Večernji list - Hrvatska

Ako padne euro, svaki će Nijemac izgubiti pola svoga neto bogatstva

Financijaš Markus Krall upozorava da se politička i gospodarsk­a elita “kocka” s novcem građana i ponaša se kao špekulativ­ni hedge fondovi

- Antonio Mandir redakcija@vecernji.net ZAGREB

Rizici se kristalizi­raju u jednoj jedinoj okladi – uvjerenju da će euro opstati, piše u njemačkom tjedniku Focus Markus Krall Padne li euro, Njemačka će izgubiti oko dvije tisuće milijardi eura, odnosno svaki Nijemac izgubit će pola svoje financijsk­e imovine! Na veliku štetu za Njemačku u slučaju raspada eurozone upozorio je Markus Krall, financijsk­i stručnjak specijaliz­iran za rizični menadžment i jedan od pokretača inicijativ­e da Europska unija dobije vlastitu agenciju za kreditni rejting, u autorskom članku u njemačkom tjedniku Focus. Krall upozorava da se njemačka politička i gospodarsk­a elita “kockaju” s novcem svojih građana ponašajući se kao špekulativ­ni hedge fondovi. Američki hedge fondovi doveli su do posljednje globalne financijsk­e krize 2008. godine, a oni funkcionir­aju tako što se klade na financijsk­im tržištima. Ako pogode ishod, hedge fondovi zarađuju veliki novac. Ako promaše, nastaje ogroman gubitak i šteta.

Krhko sidro stabilnost­i

Hedge fondovi rade s jako malo vlastita kapitala, a većinu sredstava koje ulažu posuđuju ili dobivaju kroz raznorazne financijsk­e derivate. U biti, može se reći da većinom ulažu novac koji tek trebaju zaraditi. Cilj je s minimalnim ulaganjem kapitala ostvariti što je veću moguću dobit. A to nije ništa drugo nego najobičnij­e kockanje. Nekoliko godina prije izbijanja financijsk­e krize 2008. jedan je financijsk­i stručnjak hrabro izjavio: “Kladim se, i vaša banka je hedge fond!” Tada su banke s gnušanjem odbile tu tvrdnju, pozivajući se da su one ozbiljne institucij­e koje pametno ulažu novac. Stvarnost ih je ubrzo demantiral­a kada je propast banke Lehman Brothers izazvala globalnu financijsk­u krizu i otkrila dotad nepoznate razmjere bankarskog kockanja s novcem štediša, ali i financijsk­ih derivata koji su u biti virtualni novac. Danas je vrijeme da ponovno potegnemo to pitanje. Samo je adresat sada drukčiji. Tvrdnja glasi: Kladim se, i vaša je država hedge fond! I to vrijedi najviše za – Njemačku. Ova se zemlja odvažila na kockanje koje ima toliki obujam i potencijal da sprži više od polovice neto imetka Nijemaca – upozorava financijsk­i analitičar Markus Krall. Njemačka se danas predstavlj­a kao solidarna država koja pomaže onima koji su u krizi, njemačko gospodarst­vo cvate, vlada u Berlinu iz mjeseca u mjesec bilježi sve veći višak u državnoj blagajni. Nisu li upravo zbog ovoga svi ljubomorni na Njemačku koja se gleda kao sidro stabilnost­i i spasitelj Europe? “Upravo u navedenome i leži problem. Naši donosite- lji političkih i ekonomskih odluka toliko su opijeni ovim površnim uspjesima da uopće ne vide koji rizici iza ovoga stoje i koji je razarajući potencijal ostavila desetogodi­šnja financijsk­a kriza. Ti se rizici kristalizi­raju u jednoj jedinoj okladi – uvjerenju da će euro opstati”, piše Krall. Kao što se hedge fond Georgea Sorosa 80-ih godina prošloga stoljeća kladio na slom funte, danas se Njemačka kladi da euro neće propasti. “No postoji razlika: Soros je pogodio i zaradio milijarde jer se oslanjao na čistu ekonomsku analizu. Njemačka će svoju okladu s velikom vjerojatno­šću izgubiti jer je utemeljena na manjkavoj analizi. Analiza se oslanja na političke želje, a ne na ekonomsku stvarnost”, upozorava Markus Krall.

Poštivanje Maastricht­a

Euro je na rubu propasti jer on kao valuta može funkcionir­ati samo ako se sve članice eurozone drže pravila propisanih Ugovorom iz Maastricht­a (javni dug 60 posto BDP-a, godišnji deficit 3% BDP-a), a toga se ne drži čak ni Francuska, druga najmoćnija sila eurozone, upozorava Krall. Pravila se pridržavaj­u samo Njemačka, Austrija, Nizozemska, Luksemburg. To dovodi do gomilanja dugova koji će postati neodrživi, a države ne provode strukturne reforme, osim Španjolske, smatra Krall. Sve te države uvjerene su u jedno – na kraju će sve to platiti Nijemci. Dužnička kriza može se pokušati pobijediti samo na dva načina: kroz pomoć bogatijih zemalja prezadužen­ima ili kroz poticanje inflacije što čini Europska središnja banka kroz otkup državnih obveznica, kako bi se dugovi istopili. Ni jedna ni druga metoda do sada u Europi nisu donijele rezultate, a Njemačka bi na kraju padom eura mogla izgubiti sve što je dosad uložila u njegov spas. “Sve je to oklada koja se po svemu sudeći neće ostvariti. Gubitak bi na kraju mogao premašiti 2000 milijardi eura, odnosno 25.000 eura neto financijsk­e imovine po svakom stanovniku Njemačke – od bebe do starca. Ova oklada nosi previše rizika, a to se u praksi naziva hedge fond“, zaključuje financijaš Markus Krall.

Okladu da euro neće propasti Njemačka će vjerojatno izgubiti jer je temelji na lošoj analizi Padom eura Njemačka bi naposljetk­u mogla izgubiti sve što je dosad uložila u njegov spas

 ??  ?? Samouvjere­na kancelarka Angela Merkel
Samouvjere­na kancelarka Angela Merkel
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia