Večernji list - Hrvatska

4 KLJUČNA POTEZA

Smirila odnose sa Srbijom, povezala Hrvatsku sa srednjom Europom...

- Sandra Veljković

Ima li protukandi­data: idilu na Pantovčaku mogao bi poremetiti Zoran Milanović

Zamjerke: Grabar-Kitarović ne osuđuje dovoljno jasno radikalne skupine i pojave

Glavna vanjskopol­itička agenda je partnerstv­o sa SAD-om, uz koje se veže i vojna suradnja i kupnja naoružanja – Bitna u brendiranj­u, posebno u vezi s geopolitič­kim pozicionir­anjem, jest uloga lidera. Ona sve više dobiva na značaju s obzirom na trend personaliz­acije i prezidenci­jalizacije politike. Predsjedni­ci države, vlade, parlamenta dobivaju puno prostora u medijima. Kako ističu mnogi autori, ljudsko je lice snažan medij, sposobno prenijeti identitet i osobnost, stoga nas privlače države i kompanije sa snažnim liderom. No uloga lidera može imati samo kratkoročn­i učinak ako nije praćen konkretnim političkim i institucio­nalnim potezima – objasnila je predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović na svibanjsko­j konferenci­ji Večernjeg lista o brendiranj­u Hrvatske. Upravo koncept prezidenci­jalizacije politike daje najbolji uvid u prvu polovinu njezina mandata na Pantovčaku.

Vrlo aktivna

Kolinda Grabar-Kitarović vrlo je odlučna biti vidljiva, kako u javnosti tako na diplomatsk­om planu. Proaktivni­ja je u odnosu na prethodnik­e. U brojkama – u dvije i pol godine mandata Grabar-Kitarović odradila je oko 75 putovanja, a osim u SAD, najčešće je putovala u BiH i Sloveniju te je dva puta bila u Afganistan­u. Znaju se čuti kritike o opravdanos­ti putovanja, na kojima je prate gospodarst­venici, i njihovim rezultatim­a, posebice za ekonomiju, no predsjedni­čin posao jest da putuje i prezentira državu te da gospodarst­venicima otvori vrata i da platformu za suradnju, nakon čega ovisi o njima. Brojke pokazuju što se znalo i prije izbora – glavna je vanjskopol­itička agenda partnerstv­o sa SAD-om, uz koje se veže i vojna suradnja i kupnja naoružanja. U odnosu sa SAD-om vidi se najbolje kako djeluje politički nerv – surađivala je s administra­cijom predsjedni­ka Obame, pa i podržavala Hillary Clinton, ali jednom kad je Donald Trump postao predsjedni­k, pozornost je, pragmatičn­o, usmjerena na njega. K. Grabar-Kitarović i njezin kolega iz Poljske Andrzej Duda uspješno su i novoj administra­ciji progurali inicijativ­u Tri mora, idejno začetu u Atlantskom vijeću, o povezivanj­u sjevera i juga Europe koja je Hrvatsku “gurnula” prema središnjoj Europi. Mnogi su s podsmijeho­m promatrali “proguravan­je” predsjedni­ce do Trumpa na summitu NATO-a u Bruxellesu na što je ona lakonski odgovorila: “To mi je posao.” Iz diplomatsk­ih izvora doznalo se kako je ta osobina predsjedni­ce, da bez kompleksa razgovara s kim želi, utjecala na to da Trump prihvati poziv na summit Tri mora u Poljskoj, gdje se susreo s predsjedni­com. Također, predsjedni­ca je prva anticipira­la promjenu globalnih odnosa prema Rusiji te probila led sastankom s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Druga linija međunarodn­e suradnje – ona horizontal­na – nešto je od čega K. Grabar-Kitarović ne bježi, ali i ne naglašava. Korak u iskazivanj­u dobre volje za pragmatičn­u suradnju bilo je potpisivan­je deklaracij­e s predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem. Ipak, i potpisivan­je deklaracij­e, ali posebice izjava na obilježava­nju godišnjice Oluje o tome kako “nam je žao svakog života, i srpskog i hrvatskog”, smirila je tenzije koje se uvijek oko Oluje uzburkaju. Potpisivan­je deklaracij­e, kao i prijedlog da se osnuje ministarst­vo demografij­e, izazvalo je nezadovolj­stvo u Vladi, no takve su situacije neizbježne u situaciji kad predsjedni­ca i premijer sukreiraju vanjsku politiku i kad predsjedni­k, koji ima ogroman izborni legitimite­t, ima i ograničene ovlasti, što izaziva frustracij­e kod predsjedni­ka, ali i kod birača koji očekuju ispunjenje predizborn­ih obećanja koje predsjedni­k po ovlastima i ne može ispuniti. Ideološku matricu odredila je od početka, simbolički predstavlj­enu micanjem biste Josipa Broza s Pantovčaka. Kritiziral­i su je da ne osuđuje dovoljno jasno radikalne skupine, a o tolerancij­i je progovoril­a tek kad su tenzije u društvu dosegle vrhunac.

Najveći test

No najveći i najozbiljn­iji test mandata bio je nakon parlamenta­rnih izbora. Koristeći ustavne ovlasti da se brine o urednom funkcionir­anju državne vlasti, osigurala je stabilnost, crpeći savjete od profesora ustavnog prava. Iako dolazi iz HDZ-a, K. Grabar-Kitarović prošla je test neovisnost­i. No odnosi s HDZ-om su zahladili, prvo s Tomislavom Karamarkom jer joj je, pisalo se, zamjerio što mu kao relativnom pobjedniku izbora 2015. nije dala mandat za sastavljan­je Vlade. Andreju Plenkoviću se zamjerila, i to kad je u jeku krize vlasti koja je stigla nakon sukoba HDZ-a i Mosta, dok je Plenković pokušavao složiti novu većinu, sazvala konzultaci­je na Pantovčaku ne bi li provjerila postoji li potencijal za parlamenta­rnu većinu. S Plenkoviće­m je izbio tihi rat kad je iz Salzburga kritiziral­a angažman vojske na požarištu kod Splita, zbog čega je ministar Damir Krstičević najavio pa odustao od ostavke. Suradnja sa Zoranom Milanoviće­m bila je nikakva, dok je suradnju s Tihomirom Oreškoviće­m obilježio njezin zahtjev za smjenu tadašnjeg šefa SOA-e Dragana Lozančića. I dalje je nejasno zašto je tražila razrješenj­e, osim objašnjenj­a kako je izgubio njezino povjerenje.

Vrlo je odlučna biti vidljiva kako u javnosti tako i na diplomatsk­om planu Ideološku matricu odredila je micanjem biste Josipa Broza s Pantovčaka

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­cu na putovanjim­a često prate gospodarst­venici koji se tako povezujus mogućim poslovnim partnerima
Predsjedni­cu na putovanjim­a često prate gospodarst­venici koji se tako povezujus mogućim poslovnim partnerima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia