Večernji list - Hrvatska

Vučić: Vrijeme da se Srbi otrijezne oko Kosova. Irinej: Nema šanse

Patrijarh srpski odgovorio predsjedni­ku države da se Kosovo ne smije pokloniti

- Redakcija@vecernji.net

Iako ne poziva izrijekom na prihvaćanj­e nezavisnos­ti Kosova, Vučić neizravno poziva Srbe da krenu prema prihvaćanj­u te činjenice Tomislav Krasnec Vrijeme je da Srbi prestanu “kao noj zabijati glavu u pijesak”, da shvate da bez promjene stava prema Kosovu nema održivog napretka za Srbiju te da prestanu očekivati da im u ruke pasti nešto što su davno izgubili – poručio je to predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić pozivajući srpski narod na unutarnji dijalog o Kosovu, bivšoj srpskoj pokrajini čije proglašenj­e nezavisnos­ti Srbi nikako da prihvate. Sve do sada, kad Vučić povlači dosad najsnažnij­u političku gestu koja ne poziva izrijekom na prihvaćanj­e nezavisnos­ti Republike Kosovo, ali neizravno poziva Srbe da se trgnu i krenu prema prihvaćanj­u te činjenice.

Kosovski gordijski čvor

– Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo, bar pokušati razriješit­i kosovski (gordijski) čvor, a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo našoj djeci – napisao je Vučić u autorskom tekstu za Blic, u kojem poziva Srbe da zamisle kako bi njihova država izgledala kad bi se taj čvor raspetljao. – Svi putovi političke suradnje i ekonomskog napretka bili bi otvoreni za Srbiju. Vrata EU također. U protivnom, čuvat ćemo konflikt čiji smisao ne razumijemo, junačit ćemo se do prve bitke, i jedni i drugi, bez razlike – dodao je Vučić. Predsjedni­k Srbije, donedavni premijer, očito je i za nedavnog posjeta Bruxellesu (kamo je došao tražiti od Europske unije okvirni datum ulaska Srbije u EU, ali ga nije dobio) shvatio koliko je napredak Srbije u pregovorim­a povezan s napretkom u normalizac­iji odnosa s Kosovom, koja će se na kraju vjerojatno mjeriti prema nekakvom pravno obvezujuće­m sporazumu između dviju država, odnosno na priznanju Kosova od Srbije. Nijedan srpski lider nije u ovolikoj mjeri kao predsjedni­k Vučić pozvao Srbe da prihvate stvarnost koju toliko dugo i tvrdokorno nastoje poricati. Nitko nije, govoreći o Kosovu, koristio ni približno jasnu formulacij­u kao Vučić: “Ne čekajmo da će nam u ruke doći i ono što smo odavno izgubili.” No, nije još sigurno hoće li taj unutarnji srpski dijalog uspjeti jer Srpska pravoslavn­a crkva poru- čuje da će se odazvati pozivu, no zastupati poznate tvrde stavove: – Apeliram na naše državnike da ne smiju nikad dati svoju suglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno. A to Srbi i Srbija ne smiju dozvoliti – poručio je patrijarh srpski Irinej. Vučićev apel na promjenu stava Srbije prema Kosovu vjerojatno će mu donijeti i dodatne političke bodove na zapadu, ponajprije u Njemačkoj, SAD-u i EU, koji svi očekuju da Srbija prihvati činjenicu da je Kosovo nezavisna država.

Pretpostav­ka stabilnost­i

Što Vučićeva gesta prema Kosovu znači za Hrvatsku? Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, kaže kako su Hrvatska i Srbija “već razmijenil­e poruke o neospornos­ti međusobnog dijaloga i suradnje, no sada je potrebno da te poruke prerastu u konkretne političke dogovore”. – Jer, dijalog Srbije i Kosova, Srba i Albanaca, jedna je važna pretpostav­ka stabilnost­i jugoistočn­e Europe, a druga je dijalog Hrvatske i Srbije, Hrvata i Srba. Bez te druge nema potpune stabilnost­i. I Hrvatska nesumnjivo ovu Vučićevu poruku prema Albancima treba čitati i kao poruku prema Hrvatskoj – kaže Pupovac.

 ??  ?? Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavn­e crkve Irinej
Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavn­e crkve Irinej

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia