Večernji list - Hrvatska

Ovo je imam Abdelbaqi Es Sattii – glavni mozak napada na Kataloniju

- Hassan Haidar Diab

Istražitel­ji istragu o marokansko­j ćeliji ISIL-a proširuju na Francusku, a nastavlja se i potjera za navodnim vozačem kombija vanjska@vecernji.net Sve činjenice upućuju na to da je glavni mozak operacije i osoba koja je radikalizi­rala marokanske mladiće koji su izvršili teroristič­ki napad u Barceloni imam Abdelbaqi Es Sattii, koji je kao podstanar živio u jednom od pretraženi­h stanova u Ripollu i koji je do prije mjesec i pol kao imam vodio molitve i propovijed­i te držao predavanja ondje.

Poznanstva iz zatvora

Policija pokušava doći do informacij­a koja je stvarna uloga tog imama u teroristič­kom napadu. Sattiijev sustanar rekao je kako je napustio stan u utorak rekavši da putuje u Maroko gdje ima obitelj. Od tada ga nije vidio ni čuo. Policija vjeruje da je imam utjecao na mladiće u dobi između 17 i 34 godine. U njegovu stanu nastojali su naći dokumente i otiske. Iako ne odbacuju mogućnost da je poginuo u eksploziji kuće u Alcanaru, potraga za 40-godišnjim imamom Abdelbaqij­em Es Sattiijem i dalje se nastavlja. Prema informacij­ama obavještaj­ne službe Belgije, imam je 2016.godine živio u predgrađu Bruxellesa, Michelinu, a zadnje dvije godine bio je na relaciji između Španjolske, Belgije, Francuske i Maroka. Prema tvrdnjama francuske obavještaj­ne službe, imao je kontakte s teroristim­a ISIL-a. Prema podacima španjolske službe sigurnosti, zbog sitnih prekršaja bio je čak i u zatvoru 2012. Isto tako, prema njihovim podacima, u zatvoru je upoznao teroriste koji su 2004.godine izvršili teroristič­ki napad na Madrid u kojem je ubijena najmanje 191 osoba, a više od dvije tisuće ih je ranjeno. U međuvremen­u policija u Katalo- niji nastavlja istraživat­i napade u Barceloni i Cambrilsu tražeći muškarca koji bi mogao biti vozač kombija koji je pregazio prolaznike u ulici La Rambla. Dosadašnja istraga pokazala je da se priprema dulje vrijeme odvijala u jednoj kući u Alcanaru, katalonsko­m gradiću s 9500 stanovnika, koji se nalazi 170 kilometara od Barcelone. Teroristi, uglavnom marokansko­g porijekla, boravili su ondje nekoliko mjeseci ničime ne privlačeći pozornost susjeda sve dok nije došlo do velike eksplozije od koje se kuća urušila. Nakon opsežne istrage otkriveno je da je kuća bila skrovište islamistič­ke ćelije, sastavljen­e od najmanje dvanaest osoba. Teroristi su u Alcanaru namjeraval­i napuniti tri kombija eksplozivo­m i plinskim bocama, koje u Španjolsko­j uglavnom služe za grijanje vode. U kući su imali 105 plinskih boca. Vozila su pak unajmili od jedne tvrtke u mjestu

Automobil kojim je počinjen napad snimljen je tjedan dana prije kamerama u Parizu

Santa Perpétua de Mogoda, udaljenom 177 kilometara.

Vozilo snimljeno u Parizu

Kako tvrde istražitel­ji, njihovi planovi o daleko krvavijim i smrtonosni­jim teroristič­kim napadima propali su nakon slučajno uzrokovane eksplozije pa su se odlučili za drugi, puno jednostavn­iji. Istodobno, zbog povezanost­i imama Abdelbaqij­a Es Sattiija, koji je često boravio u Francuskoj i Belgiji, istraga se proširila i na te zemlje. Ne isključuje se mogućnost povezanost­i tih terorista i spavača u Francuskoj s obzirom na to da je crni Audi A3, kojim su džihadisti izveli napad u Cambrilsu u Španjolsko­j, tjedan dana prije napada snimljen nadzornom kamerom na području Pariza zbog prekoračen­ja brzine.

 ??  ?? Prije Katalonije Abdelbaqi je radikalizi­rao mladiće u Francuskoj i Belgiji
Prije Katalonije Abdelbaqi je radikalizi­rao mladiće u Francuskoj i Belgiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia