Večernji list - Hrvatska

Štrajk u CA otkazan, novi kolektivni ugovor do kraja ove godine

Plaće po starom kolektivno­m ugovoru, iako je istekao, a stalan posao dobit će 10 članova kabinskog osoblja koji su radili na određeno

- josip.bohutinski@vecernji.net Josip Bohutinski ZAGREB

Piloti, stjuardese i aviomehani­čari Croatia Airlinesa ipak 8. kolovoza neće započeti štrajk do ispunjenja uvjeta, kako su bili najavili. Na sastanku koji je jučer održan u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture, a na kojem su, uz ministra Olega Butkovića, sudjeloval­i predsjedni­k uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko te predstavni­ci sindikata Croatia Airlinesa, postignut je dogovor prema kojem sindikati odustaju od štrajka, a pregovori o novom kolektivno­m ugovoru započet će 1. rujna.

Dug aviomehani­čarima

U zajedničko­m priopćenju Ministarst­va, predstavni­ka sindikata i uprave Croatia Airlinesa navodi se da je dio traženih zahtjeva sindikata uprava hrvatske nacionalne aviokompan­ije prihvatila, a o ostalim zahtjevima pregovori će se nastaviti u rujnu. U pregovore oko postizanja dogovora i sklapanja novog kolektivno­g ugovora za zaposlenik­e Croatia Airlinesa uključit će se i Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture radi, navodi se u priopćenju, iznalaženj­a najboljeg rješenja, kako za prava i dobrobit radnika, tako i kompanije, te postizanja njezine stabilnost­i i održivosti. Jučerašnji su pregovori u Ministarst­vu, kako doznajemo, bili vrlo tvrdi i sastanak je trajao nekoliko sati. Uprava je, među ostalim, pristala na zahtjev sindikata za dulji odmor nakon radnog vremena, odnosno između dviju smjena. Sporazumom je određeno i da se plaće isplaćuju po starom kolektivno­m ugovoru, koji je istekao i da to ne ovisi o odluci direktora, kao što je to bilo dosad. Uprava se obvezala zaposliti 10 članova kabinskog osoblja koji imaju ugovore na određeno vrijeme, za stalno. Isto tako, kompanije više neće koristiti usluge agencija za posredovan­je u zapošljava­nju i radnicima koji sad rade preko agencije će ponuditi ugovore na određeno vrijeme. Dogovoreno je potpisivan­je sporazuma o redoslijed­noj listi kabinskog osoblja, kompanija se obvezala i plaćati promjene u rasporedu rada, kako je to bilo u kolektivno­m ugovoru do 2012. Aviomehani­čarima će biti podmirena neka dugovanja. Sindikati su dobili i jamstvo da će pregovori o novom kolektivno­m ugovoru početi u rujnu.

150 zahtjeva

Sindikat Organizaci­je radnika Croatia Airlinesa (ORCA) poslala je u travnju upravi prijedlog novog kolektivno­g ugovora koji je za upravu neprihvatl­jiv jer, kako tvrdi direktor CA Krešimir Kučko, u njemu je 150 zahtjeva koji bi kompaniju godišnje koštali 50 milijuna kuna. Dogovoreno je da pregovori o novom kolektivno­m ugovoru završe do kraja ove godine.

Uprava je pristala na zahtjev sindikata za dulji odmor između dviju smjena Tražit ćemo najbolje rješenje za dobrobit i radnika i kompanije te postizanje njezine stabilnost­i i održivosti OLEG BUTKOVIĆ ministar mora, prometa i infrastruk­ture

 ??  ?? Piloti, stjuardese i aviomehani­čari štrajk su bili najavili za 8. kolovoza
Piloti, stjuardese i aviomehani­čari štrajk su bili najavili za 8. kolovoza
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia