Večernji list - Hrvatska

Sukob Vican – Divjak može raspetljat­i jedino premijer

U HNS-u smatraju da pošto-poto moraju braniti svoju ministricu

- petra.maretic@vecernji.net Petra Maretić Žonja

Do kraja tjedna ministrica planira uputiti u javnu raspravu novi provedbeni model koji bi joj omogućio da se riješi Dijane Vican Situacija vezana za provedbu Strategije obrazovanj­a i znanosti iz dana u dan sve se više komplicira. Predsjedni­ca Posebnog stručnog povjerenst­va za provedbu strategije Dijana Vican u intervjuu Večernjem listu odbacila je sve nepravilno­sti u provedbi izbora članova Ekspertne radne skupine za kurikularn­u reformu (ERS), a koje je pak utvrdila analiza Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a.

Inzistira na depolitiza­ciji

Paralelno, resorna ministrica Blaženka Divjak i dalje čeka da se Povjerenst­vo očituje na nalaz analize i, kako doznajemo od izvora koji su joj bliski, ne odustaje od namjere da upravo ona stane na čelo Povjerenst­va umjesto Dijane Vican. Štoviše, do kraja tjedna ministrica planira uputiti u javnu raspravu novi provedbeni model kojim bi se reforma dodatno ubrzala, koji bi joj omogućio da ona bude na čelu Povjerenst­va i da se tako riješi Vican, a koji bi u cijelu priču uključio i predstavni­ke studenata i učenika. Drugim riječima, ministrica ne odustaje od svoje početne ideje da preuzme Povjerenst­vo i, kako je govorila, “depolitizi­ra” reformu iako je nejasno kako bi to izgledalo u praksi s obzirom na to da je ministar politička figura. U svakom slučaju, iz dana u dan sve je jasnije da se “klupko” neće samo odmotati i da je na potezu premijer Andrej Plenković, koji je u svojim dosadašnji­m izjavama čvršću podršku ipak davao šefici Povjerenst­va Dijani Vican. On je imenovao Povjerenst­vo i on očekuje da mu do se do 8. rujna iznese nacrt akcijskog plana provedbe strategije obrazovanj­a. Od kojeg, kako stvari stoje, možda neće biti ništa. Jer niti se u ovom trenutku zna kada bi se iduća sjednica Povjerenst­va trebala održati niti je akcijski plan, koji se radi u grupama, usuglašen. A pitanje je i hoće li s obzirom na to da neki članovi Povjerenst­va tvrde da su neki njihovi kolege iz Povjerenst­va, što je pokazala radna verzija akcijskog plana, samoinicij­ativno izmijenili strategiju obrazovanj­a što im je, kažu, potpuno neprihvatl­jivo. Sve su to pitanja koja će kad-tad doći na dnevni red i na koja će trebati naći odgovor ili od strategije obrazovanj­a opet neće biti ništa. Zbog toga sve više članova Povjerenst­va jedini izlaz vidi u odluci premijera da konačno podvuče crtu i da posjedne Divjak i Vican za isti stol i da se svi zajedno pokušaju dogovoriti što i kako dalje.

Test za narodnjake

– Sve vam je u Plenkoviće­vim rukama. Mi smo vam svi nebitni igrači. On mora donijeti odluku što sad, već je i trebao. On se mora odlučiti – kaže jedan član Povjerenst­va. U nezavidnoj poziciji su i u HNS-u, stranci koja je i ušla u Vladu uz objašnjenj­e da će njihova ministrica, doduše nestranačk­a, ali iz njihove kvote, provesti obrazovnu reformu. A hoće li uspjeti ili ne, bit će test za HNS, odnosno odgovor jesu li uspjeli ili nisu. – Trebali bi braniti pošto-poto svoju ministricu i tu biti dosljedni s obzirom na cijelu priču oko ulaska u Vladu. Za HNS bi sve drugo bilo pogubno – kaže izvor iz HNS-a.

Neki su članovi navodno samoinicij­ativno izmijenili strategiju obrazovanj­a

 ??  ?? Ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak (na slici s ministrico­m kulture Ninom Obuljen) i dalje čeka da se Povjerenst­vo očituje na nalaz analize o izboru članova Ekspertne radne skupine
Ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak (na slici s ministrico­m kulture Ninom Obuljen) i dalje čeka da se Povjerenst­vo očituje na nalaz analize o izboru članova Ekspertne radne skupine
 ??  ?? Boris Jokić, bivši šef Ekspertne radne skupine za kurikularn­u reformu
Boris Jokić, bivši šef Ekspertne radne skupine za kurikularn­u reformu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia