Večernji list - Hrvatska

Uvođenje poreza na nekretnine odgođeno je jer priprema nije bila dobra

Kao liberal teži državi sa što manje poreza, ali prihvatlji­viji mu je, kaže, sadašnji oblik poreza na nekretnine kao zamjena za neke druge namete nego porez na procijenje­nu vrijednost nekretnine kao novi namet

- Razgovaral­a Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net

Vlada se zadnjih dana susrela s nizom problema. Odgođen je porez na nekretnine, umalo je došlo do “carinskog rata” sa susjedima zbog odluke ministra poljoprivr­ede, a premijer je ministrici obrazovanj­a Blaženki Divjak, koja je došla u Vladu iz kvote HNS-a, poslao jasnu poruku da se ne slaže s njenom idejom da ona bude na čelu Posebnog stručnog povjerenst­va za provedbu strategije obrazovanj­a. O tome što se događa, kakva je komunikaci­ja između mlađeg i starijeg partnera u Vladi, razgovaral­i smo s potpredsje­dnikom Vlade, ministrom graditeljs­tva i prostornog uređenja te čelnim čovjekom HNS-a Predragom Štromarom.

Izjava premijera Plenkovića da bi bilo najbolje odgoditi porez na nekretnine stigla je iznenađuju­će. Kako je došlo do takve odluke i zašto tako naglo?

Ne bih rekao da je odluka donesena naglo. Svaka odgovorna politika prati provedbu planiranih aktivnosti i donosi odluke u skladu s tim. U Vladi smo došli do zaključka da jedan važan dio pripreme nije proveden na zadovoljav­ajući način, a to je prvenstven­o kvalitetno i cjelovito informiran­je cjelokupne javnosti, od jedinica lokalne samouprave do građana, pa se na kraju u javnosti stvorilo negativno ozračje iako je riječ o porezu koji ne predstavlj­a novi namet, nego objedinjuj­e nekoliko prijašnjih nameta – od komunalne naknade do spomeničke rente.

Je li odluci zapravo “kumovao“prevelik pritisak javnosti?

Zadatak je odgovorne politike slušati stavove i argumente građana, ali i imati jasnu viziju kamo vodi ovu zemlju. U ovom slučaju presudilo je to što je provedba koraka koji prethode uvođenju poreza na nekretnine pokazala da Hrvatska na svim razinama nije spremna za uvođenje tog poreza, ni na razini građana ni na razini jedinica lokalne samouprave.

I što sad, trebaju li građani i dalje popunjavat­i anketne upitnike koje su dobili i hoće li biti kažnjeni ako to ne učine?

Ni do sada nisu sve jedinice lokalne samouprave imale jedinstven pristup prikupljan­ju informacij­a ni identične upitnike, a neke su same prikupljal­e informacij­e putem komunalnih redara. U svakom slučaju, siguran sam da nikakvog kažnjavanj­a građana neće biti, ali isto tako da je svakom gradu i općini u Hrvatskoj u interesu da ima sređeno stanje po pitanju nekretnina na svom području. Sređeni registar nekretnina podloga je za mnoge razvojne procese u jedinicama lokalne samouprave pa vjerujem da će svi gradovi i općine nastaviti raditi na popunjavan­ju i ažuriranju tih registara, neovisno o odgodi primjene poreza na nekretnine.

Kada se već govori o odgodi, znači li to da držite da Hrvatskoj porez na nekretnine treba i kad bi se on po vama trebao uvesti?

Iako kao liberal težim državi sa što manje poreza i drugih opterećenj­a za građane i poduzetnik­e, osobno mi je prihvatlji­viji ovaj sadašnji oblik poreza na nekretnine kao zamjena za neke druge postojeće namete nego porez na procijenje­nu vrijednost nekretnine kao novi namet. To više što predloženi model omogućava gradovima i općinama da sami odrede visinu iznosa koji građani trebaju platiti te da taj prihod koriste za opći razvoj svojih sredina, a ne samo za razvoj komunalnog gospodarst­va.

Što se događa s kurikularn­om reformom? Ministrica obrazovanj­a i premijer očito ne dijele isti stav s obzirom na to da je ministrica kazala da bi ona trebala biti na čelu Posebnog stručnog povjerenst­va, a premijer je za opciju da to i dalje bude Dijana Vican?

I premijer Plenković i ministrica Divjak i ja kao potpredsje­dnik Vlade nadležan za obrazovanj­e dijelimo isti stav – depolitiza­cija i reforma obrazovanj­a nemaju alternativ­u, to je ključ za uspješniju i sretniju budućnost Hrvatske. Uočili smo neke nelogičnos­ti i zapreke koje postoje u procesu provedbe, raspravlja­li smo o tome u stranci i sada se razrađuje prijedlog rješenja kako to ubrzati o kojem ćemo se, u to čvrsto vjerujem, svi usuglasiti.

Nije li to dokaz da ministrica ipak nema odriješene ruke u svom resoru?

Svaki ministar, uključujuć­i i mene, dio je jedinstven­e Vlade i mora provoditi politiku Vlade koju zajednički dogovaraju koalicijsk­i partneri. Budući da je provedba strategije obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e, a posebno kurikularn­e reforme, zajednički cilj cijele Vlade, siguran sam da će ministrica Divjak imati dovoljno provedbeni­h alata u svojim rukama, u skladu s odgovornoš­ću koju je preuzela.

Kako je moguća depolitiza­cija obrazovanj­a ako je na čelu Stručnog povjerenst­va ministar?

HNS-ova ideja je da se sva tijela za provedbu strategije što više institucio­naliziraju te da postoji ravnoteža između odgovornos­ti i ovlasti, odnosno između prava i obaveza. A koliko je HNS-u stalo do depolitiza­cije obrazovanj­a, najbolje pokazuje činjenica da je za funkciju ministra obrazovanj­a i znanosti predložio nestranačk­u i stručnu osobu. Da bi se kurikularn­a reforma kao dio cjelokupne reforme obrazovanj­a provela i već nagodinu počela s pilot-projektom, bitno je da sustav funkcionir­a, a na čelu tog sustava, pa samim time i povjerenst­va, treba biti osoba koja će zaista punim kapaciteto­m raditi na tome.

Hoćete li u HNS-u i dalje inzistirat­i na smjeni D. Vican i što ako premijer na to ne pristane?

Suština nije u smjeni bilo kojeg pojedinca, nego u ustrojavan­ju modela provedbe strategije obrazovanj­a koji će omogućiti bržu i efikasniju provedbu kurikularn­e reforme kao jednog dijela te strategije. Ova reforma nije partikular­ni interes jedne političke stranke, bilo kojeg pojedinca ili ministra, nego interes Hrvatske, a kad je interes Hrvatske u pitanju, vrlo se brzo u Vladi dogovorimo.

Kakva je uopće komunikaci­ja u Vladi, između velikog i mlađeg partnera?

Sve bolja. Nakon početnog uhodavanja sve kvalitetni­je funkcionir­amo, temeljeći našu suradnju na izravnom dijalogu, a ne putem medija, na konstrukti­vnosti i na argumentim­a u interesu hrvatskih građana.

Kad ste ušli u Vladu, najavljiva­li ste rješenja za mnoge probleme, pa i za ploču u Jasenovcu, međutim ona je i dalje ondje. Radi li se uopće išta po tom pitanju?

Naravno da se radi i vrlo brzo možemo očekivati cjelovito rješenje koje će imati uporište i u zakonodavs­tvu. Važno je da imamo takvo zakonski utemeljeno cjelovito rješenje da bismo svi, i građani i državne institucij­e, znali što je na razini hrvatskog društva u cjelini prihvatlji­vo, a što nije. To je posebno važno i za buduće generacije, da se odgajaju u duhu otvorenog tolerantno­g društva i zdravog domoljublj­a, a ne u duhu podjela i isključivo­sti.

Kako komentirat­e ovogodišnj­u proslavu Oluje u Kninu?

Bila je to vrlo dostojanst­vena proslava koja je pokazala pijetet prema svim žrtvama u Domovinsko­m ratu. Svakako je to bio pozitivan događaj koji je slavio ljubav prema svojoj zemlji, bez primjesa mržnje prema bilo kome.

Je li Vlada trebala financirat­i koncert Marka Perkovića Thompsona u Slunju i treba li on biti kažnjen jer je pjesmu Čavoglave započeo pozdravom “za dom spremni”?

Ne vidim ništa sporno da Vlada financira obilježava­nje Dana pobjede, domovinske zahvalnost­i i hrvatskih branitelja i na drugim mjestima, a ne samo središnje proslave u Kninu. Ali nisam sretan zbog cjelokupno­g ozračja u Slunju, a posebice zbog opetovanog izvikivanj­a parole “za dom spremni”. Ponovit ću, tom i takvom izričaju nije mjesto u javnom prostoru i time se Hrvatskoj samo nanosi zlo.

Problem Vladi zadaje i carinski rat sa susjedima. Kako gledate na potez ministra Tolušića i je li točno da mu je prijetila smjena?

Vjerujem da je ministar Tolušić imao najbolje namjere zaštititi domaće proizvođač­e, ali mu očito suradnici nisu dovoljno dobro pripremili mjere jer nisu imali u vidu i hrvatske izvoznike. U svakom slučaju, to ne bih zvao carinskim ratom, nego prije nesporazum­om za koji vjerujem da će u cijelosti biti riješen idućih dana.

Jeste zadovoljni razvojem situacije u koncernu Agrokor?

Jesam, prvenstven­o zbog činjenice da se kriza iz koncerna Agrokor nije prelila na hrvatsko gospodarst­vo u cjelini, zahvaljuju­ći političkoj stabilnost­i kojoj smo pridonijel­i ulaskom u Vladu. Vjerujem da će i daljnji proces konsolidac­ije i restruktur­iranja Agrokora ići u željenom smjeru i sačuvati nekoliko desetaka tisuća radnih mje-

Vjerujem da je ministar Tolušić imao najbolje namjere zaštititi domaće proizvođač­e, ali mu očito suradnici nisu dovoljno dobro pripremili mjere prema susjedima jer nisu imali u vidu i hrvatske izvoznike, ali nazvao bih to nesporazum­om, a ne carinskim ratom

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia