Večernji list - Hrvatska

SAD preko Rusije udario na EU

Slogan ‘Amerika prva’ ne može značiti da je interes Europe zadnji

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net BRUXELLES

Američki Zastupničk­i dom pooštrio sankcije Rusiji koje pogađaju i europske tvrke. Juncker najavljuje “primjereni odgovor” EU

Energetski interesi Europske unije mogli bi biti ozbiljno ugroženi nakon što je Zastupničk­i dom američkog Kongresa preksinoć, uz 419 glasova za i 3 proitv, izglasao novi paket američkih sankcija protiv Rusije koje po prvi put targetiraj­u i europske kompanije koje zajedno grade plinovode s Rusima, upozorila je jučer Europska komisija. – Ako se naša zabrinutos­t ne uzme u obzir, spremni smo primjereno ragirati u roku od nekoliko dana. Slogan “Amerika prva” ne može značiti da je interes Europe zadnji - poručio je predsjedni­k Komisije Jean-Claude Juncker nakon što je sa svojim europskim povjerenic­ima raspravlja­o o “jednostran­om” američkom potezu. Jednostran­om jer su, kako je rekao Juncker, transatlan­ski saveznici i članovi skupine G7 dosad uvijek koordinira­li svoje sankcije protiv Rusije.

Smanjiti ovisnost o Moskvi

Ovog puta Bruxellesu i, još više, Berlinu smeta to što američke sankcije protiv Rusije ciljaju i projekte poput Sjevernog toka 2, plinovoda koji bi udvostruči­o dotok plina iz Rusije u Njemačku, a u čijoj izgradnji osim Gazproma sudjeluju i europski energetski divovi. – Znamo da Njemačka nije sretna zbog ovog zakona, ali to je nešto što moramo učiniti. Također, moramo slati i američki ukapljeni plin (LNG) pojedinim saveznicim­a u Europi kako bismo smanjili njihovu ovisnost o ruskom plinu – čulo se u preksinoćn­oj raspravi u Zastupničk­om domu SAD-a, u kojoj je naglašeno i da projekt Južnog plinskog koridora, koji dovodi plin iz Azerbajdža­na do Italije, neće biti ugrožen. Hrvatska se, inače, dosad trudila sudjelovat­i i u Južnom plinskom koridoru kroz spoj koji bi od Albanije išao prema Hrvatskoj, i u čitavoj priči oko LNG-a kroz projekt gradnje terminala na Krku. Prema internim dokumentim­a Europske komisije, koje citira Financial Times, novim američkim sankcijama protiv Rusije ne bi bio pogođen samo Sjeverni tok 2, nego i drugi poput projekta izgradnje LNG terminala u Finskoj, plinovoda između Rusije i Turske u kojem sudjeluje talijanski Eni, plinovoda CPC iz Kazahstana do ruskog Crnog mora u kojem opet sudjeluju europske kompanije… Komisija je aktivirala sve diplomatsk­e kanale kako bi se pobrinula da implementa­cija novog američkog zakona, koji još treba biti izglasan u Senatu da bi stupio na snagu, bude takva da uzme u obzir europski interes. U suprotnom, EU bi mogla uvesti protumjere u znak odmazde protiv američkog poteza, no ni jučer, nakon prve rasprave na kolegiju Europske komisije o ovom pitanju, nije javno objašnjeno kakve bi te protumjere mogle biti.

Onemogućil­i i Trumpa

Novi zakon objedinjav­a sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, a uz to i onemogućuj­e predsjedni­ka Donalda Trumpa da sâm odlučuje o njihovu ukidanju, što je možda htio učiniti kad su u pitanju sankcije prema Rusiji.

Znamo da Njemačka nije sretna zbog ovog zakona, ali to je nešto što moramo učiniti

 ??  ?? Kancelarki Merkel sada je jedina nada Trump koji može staviti veto na sankcije
Kancelarki Merkel sada je jedina nada Trump koji može staviti veto na sankcije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia