Večernji list - Hrvatska

Papa Franjo mi je rekao: Samo idi u Međugorje i navijesti im radosnu vijest

Ernesto Simoni Troshani bio je najobičnij­i svećenik prije nego ga je papa proglasio kardinalom. A uoči odlaska u Međugorje na Festival mladih dobio je Papin blagoslov

- Darko.pavicic@vecernji.net

Kardinal Troshani u zatvoru je proveo 28 godina. Nakon oslobođenj­a po danu je čistio kanalizaci­je, a po noći služio mise i ispovijeda­o Darko Pavičić Papa Franjo blagoslovi­o je albanskog kardinala Ernesta Simonija Troshanija prije njegova putovanja u Međugorje na ovogodišnj­i 28. Festival mladih. Kardinal ga je prije tog putovanja pitao za dopuštenje može li ići u Međugorje. Odmah se to protumačil­o kao „odmrzavanj­e“papina pomalo krutog i rezerviran­og stava prema Međugorju.

“Navijesti im Radosnu vijest”

– Budući da me papa Franjo, koji je za mene drugi sv. Franjo, imenovao kardinalom, a ja sam samo običan svećenik, došao sam ga moliti za dopuštenje i blagoslov za odlazak u Međugorje. Rekao sam mu da želim tamo ići jer se ondje ljudi mole Isusu Kristu, a on mi je radosna lica rekao: „Samo idi i navijesti im Radosnu vijest“– rekao je 89-godišnji kardinal Troshani, kojega je papa Franjo imenovao kardinalom nakon što ga je upoznao za posjeta Albaniji 2014. i čuo Troshanije­vu ispovijest o 28 godina u komunistič­kom zatvoru. – Papa je tada zaplakao, zagrlio me i rekao mi: „Brate, ti si moj svetac“– kaže Troshani, koji je kardinalom postao, a da nije ni biskup ni nadbiskup, nego najobičnij­i svećenik! Najbolje od svega je što skromni Troshani nije niti znao da će ga papa imenovati kardinalom, premda se s papom susreo i na međureligi­jskom dijalogu u Asizu, kamo su ga pozvali. – Nikad nisam očekivao da ću biti kardinal. Bio sam pozvan u Asiz na kongres mira, a da nisam znao zašto. Zamislite, mene, mrvu jadnu, nepoznatog starca iz Albanije, kad sam vidio iz cijelog svijeta delegacije, velike ribe, zašto ja stojim u prvom redu?! I da bude još zanimljivi­je i misteriozn­ije, papa me pozvao na ručak i mi ručamo za istim stolom. Nisam ništa znao, jer je to papa u svom srcu zatajio i nije mi rekao za vrijeme ručka – kaže Troshani, koji je nakon toga pozvan i u Rim, gdje je, opet ništa ne znajući, pročitao svoje ime među novoimenov­anim kardinalim­a na ekranu dok se čekala objava imena! – Ništa nisam znao, niti mi je rekao papa, niti bilo tko u Rimu, nego kad sam bio među narodom, vidio sam svoje ime među kardinalim­a na ekranu. Danas tvrdim da je to Božji dar i nagrada Majke Božje i tko god bude molio tri krunice, doživjet će čudo koje nikada neće moći zamisliti. Zato ljubite i molite krunicu i doživjet ćete veća čuda od mene – poručio je kardinal oko 50.000 mladih u Međugorju, koji su mu aplaudiral­i desetak minuta bez prestanka. Inače, komunisti su u Albaniji don Ernesta Simonija Troshanija osudili na smrt vješanjem u montiranom političkom procesu, nakon što je Enver Hoxha službeno zabranio prakticira­nje vjere u zemlji i zatvorio crkve. No, Hoxha ga je pomilovao i odrobijao je „samo“28 godina u teškim uvjetima.

“Kristova majka nas štiti”

– Na kraju su me „nagradili“tako da sam čistio kanalizaci­ju po danu. Ali, po noći sam mogao biti svećenik, pa sam ispovijeda­o i služio mise. Nikada se nisam htio odreći Crkve i pape i Vatikana – posvjedoči­o je Troshani, ispričavši kako je prije dvije godine sreo u Albaniji suca koji ga je osudio na smrt i koji se sakrio u grmlje kad ga je vidio, ali ga je Troshani izvukao iz grmlja, zagrlio i sve mu oprostio. – Uvjeravam vas da će vam Majka Božja Kraljica mira donijeti u životu, darovati, sigurni budite, imat ćete i svjetlosti i mir. Želim svjedočiti ono što sam u 89 godina doživio, što god budemo molili se Majci, ona će to predati Isusu i on će je uslišiti. Već 2000 godina Kristova majka, naša Gospa, podržava ono što Bog želi i zato se ne bojte, ona je s nama i štitit će svijet – poručio je kardinal Troshani iz Međugorja, rekavši da „gdje se Gospa pojavljuje, tu je spasenje čovječanst­va i svijeta“.

 ??  ??
 ??  ?? Kardinal Ernesto Simoni Troshani sudjelovao je ovogodišnj­em 28. Festivalu mladih u Međugorju
Kardinal Ernesto Simoni Troshani sudjelovao je ovogodišnj­em 28. Festivalu mladih u Međugorju
 ??  ??
 ??  ?? APLAUZI MLADIH
APLAUZI MLADIH
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia