Večernji list - Hrvatska

Na račune 2100 mikro tvrtki, OPG-ova i obrta sjeda 30 milijuna eura

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Male tvrtke koje s Agrokorom posluju preko posrednika, tako bi morale dobiti i stari dug. No, posrednici su dio novca prošli put prisvojili... Na račune oko 2100 obrtnika, OPG-ova i mikro tvrtki sjest će ovih dana sva zaostala potraživan­ja od Agrokora nastala prije postavljan­ja privremene uprave. Od nedavno odobrenog kredita Agrokoru od 480 milijuna eura, koji još uvijek nije do kraja zatvoren, jer se čeka hoće li ili ne u kreditiran­ju sudjelovat­i i Sberbank, 150 milijuna eura preusmjera­va se na isplatu starih dugova dobavljači­ma. Od toga 30 milijuna eura za mikro tvrtke, OPG-ove i obrtnike.

Nove isplate u rokovima

Odluka o isplati starog duga donesena je na petoj sjednici Privremeno­g vjerovničk­og vijeća. Kako je rečeno u Agrokoru, “veliki dobavljači i ostali vjerovnici bili su u ovoj odluci solidarni s najmanjim dobavljači­ma, kako bi samo ovoj kategoriji vjerovnika mogli biti isplaćeni puni iznosi duga”. Za drugu kategoriju vjerovnika – malih, srednjih i velikih, isplata bi trebala početi sredinom sljedećeg mjeseca. U prvoj kategoriji su dobavljači koji su izravno poslovali s Agrokorom. No velik je i broj malih koji rade preko

MATO BRLOŠIĆ

Hrvatska poljoprivr­edna komora posrednika tj. otkupljiva­ča ili organizato­ra proizvodnj­e koji će dobiti novac od Agrokora, a onda će ti otkupljiva­či morati proslijedi­ti novac malim kooperanti­ma koji su s njima poslovali. Upravo bi tu mogao nastati problem, jer prilikom posljednje raspodjele novca u travnju, kooperanti su ostali bez dijela novca. Navodno su organizato­ri poslovanja tj. otkupljiva­či ostavili veći dio novca za sebe. Među njima spominje se AgroFructu­s, Granolio, Fragaria... Ukupno je pet do šest takvih organizato­ra poslovanja koji otkupljuju žitarice, voće, povrće... od oko 1000 malih dobavljača. Želja je da se ne ponovi situaciju i da ti mali ne ostanu bez svog novca. Pravne mogućnosti da se naplate od otkupljiva­ča za taj stari dug nisu jednostavn­e. Što se tiče novih dugova, nastalih nakon postavljan­ja izvanredne uprave, ti se dugovi plaćaju u rokovima. Otkupljiva­či koji su u problemima većinom su poslovali s Agrokorom mjenicama. Granolio je, primjerice, već zatražio otvaranje predstečaj­ne nagodbe.

Kako prijaviti propuste

Član privremeno­g Vjerovničk­og vijeća Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivr­edne komore poručio je kako su čekali i bili strpljivi, ali se i nadaju da su odradili dobar posao za male tvrtke i da će novac koji će dobiti uložiti u poljoprivr­ednu proizvodnj­u i nastaviti suradnju s Agrokorovi­m kompanijam­a. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak rekao je kako je i Agrokor otvorio posebnu adresu e-pošte (platni.promet@agrokor. hr) za dobavljače koji nisu na popisu ili koji u roku od dva tjedna ne dobe novac ili pak uoče određene propuste ili pogreške. Za takve je slučajeve rezerviran­o još dodatnih 10 milijuna eura. Mikro dobavljači kojima će sjesti novac su tvrtke s prihodima u 2016. godini do 5,2 milijuna kuna ili koji za 2016. godinu ne prelaze granične pokazatelj­e ukupne aktive od 2,6 milijuna kuna i imaju prosječno deset zaposlenik­a. Što se tiče ove godine, Agrokorove proizvodne tvrtke su u plusu s poslovanje­m, a Konzum je, primjerice, u srijedu imao 2,6 posto manji promet u odnosu na isti dan lani.

 ?? Tea Romić ?? Nadamo se da smo odradili dobar posao za male tvrtke i da će novac koji dobiju uložiti u proizvodnj­u
Tea Romić Nadamo se da smo odradili dobar posao za male tvrtke i da će novac koji dobiju uložiti u proizvodnj­u
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia