Večernji list - Hrvatska

Kula tmine neka ostane u kinima, gledajte Mr. Mercedes

-

Stephen King nije nikada prestao biti popularan, no recentna inflacija ekranizaci­je njegovih djela ipak je nešto drugo. U kinima se još prikazuje Kula tmine prema njegovom istoimenom serijalu, gledamo i seriju The Mist temeljenu na njegovoj noveli prema kojoj je već sniman istoimeni film. I sada je tu Mr. Mercedes, snimljen također prema njegovu romanu, već 62., koji je objavio 2014. godine. Zamisao o pisanju tog romana objavio je King na jednom predavanju već 2012.

Događaji S. Kingu išli na ruku

Ideja za priču u kojoj masovni ubojica progoni umirovljen­og policajca došla mu je nakon što je pročitao vijest da se žena automobilo­m zaletjela u McDonalds. King se do neke mjere zbog sadržaja priče u kojoj je ubojica poubijao osam ljudi, masu drugih ranio zaletjevši se u red ispred zavoda za zapošljava­nje jer uskoro se dogodio napad na Bostonski maraton. Priznao je da je zaplet koji uključuje teroristič­ki napad doista sablasno sličan idejama dvojice Čečena iz Bostona. A onda su se počeli događati upravo takvi napadi (ovaj tjedan i onaj iznimno tragičan u Barceloni) zbog kojih se doista osjećate nelagodno kada gledate prve scene serije. Jer, one su doista eksplicitn­e, brutalne i bez kompromisa, u napadu Mercedesom pod kotačima pogine i majka s bebom, za Stephena Kinga i tvorca serije, znamenitog Davida E. Kelleya nije problem pokazati i takvo što na televiziji. Unatoč obećanjima, policajac Bill Hodges koji vodi istragu ne uspijeva napraviti ništa te u mirovinu odlazi progonjen tom činjenicom. A onda ga u toj njegovoj nesreći na brutalne načine počinje maltretira­ti i sam ubojica, klasično profiliran­i psihopat. Sjajna je odluka da se za ulogu policajca Billa odabere Brendana Gleesona, glumačkog veterana kojeg poznajemo iz niza uloga. Sjetimo se samo Čuvara zakona pa onda Bandi New Yorka, pa i Hrabrog srca, zašto ne? U seriji je i jedna od najljepših žena Hollywooda Kelly Lynch koju već neko vrijeme nismo vidjeli u ozbiljnijo­j ulozi pa će doista biti zanimljivo vidjeti kako će se do kraja serije nositi s ulogom ubojičine majke koja i sama ima dosta ozbiljan “pomak”. Veteranka Holland Taylor odlična je u ulozi valjda jedine osobe koja se brine za Hodgesa, susjede Ide Silver. Dobra je akvizicija Mary-Louise Parker koju poznajemo iz Crne liste. I baš kao u nekom Kingovu romanu, odabir je glumaca obilježen različitim situacijam­a. Ulogu ubojice Bradyja Hartsfield­a prvotno je trebao tumačiti Anton Yelchin. Međutim, ruski je glumac, kojega znamo i kao Pavela Čehova iz Zvjezdanih staza, sredinom prošle godine – preminuo u prometnoj nesreći! Veteranka Ann-Margret, jedna od najljepših žena Hollywooda u povijesti, trebala je glumiti Idu Silver, no odustala je zbog bolesti u obitelji.

Razvija se trilogija

Ipak, unatoč svemu, Mr. Mercedes je na ekranima. I to na zadovoljst­vo mnogih, jer radi se o jednoj od boljih ekranizaci­ja nekog Kingova djela, čemu jako pomaže opet izuzetna izvedba Brendana Gleesona ali i doista izvrsna režija koja je postigla atmosferič­nost koje se sjećamo iz romana. I ostali glumci, barem nakon prve dvije epizode, dobro prate Gleesona pa vrijedi ostati uz seriju do kraja. Pogotovo zato da vidimo do koje su se mjere scenaristi držali sjajnog predloška velikog pisca. Tko zna, možda ćemo u nekom trenutku u bližoj budućnosti gledati još Billa Hodgesa jer King je priče o depresivno­m detektivu zamislio kao trilogiju. Do tada, zadovoljit ćemo se Mr. Mercedesom koji je ispao odlična zabava u ljetne dane koju vrijedi potražiti i svakako gledati.

Sjajan je izbor za glavnu ulogu odlični veteran Brendan Gleeson Riječ je o jednoj od najboljih ekranizaci­ja Stephena Kinga posljednji­h godina

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia