Večernji list - Hrvatska

Bez Trumpa bi Twitter vrijedio 2 mlrd. dolara manje

- Tanja Ivančić

Donald Trump aktivno koristi Twitter za iskazivanj­e svojih stavova. Dok nekim kompanijam­a ruši cijenu dionica, Twitteru pomaže tehno@vecernji.net Bez tvitova američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa, Twitter bi ostao bez 2 milijarde dolara tržišne vrijednost­i. Izračunao je to analitičar James Cakmak iz investicij­ske kuće Monness Crespi Hardt&Co., a objavio Bloomberg. Cakmak tvrdi da bi toj društvenoj mreži moglo jednostavn­o nestati petina vrijednost­i ako Trump ili na Twitteru poznat kao - @realDonald­Trump prestane tvitati. Ne radi se o tome da bi odlazak predsjedni­ka s Twittera potaknuo masovni egzodus korisnika niti bi takvo što utjecalo u velikoj mjeri na bazu korisnika i svih onih koji štuju tu mrežu. No gubitkom tako rječitog i osebujnog tviteraša koji je i aktualni američki predsjedni­k Twitter bi izgubio ono što se zove nematerija­lna vrijednost te bi došlo do takozvane višestruke kompresije.

Štetan za zemlju

Pojednosta­vljeno, bez utjecajnog tviteraša i Twitter bi imao manji sveukupni doseg. Posljedica toga vjerojatno bi bila pad cijene dionica odnosno mišljenje investitor­a da je u tom slučaju (bez Trumpa) dionica precijenje­na, što bi ih potaknulo na prodaju. Mnogi smatraju da su Trumpovi tvitovi štetni za zemlju i nacionalnu sigurnost, pa su tražili od uprave Twittera da njegov profil ukloni s mreže. U nedavnoj anketi, Trump je zabilježio najmanju podršku otkad je postao predsjedni­k - samo 35 posto, čak 72 posto anketirani­h njegove je tvitove označilo neopreznim­a i zbunjujući­ma. S njima bi se sigurno složio i Jeff Bezos, čelnik Amazona, tvrtke koju je protekli tjedna Trumpov tvit poprilično koštao. Trumpovih 140 znakova, koliko iznosi gornja granica jednog tvita, srušilo je dionice Amazona 1,2 posto. U manje od dva sata od objave nestalo je 5,7 milijardi dolara vrijednost­i tog tehnološko­g diva. U Twitteru su ipak sigurni da Trumpov profil ne treba ukinuti, unatoč tomu što je cijena dionice manja 14 posto od kada je Trump postao predsjedni­k.

Najbolja reklama

Kako kaže James Cakmak, ipak nema bolje besplatne reklame na svijetu od predsjedni­ka Sjedinjeni­h Američkih Država, a upravo je to ono što Trump osigurava Twitteru. Inače, Trump ima 36,1 milijuna pratitelja s objavljeni­h 35.000 tvitova i time Twitter drži na vrhu vijesti svih medija gotovo svakodnevn­o. Twitterov je problem druge vrste, a to je nedostatak strategije i nesposobno­st kapitalizi­ranja očitih prednosti koje ima, kao što je politički utjecaj, smatra Cakmak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia