­em da je Hrvatska odgovorna za njih jer su ovdje prvi put stupili u EU (Grčka je izuzeta iz te regulative), ali Hrvatska njihov ulazak nije evidentira­la, odnosno nije ni razmatrala njihove zahtjeve za azil. Sada im u korist ide Sud Europske unije koji je jučer presudio da je Hrvatska trebala razmotriti zahtjeve za međunarodn­u zaštitu osoba koje su masovno prešle njezinu granicu tijekom migracijsk­e krize 2015. i 2016.

Oštra kritika suda

Time je Sud uputio oštru kritiku Hrvatskoj zbog ponašanja u migrantsko­j krizi kad se, za najjačeg vala dolazaka, Hrvatska koristila metodom “šalji dalje”, prevozeći migrante prvo do Mađarske, a onda, kad je Mađarska zatvorila granice, do Slovenije, bez registrira­nja. Ovako, računa se da su svi oni na teritorij EU ušli nezakonito. Sud u Luksemburg­u bavio se sudbinom dviju afganistan­skih obitelji i Sirijca koji su zatražili azil u Austriji i Sloveniji nakon što su napustili Hrvatsku, a prema presudi, za rješenje njihova slučaja odgovorna je Hrvatska, koja je otvorila svoje granice da bi izbjeglica­ma omogućila siguran prolaz na zapad. Hrvatske vlasti su im ne samo dopustile ulaz nego i organizira­le prijevoz do granice sa Slovenijom u namjeri da se njihov zahtjev za azilom procesuira u drugim članicama EU. Slovenija i Austrija tražile su da sud odredi smiju li one te migrante vratiti u Hrvatsku, odnosno vrijede li uredbe Dublin III i u izvanredno­j situaciji, a sud je – uz neslaganje pravne savjetnice – kazao da može. Regulativa Dublina III po kojoj je tražitelj azila odgovornos­t države u koju prvu stupi u EU izazvala je brojne negativne reakcije za vrijeme krize, posebice zato što je Grčka – nakon odluke Europskog suda za ljudska prava koja je procijenil­a da ta država loše postupa s migrantima – od 2011. izuzeta iz regulative, a Njemačka zbog istih razloga odbija vraćati migrante u Mađarsku. Ove je godine inicirana promjena Dublina s prijedlozi­ma da se u nju ugradi sigurnosna kočnica – u slučaju da broj azilanata premaši kapacitete države, ona bi u svakom trenu mogla aktivirati tu opciju i zatvoriti se od priljeva azilanata.

Na dan ih ulazilo i 10.000

– Svi su imali pristup međunarodn­oj zaštiti u Hrvatskoj, odnosno mogućnost za podnošenje­m zahtjeva za istu, što mogu potvrditi i sve međunarodn­e i civilne udruge koje su bile konstantno prisutne u prihvatnim kampovima, a nije ih bilo malo. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je Njemačka poslala otvoreni poziv migrantima, ali za njih nije organizira­la prijevoz avionom – reagirao je nakon presude Ranko Ostojić u čijem je ministarsk­om mandatu započeo izbjegličk­i val. Postojao je dogovor svih država na tzv. balkanskoj ruti, dokument poznat pod nazivom “Junckerov plan”. Ništa nismo radili na svoju ruku – podsjeća Ostojić. – Treba imati na umu i sigurnosni aspekt: u jednom danu je na granici znalo ući od 6000 do u 10.000 migranata, a EU nije vodila računa o posljedica­ma za RH. No, mi smo već tada poslali jasnu poruku da Hrvatska neće biti hot spot. Uveli smo svoj sustav registraci­je migranta koji je poslije prepoznat kao efikasan i primijenje­n i na čitavoj ruti. Ako je Hrvatska pomagala nezakonite migracije, onda su to radile sve države na toj ruti. Postupak utvrđivanj­a odgovorne države članice je propisan uredbom što znači da je direktno primjenjiv u svim državama članicama jednakozna­čno! Ipak, razmjeri krize bili su veliki i nitko od država na ruti nije primjenjiv­ao Dublinsku uredbu, pa tako ni Slovenija nije slala zahtjeve ni organizira­ne transfere za povrat – navodi Ostojić.

RH migrante nije evidentira­la pa se računa da su u EU ušli nezakonito “Njemačka je poslala poziv migrantima, ali za njih nije organizira­la prijevoz avionom”

 ??  ??
 ??  ?? Ako je Hrvatska pomagala nezakonite migracije, onda su to radile sve države na toj ruti, kazao je Ostojić
Ako je Hrvatska pomagala nezakonite migracije, onda su to radile sve države na toj ruti, kazao je Ostojić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia