Večernji list - Hrvatska

S čistom peticom prošlo najviše najmlađih đaka

Lani su najbolji bili učenici četvrtih razreda

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Za učenike je stresan prelazak iz razredne u predmetnu nastavu – zato se i za 50 posto u petom razredu smanji broj najboljih Hrvatska ima 72.767 učenika osnovnih škola koji su ovu školsku godinu završili s najboljim prosjekom – iz svih predmeta ti učenici imaju odlične ocjene. Tako broj najboljih u osnovnim školama drži kontinuite­t već treću godinu zaredom, promatrano prema ukupnom broju učenika (ove je godine u svim osnovnim školama bilo 321.290 učenika), od prvog do osmog razreda, a onih najboljih je 22,41 posto.

Više gradiva, manje petica

S krajem ove školske godine najviše je odlikaša bilo u prvim razredima, njih ukupno 19.228, dok je lani najviše onih koji su s prosjekom 5,0 završili školsku godinu pohađalo četvrti razred. Baš ti prošlogodi­šnji učenici četvrtih razreda još su jednom dokazali da se teško nose sa zahtjevnij­im gradivom nakon prelaska u više razrede. Naime, tada im raste broj predmeta i opseg sadržaja koji se od učenika očekuje da nauče pa oni tada teže mogu pratiti ritam u kojem su najbolji iz svih predmeta. Tako je ta generacija lanjskih najboljih učenika u četvrtim razredima u samo jednoj školskoj godini izgubila 6508 učenika koji su razrede do tada završavali s prosjekom 5,00. – Prelazak iz razredne u predmetnu nastavu za učenike može biti stresan i odraziti se na rezultate. Zato ćemo posebnu pozornost posvetiti kritičnim točkama razvoja mladih u okviru reforme obrazovanj­a – kazala je ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak. No promatramo li uspjeh samo onih učenika koji su ove godine završili prve razrede, u Koprivničk­o-križevačko­j županiji u odnosu na prošle dvije godine najviše je prvašića razred završilo s trojkom.

Trojki najviše u Međimurju

Takav rezultat ne kvari ukupan broj odličnih učenika, koji u svjedodžba­ma imaju i pokoju četvorku, njih je ove godine bilo 176.289 ili 57,47 posto ukupnog broja osnovnoško­laca. Promatrano po županijama, najviše odlikaša školuje se u Gradu Zagrebu nakon čega slijedi Splitsko-dalmatinsk­a, Zagrebačka, Osječko-baranjska pa Primorsko-goranska županija. Gotovo jednak postotak učenika koji se školuju u Ličko-senjskoj (36,57 posto) i Virovitičk­o-podravskoj županiji (36,34 posto) ovu je školsku godinu završio s vrlo dobrim uspjehom. Dapače, Virovitičk­o-podravska županija ujedno ima i najveći postotak onih koji su jedan od razreda osnovnih škola ove godine završili s dobrim uspjehom, a uz bok je prati i Požeško-slavonska županija.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia