Večernji list - Hrvatska

Bilić: Neymarov transfer loš je za nogomet

Mislim da je velika ludost platiti igrača toliko puno, kaže trener West Hama

- T. Dasović, D. Mrvec sport@vecernji.net ZAGREB

U engleskoj Premijerno­j ligi igra čak 67,3 posto stranih nogometaša, a samo tri kluba imaju engleske trenere, B’mouth, Leicester i Swansea

Ovaj vikend počinje najatrakti­vnija nogometna liga u Europi, engleski Premiershi­p, natjecanje u kojemu su, nažalost, treneri veće zvijezde od nogometaša. Tako su sve oči uprte u najpoznati­je svjetske nogometne pozere, glumatala i rasipnike, Josea Mourinha, Josepa Guardiolu, Jürgena Kloppa i Antonija Contea koji će voditi glavnu riječ u borbi za naslov prvaka. Kladionica William Hill ovako je poredala favorite za naslov prvaka: Manchester City 2,75, Manchester United 4,33, Chelsea 4,50, Tottenham 11,00..., dok Bilićev West Ham ima koeficijen­t 301,00. Manchester City smatra se najozbiljn­ijim kandidatom za naslov prvaka iz jednostavn­og razloga što je već postojeću megamom- čad nezajažlji­vi Guardiola nadogradio sa čak šest pojačanja, od čega su trojica bekovi, Mendy, Walker i Danilo, za koje je ukupno potrošio čak 138,5 milijuna eura! Te još 40 milijuna za vratara, Edersona iz Benfice. U toj ligi bogataša nisu trošili samo najveći klubovi. Tako je Hajdukov suparnik Everton bez problema potrošio gotovo sto milijuna eura za pojačanja, Leicester City, Bournemout­h, West Ham i Watford plaćali su igrače po više od 20 milijuna eura, a novi premijerli­gaš Huddersfie­ld u obnovu momčadi uložio je gotovo 50 milijuna eura. Taj Huddersfie­ld Town jedini je klub Premijerne lige koji na klupi ima američkoga trenera, Davida Wagnera.

Najbrojnij­i stranci Španjolci

Osim spomenutih, trenersku elitu Premijerne lige čine i Wenger (Arsenal), Benitez (Newcastle), Koeman (Everton), ali i Slaven Bilić koji ulazi u treću sezonu na klupi čekićara. Od 20 klubova, samo tri imaju engleske trenere (Bournemout­h, Leicester, Swansea). Među stranim nogometaši­ma najbrojnij­i su Španjolci (33) i Francuzi (31), a Hrvatska opet ima samo jednoga predstavni­ka, Dejana Lovrena u Liverpoolu. Od Hrvata su u Engleskoj brojniji čak i Bošnjaci, s trojicom igrača, Begovićem (Bournemout­h), Bešićem (Everton) i Kolašincem (Arsenal). Najmanji stadion u Premiershi­pu ima Swansea City, s 20.000 mjesta, a najveću gledanost imat će Tottenham koji će ove sezone biti podstanar na Wembleyu, kapaciteta 90.000 mjesta.

Start na Old Traffordu

Slaven Bilić sezonu otvara na Old Traffordu utakmicom s Manchester Unitedom (nedjelja, 17) ) svoga prijatelja Josea Mourinha. – Vežu me ugodne uspomene uz Old Trafford. Gostujemo kod momčadi koja je kandidat za naslov, no i mi imamo malu šansu – rekao nam je Bilić jučer u Londonu. Trenutačno vam je osam igrača ozlijeđeno? – Tako puno? Dobro, većina će ih biti spremna za nekoliko kola. Kada budemo kompletni, počet će ozbiljan posao – istaknuo je naš trener. Javier Hernandez vraća se na Old Trafford gdje je proveo pet sezona i odigrao više od sto utakmica. Sad je na suprotnoj strani. Rekao je da neće slaviti gol zabije li ga. – Javier je sjajan dečko, samo još nije na najvišoj razini. Bio je s reprezenta­cijom Meksika na Kupu konfederac­ija, nije s nama počeo pripreme – kaže Bilić. Kakvi su ciljevi u novoj sezoni? – Igrati bolje nego lani. Možda neki misle da smo se znatno pojačali, ali imamo manje igrača na nekim pozicijama nego što smo imali prošle sezone. Potpisali ste ugovor samo na jednu godinu? – Nije to problem, ne gledam to negativno. Mogu ostati cijelu godinu, mogu otići nakon deset utakmica, a mogu ostati i jako dugo. Zanima me samo da svoj posao radim kako treba – rekao je Bilić. Što kažete za prijelaz Neymara u PSG? – Mislim da je velika ludost platiti igrača tako puno. Veliki klubovi imaju mogućnost potrošiti puno novca za igrače, a mi manji uhvatimo što uhvatimo. Nije to dobro za nogomet – zaključio je Slaven Bilić.

BiH ima više igrača u Engleskoj od Hrvatske: Begovića, Bešića i Kolašinca, a mi Lovrena

 ??  ?? Slaven Bilić ulazi u treću sezonu na klupi West Hama
Slaven Bilić ulazi u treću sezonu na klupi West Hama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia