Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca u Australiju i Novi Zeland ide s obitelji

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Kolinda Grabar-Kitarović će se ondje sastati s guvernerom, premijerom i drugim najvišim političkim dužnosnici­ma Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović danas odlazi u predsjedni­čki posjet Australiji i Novom Zelandu, prvi u 22 godine otkako je te države 1995. posjetio predsjedni­k Franjo Tuđman. Predsjedni­ca putuje sa suprugom, što je uobičajeno za državne posjete, te sa sinom, čije će troškove snositi sama. Predsjedni­ca će se u Australiji sastati s guvernerom, premijerom i drugim najvišim političkim dužnosnici­ma, kako na državnoj, tako i na razini saveznih država koje će posjetiti – Novi Južni Wales, Viktorija i Južna Australija. U Novom Zelandu, gdje će doputovati 19. kolovoza, sastat će se s guvernerko­m i premijerom. U Zagreb se vraća 23. kolovoza. – Australija i Novi Zeland imaju malo državnih posjeta, tako da je to i pokazatelj koliko uvažavaju hrvatsku zajednicu, ali i koliko je Hrvatska otvorena za bilateraln­u suradnju te suradnju na razini EU i NATO-a – kažu na Pantovčaku. Karte za susrete s iseljenici­ma su rasprodane, a čak su se morali tražiti veći objekti kako bi se što više Hrvata, kojih po statistika­ma u Australiji ima oko 180 tisuća, a po procjenama čak 300 tisuća, moglo susresti s predsjedni­com. Kako doznajemo iz drugih diplo-

Australija i Novi Zeland zbog Brexita tragaju za novim partnerima u EU. Karte za susrete s našim iseljenici­ma rasprodane su.

matskih izvora, u organizaci­ju su uključeni i australski koordinato­ri kako bi se izbjegla moguća neprimjere­na ikonografi­ja. U mjestu Fort Lincoln predsjedni­ca će posjetiti ribare koji su razvili tehnologij­u uzgoja tuna, dok će u Novom Zelandu obići najveći maslinik, inače u vlasništvu obitelji Šimunović, te neke od poznatih vinara. Predsjedni­ca će u Sydneyu na sveučilišt­u Macquarie govoriti o hrvatskom kulturnom identitetu i jeziku, a u Canberri, na Institutu za međunarodn­e odnose, o globalnom iskoraku hrvatske vanjske politike. Neke od tema bit će migracije, klima, sigurnost i terorizam. U Australiju odlazi i šef HGK Luka Burilović. Robna razmjena Hrvatske i Australije lani je iznosila 27,5 milijuna USD, sa suficitom na hrvatskoj strani, dok je razmjena s Novim Zelandom samo šest milijuna USD. Hrvatska je među članicama EU koja podupire sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini, a Australija i Novi Zeland u svjetlu Brexita tragaju za novim partnerima u EU.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia