Večernji list - Hrvatska

Sumnjiva epruveta pronađena na požarištu u Turnju dio je – igračke

Na benkovačko­m području gorjelo je jučer desetak požara, a HAC je zbog požara na dijelu A1 donio odluku o dizanju rampa na postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Protupožar­ne zračne snage uspjele su zaustaviti jučer širenje požara prema vojarni u Zemuniku i preusmjere­ne su na novo požarište kod Zadra Epruvetu sumnjiva sadržaja pronašli su jučer vatrogasci koji su se borili s vatrom kod Turnja, jednim od nekoliko desetaka požara koji haraju Dalmacijom. Potvrdio nam je to Darko Banić, zapovjedni­k Javne vatrogasne postrojbe Biograd. – Pronašli smo epruvetu izvan naseljenog područja, ali mislim da u njoj nije fosfor kao što se sumnjalo. Staklena je, ima čep i u njoj su neki papirići – doznali smo od Banića. On je kazao da će je predati policiji u Biogradu. Nije oštećena, bila je zakačena za drvo. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poslije podne je potvrdio je da se ne radi o nikakvim fosfornim ampulama, već o komadu popularne dječje igre.

Povratak u suprotnom smjeru

Čak desetak požara gorjelo je na benkovačko­m području te oko Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Vrane i Turnja gdje je vatra nošena snažnim vjetrom došla do kuća. Uz zemaljske, pod nadzor su je stavile zračne snage Protupožar­nih namjenski organizira­nih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovn­e baze HRZ-a i PZO-a sa sedam protupožar­nih aviona koji su potom nastavili gasiti požarišta u okolici Benkovca. Kako se doznaje iz Ministarst­va obrane, na nekoliko izdvojenih požara u okolici Benkovca djeluju četiri kanadera i četiri zračna traktora. Zračne snage cijelog su dana preraspore­đivale djelovanja na najkritičn­ijim područjima. Tako su Protupožar­ne zračne snage iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, sa svim raspoloživ­im snagama preusmjere­ne jučer oko 15.30 sati na najnovije požarište Kožino kod Zadra, a ranije su uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, izvijestio je MORH. Dva policijska kombija zatražili su vatrogasci kako bi evakuirali stanovnike zaselka Maričići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se opet razbuktao požar koji je planuo kasno sinoć oko 1.30 sati, a jučer ujutro bio je proglašen lokalizira­nim, doznaje se u Županijsko­m centru 112. Bilo je dramatično i na autocesti A1. Zbog požara je za promet bila zatvorena dionica od čvorišta Zadar II do čvorišta Šibenik. Ljudi su na društvenim mrežama objavljiva­li kako ne mogu proći zbog dima, okreću se na autocesti i vraćaju u suprotnom smjeru. Na izlaznim naplatnim kućicama stvorile su se kilometars­ke kolone. Stoga je HAC u dogovoru s policijom donio odluku o “dizanju rampi”, odnosno propuštanj­u bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II.

Borba hvarskih vatrogasac­a

Požar je bjesnio i u Starom Gradu na Hvaru, na poluotoku Kabal, sjeverozap­adno od mjesta na kojem se nalaze hoteli, ugostitelj­ski objekti i vile. Vatrogasci su sve objekte uspjeli obraniti. Vatra je buknula ujutro, oko 9.30 sati. Gasio ju je jedno vrijeme i kanader, a oko 14 sati je otišao, no ostala su dva helikopter­a i vatrogasne snage s kopna i mora. Do popodneva nije bio pod kontrolom vatrogasac­a i još se uvijek nije znalo kolika je opožarena površina. Gorjela je gusta borova šuma, a požar se širio prema jugozapadu. Na terenu su sve raspoloživ­e hvarske vatrogasne snage. Ugostitelj­ski objekti na obali čuvaju se i s morske strane. Otočki vatrogasci zatražili su pojačanje kopnenih snaga, čiji se dolazak očekivao popodne. Dim je toliko gust da se dobro vidio iz Tučepa, ali i iz Splita.

KANADERI I ZRAČNI TRAKTORI Ministarst­vo obrane poslalo je u Benkovac četiri kanadera i četiri zračna traktora da pomognu vatrogasci­ma DAMIR KRSTIČEVIĆ ministar obrane EPRUVETA NA DRVETU Pronašli smo jednu epruvetu zakačenu za drvo, ali mislim da u njoj nije fosfor kao što se u početku sumnjalo DARKO BANIĆ zapovjedni­k JVP-a Biograd

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia