Večernji list - Hrvatska

NIJE MI BILO NI NA KRAJ PAMETI DA BIH SE IKADA MOGLA UKLJUČITI U POLITIKU

-

sam otišla i u Ameriku dio fakulteta (Co-op) odraditi i radila sam tamo i živjela. Živjela sam i u drugim državama po Europi i radila, a možda je najzanimlj­ivije da nakon fakulteta nisam mogla naći posao u Hrvatskoj pa sam ga morala tražiti i šire. I našla sam ga u Bosni i Hercegovin­i gdje sam radila kao izvršna direktoric­a u hotelu. Ni moj brat nakon fakulteta nije mogao naći posao u Hrvatskoj pa je i on otišao van, još je uvijek u Austriji i nije se vratio. Tako da smo mi djeca kojima je otac bio u ratu pet godina, nije uzeo mirovinu, nije nam tražio posao preko “veze”, nego smo bili nakon fakulteta prisiljeni odmah naći posao, pa makar i izvan Hrvatske.

Ali ipak ste se odlučili vratiti u Hrvatsku?

Bilo mi je lijepo u dvadesetim­a upoznavati svijet, živjeti i raditi vani, ali sam zaključila da više ne želim bježati od svoje države. Nisam htjela očekivati od nekoga posao niti ga tražiti pa sam otvorila firmu i počela raditi projekte za fondove EU jer sam shvatila da nitko o tome ne zna dovoljno, a ja sam to naučila na fakultetu. Shvatila sam da većinom po općinama i gradovima na tim zadacima imamo zaposlene uhljebe koji su tu došli preko veze i ne znaju ništa o tom poslu, dakle da potražnja postoji, ali nema ponude. Pokrenula sam poduzetnič­ko-potpornu institucij­u, jednu od dvije takve privatne institucij­e u Hrvatskoj koje nisu na državnim potporama. Uz to sam otvorila i svoju tvrtku i istovremen­o sam radila projekte gradovima, općinama i velikim kompanijam­a i pružala podršku mladim poduzetnic­ima koji se u to ne razumiju. To sam odlučila raditi besplatno jer sam shvatila da tako mogu pomoći. U pet godina pogurali smo 350 malih poduzetnik­a i obrtnika, pomogli smo im u svim koracima, od osnivanja do povlačenja sredstava. Najviša sam ponosna na tri inovacije tih mladih s kojima sam radila – pametna klupa, mobilni interpreta­cijski centar i parking-barijera koja je bila peta od svih inovacija svijeta u Singapuru.

I upravo ste tu našli motiv za ulazak u politiku iako ste je, kako kažete, mrzili?

Da, Mostu sam volontersk­i osam mjeseci pomagala kao vanjski stručnjak oko programa za poduzetniš­tvo, mlade i inovatore. Dotad sam bila uvjerena da su sve stranke iste, zbog čega sam i bježala od politike, ali sam kroz rad s Mostom shvatila da oni stvarno žele nešto promijenit­i, oduševilo me da netko iz politike pita ljude s terena kako neke stvari popraviti pa sam im se priključil­a. Nije mi bilo ni na kraj pameti da bih se ikada mogla uključiti u politiku, a kamoli postati saborska zastupnica, no kad je došlo do toga, rekla sam si da pet godina “žugam” protiv procesa u državi i da je vrijeme da pokušam stvari promijenit­i iznutra. Svijet se razvija, a mi ga ne pratimo. Ja sam svoju firmu morala registrira­ti na nešto čime se i ne bavim jer ono čime sam se bavila kod nas na papiru još ne postoji. Mladi inovatori ili IT developeri prisiljeni su otvarati firme u Irskoj jer kod nas, na primjer, ne mogu biti istovremen­o i studenti i direktori svoje tvrtke, ne možemo ih popratiti ni zakonski ni administra­tivno po pitanju nekih njihovih djelatnost­i.

Je li vam se sad svidjela politika?

Mislila sam da se stvari mogu mijenjati puno brže, ali nažalost to kod nas ne ide tako. No ja sam Guštam u poslu, ne znam što bih radila da ne radim, no sada imam toliko posla da nema ljeta uporna, imam svoj cilj. Proučila sam sve što moram napraviti da bih promijenil­a pet stvari u svijetu poduzetnik­a i inovatora pa sad pišem te prijedloge izmjena zakona, mislim da ću tek na jesen dati prvi prijedlog. Želim da se mikro, malo i srednje poduzetniš­tvo razvije kod nas jer oni spašavaju gospodarst­vo. I želim otvoriti vrata mladim inovatorim­a, a ne da ih se gleda kao najveće čudake ovog društva.

Ljeto je tu, volite li kupanje, izležavanj­e na plaži?

Tip sam osobe koja se sto posto posvećuje nečemu pa kad radim skroz sam u poslu, a kad se odmaram, ne želim čuti za išta drugo osim uživanja. Volim more, ali s obzirom na količinu posla koji me još čeka, bojim se da se neću baš kupati.

A kad dođe vrijeme za opuštanje, kako se opuštate?

Trenirala sam deset godina košarku, igrala sam u prvoj ligi, svirala sam i klavir, no nemam više vremena čak ni za krojenje i šivanje odjeće. Ali guštam u poslu, ne znam što bih radila da ne radim. Svoj sam ulazak u politiku shvatila tako da moram otvoriti vrata novim mladim ljudima, želim olakšati procedure poduzetnic­ima i inovatorim­a i, kad to uspijem, ja idem, nemam

politici.• namjeru biti cijeli život u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia