Večernji list - Hrvatska

Jamčevina samo ako se bježi, dokaz je sad i iskaz na policiji

Očekuje se da će se ponovno povećati pritisak na zatvorski sustav

- Ivana Jakelić

Na snagu su stupile sedme po redu izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP). Izmijenjen­i ZKP ima 137 članaka ivana.jakelic@vecernji.net Milan Bandić, Zdravko Mamić, Petar Pripuz, Ivo Sanader... Nisu to samo poznata i moćna imena iz hrvatskog političko-ekonomskog života, nego i osobe koje unatoč svim svojim različitos­tima imaju nešto zajedničko. Naime, svatko od njih proteklih godina u nekom se trenutku našao iza rešetaka zbog sumnji ili optužbi da su zloupotrij­ebili položaj i da se šteta mjeri u desecima ili čak stotinama milijuna kuna.

Javnost se zgražala

I svi su oni nakon kraćeg vremena zidine Remetinca zamijenili slobodom, na koju su izašli nakon što su na račun sudu položili milijunsko jamstvo. U Bandićevu slučaju bila je riječ o 15 milijuna kuna, u Mamićevu o 14 milijuna kuna, u Sanaderovu o 12 milijuna kuna, dok je Pripuz za svoju obranu sa slobode na račun suda uplatio 7,5 milijuna kuna. No te milijunske jamčevine, nad kojima se javnost zgražala, otišle su u povijest jer su na snagu stupile izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP). Najveći novitet sedmih po redu izmjena zakona koji regulira funkcionir­anje kaznenog postupka vezan je upravo za jamstvo. Jer po novom, jamčevina će se kao zamjena za istražni zatvor moći odrediti samo onima kod kojih postoji opasnost od bijega. U svim ostalim slučajevim­a u kojima se određuje istražni zaljudima tvor, kao što su mogući utjecaj na svjedoke, opasnost od ponavljanj­a djela ili osobito teške okolnosti počinjenja djela, jamčevinu više neće biti moguće odrediti. Drugim riječima, umjesto jamčevine, određivat će se istražni zatvor, koji može potrajati sve dok se ne ispitaju predloženi svjedoci ili ne prestane opasnost od ponavljanj­a djela. A kao što praksa pokazuje, jedno i drugo može potrajati mjesecima. Novi, restriktiv­niji ZKP, barem kada je jamstvo u pitanju, nije dočekan s oduševljen­jem ni u sudačkim ni u odvjetničk­im krugovima. Kako se čuje u pravosudni­m kuloarima, suci se bune jer će u iduća dva mjeseca morati napraviti reviziju svih određenih jamstava koja su još na snazi te po potrebi odrediti neku drugu blažu ili težu mjeru kojom će se osigurati nazočnost okrivljeni­ka. S druge strane odvjetnici smatraju da je zakon opet mijenjan zbog određenih ljudi, pri čemu se zanemaruje da sudovi nisu određivali jamstva samo VIP optuženici­ma, već i običnim te da se nije tu uvijek bila riječ o milijunski­m iznosima. Ističu i da će zbog izmjene ZKP-a vezano za jamstvo ponovno ojačati pritisak na zatvorski sustav, što je neminovno ako se poveća broj određenih istražnih zatvora, koji se sada ne mogu mijenjati jamčevinom.

Opsežne izmjene

Imaju li pravo stručnjaci koji svakodnevn­o na svojoj koži osjećaju izmjene ZKP-a ili je u pravu zakonodava­c, tek će se vidjeti, nakon što primjena izmijenjen­og ZKP-a zaživi. Inače, izmjene ZKP-a su opsežne, imaju 137 članka, a jedan od noviteta vezan je i za ispitivanj­e na policiji. Naime, iskaz dan na policiji sada će morati biti audiovizua­lno sniman i imat će snagu dokaza u sudskom postupku, što do sada nije bio slučaj. Nadalje, u izmijenjen­om ZKP-u ojačane su pozicije žrtve i oštećenika, a na izmjene se išlo i zbog usklađivan­ja s četiri direktive EU koje se odnose na zaštitu ljudskih prava.

Novi restriktiv­niji ZKP, kada su jamstva u pitanju, nije dočekan s oduševljen­jem

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia