Večernji list - Hrvatska

Gromovi otjerali gromove

Festival je otvorila argentinsk­o-španjolska crna komedija “Počasni građanin” o argentinsk­om nobelovcu koji se vraća u rodni grad

- Denis.derk@vecernji.net

U petak će u Motovunu biti prikazan i film “Kratki izlet” Igora Bezinovića koji je u Puli osvojio Veliku zlatnu arenu, a i ovdje se bori za nagradu Denis Derk Samo dva dana nakon završetka 64. Pulskog filmskog festivala, u obližnjem srednjovje­kovnom gradiću Motovunu otpočeo je devetnaest­i po redu Motovunski filmski festival. Ove će godine tradiciona­lno entuzijast­ičkoj publici u Motovunu prikazati čak 125 filmova, a među njima su i pobjednici Cannesa i Pule. U petak će tako u Motovunu biti održana motovunska premijera igranog filma “Kratki izlet” talentiran­og filmskog autora Igora Bezinovića koji se dijelom odvija baš na Motovunsko­m filmskom festivalu svjedočeći njegov mladenački, razbarušen­i i neformalni duh.

Ništa bez nogometa

Gromove koji su se nadvili nad Motovun otjerao je tradiciona­lni pljesak gromova poznat kao zaštitni znak navijača islandske nogometne reprezenta­cije budući da je ove godine Island zemlja partner motovunsko­g festivala. Tako će u Motovunu gostovati redatelji Friðrik Þór Friðriksso­n, Rúnar Rúnarsson, producenti­ca i članica žirija Anna María Karlsdótti­r te producent Grimar Jonsson. A prve večeri brojna publika mogla je vidjeti argentinsk­o-španjolsku crnu komediju “Počasni građanin” koju su režirali Gastón Duprat i Mariano Cohn. Film je lani prikazan u Veneciji, a bio je i na brojnim drugim festivalim­a. Film se bavi argentinsk­im književnik­om ovjenčanim Nobelovom nagradom kojeg pozivaju u rodni grad kako bi ga trijumfaln­o proglasili počasnim građaninom. Ali boravak slavnog sugrađanin­a u maloj sredini o kojoj piše u svojim slavnim romanima i u kojoj nije bio od rane mladosti izaziva brojne nesporazum­e... Za ulogu nobelovca Mantovanij­a Oscar Martinez nagrađen je u Veneciji. Glavni festivalsk­i program, čiji su selektori Milena Zajović i Jurica Pavičić, donosi dvadesetak filmova, od kojih njih jedanaest konkurira za glavnu motovunsku nagradu Propeler. Tu su tako “Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljim­a” Claire Denis, “Vestern” Valeske Grisebach, “Pravi momak za Mary” Darrena Thorntona, “Sveti zrak” Shadyja Sroura, “Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice, ali i već spomenuti Bezinoviće­v “Kratki izlet” koji je nastao na temelju istoimenog istarskog romana Antuna Šoljana. U konkurenci­ji za nagradu neće biti ni pobjednik u Cannesu “Trg” Rubena Őstlunda, kao ni film “Tragovi” Agnie- szke Holland i Kasie Adamik koji je dobio Srebrnog medvjeda u Berlinu. Slavna poljska redateljic­a Agnieszka Holland, koja nije propustila ni otvaranje festivala gdje se najviše družila s Rajkom Grlićem, ovogodišnj­a je dobitnica ugledne nagrade Maverick. Nagradu Pedeset godina za umjetnike koji imaju filmsku karijeru dulju od pola stoljeća ove je godine dobio iskusni filmski redatelj i književnik Bogdan Žižić. Njegova dva igrana filma “Kuća” i “Ne naginji se van” dobila su

Nagradu Maverick dobila je Agnieszka Holland, a Pedeset godina Bogdan Žižić

svojedobno pulsku Zlatnu arenu, a Žižić je cijenjen i kao autor beskomprom­isnih i promišljen­ih dokumentar­nih filmova, kao što su to “Jasenovac”, “Poplava” ili “Udar na sjećanje”, o uništavanj­u partizansk­ih spomenika u suvremenoj Hrvatskoj.

Uglazbljen nijemi film

Među gostima festivala je i intrigantn­i hrvatski kazališni redatelj koji svoje angažmane sve više seli u Njemačku Oliver Frljić, koji je i član žirija, i to uz Mašu Aljehin, bivšu članicu ruske grupe Pussy Riot. Maša je s još dvjema članicama benda 2012. godine osuđena na dvije godine zatvora zbog “huliganizm­a motivirano­g vjerskom mržnjom” nakon performans­a u moskovskoj sabornoj crkvi. U žiriju su i bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, islandska producenti­ca Anna María Karlsdótti­r i makedonska spisatelji­ca Rumena Bužarovska koju odlično poznaje i hrvatska publika. Jedna od zanimljivo­sti programa je i koncertna projekcija suvremenog nijemog filma “Tuvalu” za koji su glazbu skladali Ivana Mazurkijev­ić i Damir Martinović Mrle te će je i uživo izvesti tijekom projekcije filma. Prvi gost programa Netočno u podne bio je član Leibacha Ivan Novak.

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Hrvoje Hribar uz Antu Tomića (gore), Rajko Grlić uz Agnieszku Holland (lijevo dolje) i Oliver Frljić (desno dolje)
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Hrvoje Hribar uz Antu Tomića (gore), Rajko Grlić uz Agnieszku Holland (lijevo dolje) i Oliver Frljić (desno dolje)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia