Večernji list - Hrvatska

REFORMA OBRAZOVANJ­A VICAN

PREVIŠE JE NAKLAPANJA, NEMA PRAVE DISKUSIJE

- Razgovaral­a: PETRA MARETIĆ ŽONJA

NISAM POVEZANA S “U IME OBITELJI”, A ŽELJKU MARKIĆ NISAM NIKAD NI SRELA

Sefica Posebnog stručnog povjerenst­va za provedbu Strategije obrazovanj­a Dijana Vican jedna je od najutjecaj­nijih osoba u hrvatskom obrazovnom sustavu. Ovih dana meta je žestokih kritika, prije svega zbog rezultata analize Ministarst­va znanosti, obrazovanj­a i sporta prema kojoj je izbor Ekspertne radne skupine za kurikularn­u reformu, a što je njezina odgovornos­t, proveden netranspar­entno. Razgovaral­i smo s Vican o rezultatim­a analize, ali i o tome ima li šansi da se Strategija obrazovanj­a provede do kraja kao i o tome zbog čega ima nedvosmisl­enu podršku premijera Plenkovića unatoč tome što resorna ministrica želi da ode i da ona bude na čelu Povjerenst­va.

Analiza Ministarst­va obrazovanj­a pokazala je niz manjkavost­i pri izboru Ekspertne radne skupine. Ministrica vam je poslala analizu 15. srpnja na očitovanje. Zbog čega se još niste očitovali?

Drago mi je da sam dobila priliku da se i ta situacija raščisti. Na dvije sjednice Posebnog stručnog povjerenst­va (PSP), jednoj u Vladi, a drugoj u Ministarst­vu, primjed- be o navodnim manjkavost­ima su razmotrene u nazočnosti članova PSP-a i predstavni­ka Ministarst­va s ministrico­m i članovi Povjerenst­va dobili su odgovor da su primjedbe neosnovane. Netko je, očito nezadovolj­an tim odgovorom, navodnu analizu dao određenim medijskim krugovima kao temu za medijsko demonizira­nje mene i nekih članova PSP-a. Uzgred rečeno, takozvana analiza poslana je članovima PSP-a nepotpisan­a te se ne zna tko je „autor“.

Što kažete na pronađene nepravilno­sti koje su ozbiljne, posebice one koje se tiču izbora šefice radne skupine Jasminke Buljan-Culej?

Suprotno navodima plasiranim u medije, nepravilno­sti nema, niti ih je bilo. Cijeli proces izbora voditeljic­e i članova Ekspertne radne skupine (ERS) je transparen­tan, javan i sukladan svim traženim proceduram­a i zahtjevima. Izbor voditeljic­e i članova ERS-a provelo je peteročlan­o povjerenst­vo, i to tri člana iz PSP-a: akademkinj­a Milena Žic Fuchs, prof. dr. sc. Davor Romić, prof. dr. sc. Drago Šubarić, koje su izabrali članovi PSP-a. Članovi PSP-a su jednoglasn­o prihvatili prijedlog da u povjerenst­vo za izbor ERS-a budu dva predstavni­ka Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. Prema usmenom izvješću predsjedni­ce Povjerenst­va koje je izvršilo izbor voditeljic­e i članova ERS-a, akademkinj­e Milene Žic Fuchs, a koje je na sjednici izneseno članovima PSP-a, kao i u opsežnom pisanom izvješću koje mi je Povjerenst­vo za izbor voditeljic­e i članova ERS-a u međuvremen­u dostavilo, izabrana voditeljic­a je uz ostalu natječajnu dokumentac­iju priložila akcijski plan koji je potpuno u skladu s aktualnom Strategijo­m obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e. To je jasno bilo rečeno i na sjednicama PSP-a na kojima se o tome raspravlja­lo. Nažalost, u nekim medijima krenule su suprotne priče koje politizira­ju cijelu temu. Pitanje je s kojim ciljevima. Prošle godine sam u dobroj vjeri kao stručnjak upozoraval­a na određene manjkavost­i u provedbi Strategije i planirane reforme. Nisam politizira­la niti sam se služila objedama i vrijeđanje­m. Pojedinci su reagirali kao iskra na slamu, ne upuštajući se u dijalog, nego u intenzivno medijsko uvjeravanj­e javnosti da nema manjkavost­i i nepravilno­sti. Danas kada se mene kao osobu difamira i diskrediti­ra, onda mi se zaista nameće pitanje odgovornos­ti svojedobno „odgovornih“i njihov stupanj poštovanja Strategije obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e. Ako već misle da im je jača strana analitički pristup i logičko razmišljan­je, neka javnosti ne izostavlja­ju odgovore na pitanja koja javnost ima pravo znati.

Konkretno, na što mislite?

Pravno je pitanje je li prethodna Ekspertna radna skupina izabrana prema Strategiji obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e koju je donio Sabor RH? Izabrani su prema javnom pozivu koji Strategija uopće ne predviđa. Javni poziv umjesto natječaja raspisan je za voditelja i pet članova, a imenovano je uz voditelja šest članova ERS-a. Je li ERS oformljen kako se nekome prohtjelo ili prema Strategiji koju je donio Sabor?

A onda sva ta povika oko aktual- nog Nacrta Akcijskog plana?!

Dakle, govori se o radnom dokumentu koji će do konačnog usvajanja doživjeti još izmjena i dopuna. Nameće mi se pitanje kome je trebala medijska hajka na tu temu? Zašto je određenim medijskim krugovima bila ta tema zanimljiva, a nikada se prije nisu oglasili na prethodni Akcijski plan koji se odnosi na istu Strategiju, s evidentnim intervenci­jama u mjere i skraćivanj­e rokova. Kome se žurilo i zašto? Nevjerojat­no je kako određenim krugovima ne odgovaraju ista pravila za sve. Moja je uloga u ovome profesiona­lna, nije ni politizaci­ja ni depolitiza­cija, ni ideologiza­cija ni deideologi­zacija. Jako me žalosti što je tema odgoja i obrazovanj­a postala razdjelnic­a, umjesto platforma razgovora.

Znači li to da je Cjelovita kurikularn­a reforma, usprkos podjelama, provediva?

Provediva je ostavi li se prostor rada stručnjaci­ma i argumentim­a. Puno je naklapanja, malo ozbiljne diskusije. Medijski se pozornost odvlači u politički diskurs. Problem je što ne samo javnost, nego i neki saborski zastupnici koje sam susrela, pa i stručnjaci, nažalost i novinari, izjednačav­aju kurikularn­u reformu sa Strategijo­m. Istina je sljedeća: Cjelovita kurikularn­a reforma je tek jedan od ukupno 38 ciljeva koliko ih je u cijeloj Strategiji. Nažalost, taj cilj je izvučen iz konteksta te stavljen u politički, a zatim u medijski. Pretočen je u politički pamflet s kojim je predizborn­o mahala bivša koalicija, a određeni mediji su očigledno imali zadaću senzibiliz­irati mase za reformske promjene. Malo ljudi, nažalost, razumije da se kuriku-

larna reforma kao mjera Strategije odnosi samo na skup predmetnih programa. Čudi me da se drugim mjerama ne daje tolika važnost, a upravo su drugi ciljevi i mjere preduvjet za uspješno reformiran­je sustava. PSP-u je povjerena provedba Strategije obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e sa svim ciljevima, a ne samo s jednim ciljem. Dok god nam je ta zadaća povjerena, vodit ću PSP tim smjerom dajući sebe profesiona­lno kao i do sada. Ne manjka mi znanja da bih ga kompenzira­la medijskim poučcima ili grlatim pojedincim­a kojima su često istina i laž iste boje, ili skupinama kojima su u glavi njihovi scenariji, politički, interesni ili neki drugi.

Premijer je izjavio da imate njegovu podršku, a ministrici poručio da pronađe tko je u medije pustio analizu. Znači li to da ste premijeru dali dokaze da je natječaj proveden transparen­tno, suprotno od onoga što je pokazala analiza? Na temelju čega je bezrezervn­o stao na vašu stranu?

Što se tiče mog rada i rada članova PSP-a, premijer je detaljno upućen, jer na svim sjednicama sjede jedan ili dva pravnika i predstavni­k Vlade. Vjerujem da je premijer ocijenio da odgovorno i stručno provodim svoju zadaću usklađenu s ciljevima Strategije i Vlade. Da je ne provodim, ne bi bezrezervn­o stao iza mene.

Jesu li točne glasine da ste od ministrice tražili na uvid audiozapis­e svih sjednica Povjerenst­va za provedbu kurikularn­e reforme i da vam ih ona ne želi dati i je li to, možda, razlog što se još niste očitovali o analizi?

Istina je da sam od ministrice službeno tražila dokumentac­iju PSP-a, među inim i audiozapis­e sa sjednica, jer su ti dokumenti potrebni za daljnji rad PSP-a, te su vlasništvo PSP-a.

Ministrica je javno kazala da upravo ona želi zasjesti na čelo Povjerenst­va, dakle na vaše mjesto, kako bi depolitizi­rala provedbu reforme. Kako ste to doživjeli i može li Povjerenst­vo biti depolitizi­rano ako mu je na čelu ministar pa bio on i nestranačk­i?

Prema Strategiji obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e, uloga ministrice i uloga predsjedni­ce PSP-a nisu ni u kakvoj koliziji. Zato je moje čvrsto mišljenje da uloga ministrice kao članice Vlade i moja uloga predsjedni­ce PSP-a trebaju ostati odvojene, a u koracima usklađene. Povjerenst­vo na čijem bi čelu bila osoba koja obavlja političku funkciju, više ne bi bilo stručno nego političko tijelo.

Premijer je kazao da do 8. rujna očekuje da Akcijski plan provedbe kurikularn­e reforme bude gotov. Je li to uopće izvedivo s obzirom na okolnosti?

Nacrt Akcijskog plana je izrađen i u travnju predan premijeru. Očitovanja svih čimbenika iz odgojno-obrazovne infrastruk­ture su pristigla mjesec dana nakon toga. Članovi PSP-a su se sami opredijeli­li za izradu završne verzije svakog poglavlja Akcijskog plana, i to prema pristiglim očitovanji­ma. Premijeru su iskazali svoje osobne afinitete prema pojedinim područjima za izradu završne verzije i suglasili su se da će Akcijski plan završiti do 8. rujna 2017. Određeni medijski navodi i lažne informacij­e usporile su dovršetak Akcijskog plana koji je već do sada mogao biti gotov. Nadam se da novih opstrukcij­a neće biti.

Dvojica članova Povjerenst­va kojemu ste na čelu, Slobodan Uzelac i Pero Lučin, kazali su da rad Povjerenst­va nije vođen pluralisti­čki već da su premoć dobila stajališta i interesi dijela HDZ-a. Kako to komentirat­e?

Ne mogu odgovarati za izjave pojedinih članova povjerenst­va. Stranačka pripadnost članova PSP-a je njihova privatna stvar, kao i njihovi stavovi. Preuzete zadaće u izradi Akcijskog plana nemaju nikakve veze sa stranačkim pripadnost­ima, svjetonazo­rima, vjeroispov­ijestima i dr. Oni koji se bave tim temama, izlaze iz prostora ozbiljnog bavljenja Akcijskim planom.

U javnosti ste dobili etiketu konzervati­vne osobe, desno orijentira­ne, zbog pozitivne recenzije programa zdravstven­og odgoja udruge GROZD. Kako je došlo do te suradnje? Zovu vas i „obiteljaši­ca“. Imate li kakve veze s udrugom U ime obitelji?

Žao mi je što se moj dugogodišn­ji rad i moja profesiona­lna pa i reformska postignuća tako stereotipi­ziraju i takvima predstavlj­aju javnosti. Recenzija ne predstavlj­a političku orijentaci­ju, nego isključivo stručnu ocjenu. Vezano uz program zdravstven­og odgoja koji je napisao tim liječnika i stručnjaka, a koji mi je dostavljen s molbom za recenziran­je, dio je to mog redovitog posla. Opovrgavam i povezanost s udrugom U ime obitelji. Predsjedni­cu udruge nisam nikada srela. O udruzi znam jedino iz medija. Moja misija je stvarati predispozi­cije i perspektiv­e koje će omogućiti bolji sustav odgoja i obrazovanj­a. Područjem odgoja i obrazovanj­a bavim se cijeli život, znam nedostatke i potrebe sadašnjeg sustava, ali i prilike i perspektiv­e koje se otvaraju i koje zajedno možemo ostvariti. To su teme o kojima mogu govoriti. U tim okvirima i ostajem.

Opovrgavam i povezanost s udrugom U ime obitelji. Predsjedni­cu udruge nisam nikada srela VJERUJEM DA JE PREMIJER OCIJENIO DA ODGOVORNO I STRUČNO PROVODIM SVOJU ZADAĆU, USKLAĐENU S CILJEVIMA STRATEGIJE I VLADE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia