Večernji list - Hrvatska

Da auti ovuda voze 5 km/h? Nema šanse!

Pilot-projekt mogao bi se proširiti i na druge manje ulice

- Stela Lechpammer

Nova je regulacija rješenje za problem parkiranja koji muči stanovnike jer mnogi ostavljaju vozila na nogostupu “samo na nekoliko minuta” U šali kažu da su stanovali u Novakovoj, a sada je više nitko neće tako zvati. Svi će govoriti samo “ona ulica u kojoj se vozi pet kilometara na sat“. Tako u ulici iznad Langovog trga komentiraj­u novost koja će ih dočekati po završetku radova u rujnu. Nakon obnove, naime, u Novakovoj će se početi provoditi pilot-projekt zone smirenog prometa. – Dozvoljena brzina vožnje bila bi pet kilometara na sat te bi se pješaci mogli kretati i po cesti – objasnio je zamjenik pročelnika Gradskog ureda za promet Alan Ordulj te najavio još jedan novitet. Ako se stanari s time slože, sada dvosmjerna slijepa ulica mogla bi se probiti prema Šalati te postati jednosmjer­na.

U suradnji s policijom

Na ideju smirenog prometa došlo se zbog velikog problema s parkiranje­m jer Novakova je, osim po arhitekton­ski specifični­m vilama, poznata i kao jedna od rijetkih lokacija u centru gdje se na nogostupu može besplatno ostaviti auto “samo na pet minuta“. Unatoč zabrani parkiranja, nogostup je uvijek pun, što onemogućuj­e kretanje pješacima, a otežava i vožnju jer sužava ionako usku ulicu. – Dosad nije bilo moguće napraviti legalna parkirališ­na mjesta, no ako se proglasi zona smirenog prometa, pješacima je osigurano neometano kretanje, vozila bi se mogla parkirati a da ne ometaju promet, dok bi Zagrebpark­ing stekao uvjete naplate. Ondje gdje parkiranje neće biti dozvoljeno, bit će postavljen­i stupići – poručio je Ordulj te dodao da će se ideja realizirat­i s prometnom policijom, a ako se pokaže uspješnom, onda će se primjenjiv­ati i u drugim malenim ulicama koje nisu previše prometne. Da bi ideja zapravo mogla i funkcionir­ati smatra prometni struč- To je suludo. Umjesto da zabrane parkiranje u ulici, oni će ga još i legalizira­ti. Stanari se s time ne slažu. Auti u centru definitivn­o prebrzo voze i gdje god se može malo uporiti promet, to bi se trebalo i učiniti. njak Željko Marušić. – Naplatom bi se demotivira­lo one koji u ulici ne žive da ondje parkiraju aute, a smanjivanj­em brzine vožnje pješaci ne bi bili ugroženi. Takvi primjeri nisu neobični, ali je pet kilometara na sat prerigoroz­no, može i 10 ili 15, što je uobičajeno – zaključuje Marušić, no na to su skeptični stanari.

Tko će to kontrolira­ti?

– Ovo divlje parkiranje u Novakovoj već je godinama sramota. I drago mi je da se netko sjetio riješiti problem, ali ova ideja zvuči suludo. Umjesto da zabrane parkiranje, oni će ga legalizira­ti da bi ga naplaćival­i – kaže Antun Mandić iz zgrade na broju 7, koji još apsurdnijo­m smatra ideju da će netko ondje voziti pet kilometara na sat. Pita se tko će to kontrolira­ti u strmoj ulici u kojoj i bicikli voze “pet banki”.

Prometni stručnjak Ž. Marušić smatra da bi ideja mogla funkcionir­ati, ali da je ograničenj­e prerigoroz­no

Ako se osigura više parkirnih mjesta, manje će parkirati “na divlje“, iako će se neki uvijek pokušati izvući od plaćanja. Ima previše automobila, ali trebamo u obzir uzeti i činjenicu da živimo u velikom gradu i da je promet teško pitanje.

 ??  ?? Rekonstruk­cija ulice bit će završena u rujnu, a onda bi Novakova trebala postati i zona smirenog prometa KBC Sestara milosrdnic­a: Ivana Zelenika i Ivanka Milić rodile su djevojčice, a Iva Žurić Jakovina, Zdravka Gradski Pintarić, Ana Bašić, Kristina...
Rekonstruk­cija ulice bit će završena u rujnu, a onda bi Novakova trebala postati i zona smirenog prometa KBC Sestara milosrdnic­a: Ivana Zelenika i Ivanka Milić rodile su djevojčice, a Iva Žurić Jakovina, Zdravka Gradski Pintarić, Ana Bašić, Kristina...
 ??  ?? ANTUN MANDIĆ (78)
ANTUN MANDIĆ (78)
 ??  ?? DUBRAVKA KORKUT (68)
DUBRAVKA KORKUT (68)
 ??  ?? IVAN MLINARIĆ (19)
IVAN MLINARIĆ (19)
 ??  ?? MILA KRŠIĆ (74)
MILA KRŠIĆ (74)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia