Večernji list - Hrvatska

Slučaj Modrić preuzima Miroslav Kraljević, tužitelj u slučaju Glavaš

- Suzana Lepan-Štefančić

Prašina se bila podigla kad se doznalo da je suprug općinske državne odvjetnice I. Kolesarić iz Osijeka novi disciplins­ki sudac HNS-a suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Postupak protiv nogometaša Luke Modrića, osumnjičen­og za davanje lažnog iskaza na suđenju braći Mamić, više ne vodi općinska državna odvjetnica iz Osijeka Ivana Kolesarić. Spis je nedavno delegiran u ruke više instance, osječkog Županijsko­g državnog odvjetništ­va. Epilog je to prašine koja se u srpnju podigla u javnosti kada se saznalo da je njezin suprug Darko Kolesarić imenovan za novog disciplins­kog suca Hrvatskog nogometnog saveza. Na tu je funkciju, za koju mjesečna plaća iznosi 5000 kuna, imenovan, pisalo se, isti dan kada je njegova supruga u Osijeku ispitivala Modrića. Isticalo se tada i kako je, uz braću Zdravka i Zorana Mamića, za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama optužen i Damir Vrbanović, inače izvršni predsjedni­k HNS-a.

“Nije povrijedil­a etiku”

Spis je delegiran, neslužbeno doznajemo, kako bi se u javnosti “otklonila svaka sumnja u nepristran­ost Ivane Kolesarić” i izbjegle bilo kakve špekulacij­e. O sudbini slavnog nogometaša i kapetana vatrenih odlučivat će, kako neslužbeno doznajemo, Miroslav Kraljević. On je, pak, javnosti poznat kao tužitelj u postupku protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženika za ratne zločine u Osijeku 1991., a koji se vodi na Županijsko­m sudu u Zagrebu. Ivana Kolesarić zatražila je u međuvremen­u očitovanje DORHova Etičkog povjerenst­va, i sama svjesna da takva situacija može “pridonijet­i stvaranju percepcije koja pobuđuje sumnju u njezino zakonito i nepristran­o postupanje, i eventualno gubitku povje- renja građana u rad državnog odvjetništ­va”. Povjerenst­vo je, pak, ocijenilo da nije povrijedil­a “ni jedno od temeljnih načela državnoodv­jetničke etike, pa tako ni načelo dostojanst­va”. Objavilo je to i na svojim službenim internetsk­im stranicama.

Kolesarić još nije potvrđen

Darko Kolesarić još nije službeno potvrđen za disciplins­kog suca. Nije se odustalo od toga, nego se čeka dopuštenje MUP-a, jer je on zaposlenik krim-policije, a trebalo bi, navodno, stići do 10. rujna. Luka Modrić iskazivao je na suđenju braći Mamić na osječkom sudu 13. lipnja, a šest dana kasnije, od svjedoka postao je osumnjičen­ik za lažno svjedočenj­e. Sporan je, naime, dio iskaza koji se odnosi na datum sklapanja aneksa ugovora o podjeli transferne odštete, po kojemu

Modrić na suđenju braći Mamić od svjedoka postao osumnjičen­ik za lažno svjedočenj­e

Modriću pripada polovica iznosa od prelaska iz Dinama u Tottenham. Za taj aneks USKOK vjeruje da je potpisan kada je Modrić već igrao za engleski klub, a sve kako bi, po optužnici, dio tog novca na kraju završio u Mamićevu džepu. Po zapisniku s ispitivanj­a, Modrić je u istrazi 30. kolovoza 2015. u USKOK-u potvrdio da je sporni aneks sklopljen – naknadno. No, u lipnju je na osječkom sudu ustvrdio: – Nikada nisam rekao da je aneks potpisan nakon moga odlaska u Tottenham, nego da se ne mogu sjetiti kada je to učinjeno – izjavio je i dodao da je aneks potpisao 10. srpnja 2004., pri potpisivan­ju prvog ugovora o profesiona­lnom igranju u Dinamu. Tužitelji su uložili primjedbu na njegove riječi. Modrić je ponovno u Osijeku 5. srpnja dva sata odgovarao na pitanja Ivane Kolesarić.

je.• – Moja je savjest mirna – rekao

 ??  ?? Luka Modrić 13. lipnja u Osijeku na suđenju braći Mamić
Luka Modrić 13. lipnja u Osijeku na suđenju braći Mamić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia