Večernji list - Hrvatska

Skupljat ćemo potpise za referendum protiv poreza na nekretnine

- Redakcija@vecernji.net

Sinčić: Građani plaćaju prevelik porez i trebamo se ujediniti i reći da ne damo svoju imovinu. Političari neka se bave kriminalom Hina Živi zid jučer je najavio da će nastojati otkloniti mogućnost da porez na nekretnine bude uveden u Hrvatskoj pa će potkraj rujna odnosno početkom listopada početi prikupljat­i potpise građana za referendum protiv uvođenja tog poreza. Predsjedni­k Živoga zida, saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić na konferenci­ji za novinare u Hrvatskom saboru pozvao je sve građane, stranke, udruge i sindikate koji smatraju da je taj porez napad na privatnu imovinu, da se priključe tom projektu. Sama forma referendum­skog pitanja još nije definirana i s time će, kažu, izići u javnost kada pitanja bude formuliran­o. “Ove godine treba stati na kraj takvim i sličnim idejama. Građani plaćaju prevelik porez i trebamo se svi zajedno ujediniti i reći da ne damo svoju imovinu, a političari neka se počnu baviti neprocesui­ranim kriminalom kojega u Hrvatskoj nema malo”, poručio je Sinčić. Istaknuo je i da je referendum jedini pravi način borbe protiv tog nameta jer “u Saboru dominiraju režimske stranke koje vode istu politiku”. “Nacionalni referendum ima pravnu moć i njega se vlast boji, njega se Plenković boji i zato idemo baš tim putem. Tako će se pokazati tko je uz režim, uz HDZ, SDP i Most, a tko je za otpor”, dodao je. Ponovio je kako ne vjeruje najavama premijera Andreja Plenkovića da će doći do odgode uvođenja poreza na nekretnine jer za to nema pisanog traga. “Prije svega, treba pričekati 15. rujna da Sabor počne raditi, da vidimo jesu li to izmišljoti­ne ili će doista nešto biti predano u proceduru”, rekao je Sinčić. Smatra da je premijer tom svojom izjavom samo namjeravao “ohladiti i razblažiti inicijativ­e otpora” te mu poručio da u tome neće uspjeti te da Živi zid nastavlja s pripremama za referendum bez ikakvog odstupanja kako bi se građanima dalo priliku da odluče. Podsjetio je i da je zakon o lokalnim porezima jedan od 16 zakona porezne reforme ministra Zdravka Marića, izglasan je na brzinu, u žurbi, krajem prošle godine, a Živi zid je tada glasao u cijelosti protiv te porezne reforme, koja je “loša, protiv građana i našeg biračkog tijela”. Vezano uz uvođenje poreza na nekretnine, Sinčić je osudio “licemjerje i oportuniza­m HDZ-a, SDP-a i Mosta”.

VYTENIS ANDRIUKAIT­IS: Okrivljava­nje i sramoćenje nikamo nas neće dovesti i želim da to prestane. Trebamo zajedno raditi kako bismo izvukli lekcije

 ??  ?? DUBROVNIK Jahtom Al Mirqab dugom 133 metra u Dubrovnik je uplovio sin bivšeg emira Katara. Khalid Bin Hamad Al Thani bio je prvi državljani­n Katara koji je vozio Formulu 1.
DUBROVNIK Jahtom Al Mirqab dugom 133 metra u Dubrovnik je uplovio sin bivšeg emira Katara. Khalid Bin Hamad Al Thani bio je prvi državljani­n Katara koji je vozio Formulu 1.
 ?? REUTERS ?? Europski povjerenik za sigurnost hrane o slučaju kontaminir­anih jaja
REUTERS Europski povjerenik za sigurnost hrane o slučaju kontaminir­anih jaja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia