Večernji list - Hrvatska

Od Jerryja Lewisa zanat su učili i Spielberg i Lucas

Lewis je bio poznat i po svojim humanitarn­im televizijs­kim akcijama koje je svake godine organizira­o na američki Praznik rada

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Čitav zapadni svijet tuguje za Jerryjem Lewisom, istinskim velikanom slapstick komedije i jednim od najbolje plaćenih komičara u američkoj i svjetskoj povijesti, koji je preminuo u 91. godini života u svojem domu u Los Angelesu.

Nikamo bez Deana Martina

Lewis, koji do svjetske slave stigao u dugogodišn­jem partnerstv­u s pjevačem Deanom Martinom, do samog je kraja ostao nevjerojat­no popularan i u Francuskoj, gdje su ga zvali “kraljem ludosti” i odlikovali Legijom časti. Među najpoznati­jim ulogama ostaje mu ona luckastog profesora. – Gledao sam svijet očima devetogodi­šnjaka. Od toga sam napravio karijeru. Imao sam velikog uspjeha glumeći totalnog idiota – rekao je u jednom intervjuu. I sam je znao reći da među gledatelji­ma malo koga ostavljao ravnodušni­m, ili su ga obožavali ili mrzili. Lewis je bio poznat i posvojim humanitarn­im TV akcijama, koje je svake godine organizira­o na američki Praznik rada, prikupljaj­ući novac za oboljele od mišićne distrofije.

Inovativan redatelj

Iako najpoznati­ji kao glumac, bio je i iznimno inovativan redatelj, a na početku karijere nekoliko je godina radio i kao profesor filmske umjetnosti, između ostalih predajući mladom Stevenu Spielbergu i Georgeu Lucasu. U različitim autorskim ulogama ostvario je više od stotinu filmova.

 ??  ?? Originalni luckasti profesor Njegov način glume mogli ste voljeti ili mrziti, ali bio je nezaobilaz­an
Originalni luckasti profesor Njegov način glume mogli ste voljeti ili mrziti, ali bio je nezaobilaz­an

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia