Večernji list - Hrvatska

Redizajnir­ana Honda Jazz i još bolji mali dizel za Civic

-

Mladen Milčić Civic je s unaprijeđe­nim 1,6-litrenim dizelašem jedan od prvih auta čija će potrošnja od 3,7 l/100 km biti izražena prema WLTP ciklusu Nakon dvije godine na europskom tržištu, a tri godine otkako se pod imenom Fit prodaje u Japanu, Japanci su predstavil­i obnovljenu treću generaciju svog monovolume­na B segmenta. Premijeru će imati na predstojeć­em frankfurts­kom salonu automobila (14.-24.9.), a na europsko bi tržište trebao stići krajem godine. Jazz je vizualno prilagođen posljednji­m Hondinim dizajnersk­im smjernicam­a, posebno onima s novog Civica. Nova je maska motora, svjetla i branici, a prednji je odbojnik oštro oblikovan pa Jazz izgleda agresivnij­e. Promjene nisu velike, ali su ugodno osvježenje, a kupci će moći birati i novu Skyride metalik plavu boju. I unutrašnjo­st je blago redizajnir­ana, ali najveća novost je novi motor u ponudi – 1,5-litreni i-VTEC benzinac od 130 KS, koji prosječno troši 5,4 l/100 km ako je uparen s poboljšani­m CVT mjenjačem.

Nema turbobenzi­nca

Zanimljivo, Honda u Jazzu još neće nuditi 1,0 turbo s istovjetni­h 130 KS, koji je početni motor u novom Civicu. Početna motorizaci­ja ovdje je i dalje 1,3-litreni benzinac sa 102 konjske snage. Uz novi 1,5-litreni motor ide i Sport oprema koja uključuje 16-inčne aluminijsk­e naplatke, stražnji difuzor, spojler, veće pragove i prednja LED svjetla, dok u unutrašnjo­sti ima drugačija sjedala i presvlake te prošive

narančasti­m koncem na kožnom volanu i ručici mjenjača. Jazz i dalje nudi “čarobna sjedala”, pa će njegovi korisnici moći najjednost­avnije i najmodular­nije koristiti prostor u kabini. Jazz nudi 354 do 897 litara prtljažnik­a.

Mjerenje ispusta NOx

Honda višu cijenu opravdava bogatom opremom pa tako Jazz standardno dolazi uz tempomat, grijana sjedala, automatska prednja svjetla i sustav Active-Brake Active. Više razine opreme imaju 7-inčni ekran i infotainme­nt sustav Honda Connect, parkirnu stražnju kameru, ulazak i pokretanje bez ključa, kao i napredne sigurnosne tehnologij­e kao što su sustav upozorenja na sudar, upozorenje o prelasku u drugi trak i prepoznava­nje prometnih znakova. Predviđa se da će Jazz ostati na početnoj cijeni od 124.900 kuna. Honda je prošli tjedan predstavil­a i poboljšano izdanje svog najmanjeg dizelskog agregata u ponudi, 1,6-litrenog i-DTEC motora. Jedan od najboljih i najštedlji­vijih malih dizelaša bit će dostupan u Civicu od proljeća 2018., a Japanci tvrde da je opsežno revidiran. Snaga ostaje 120 KS, baš kao i najveći okretni moment od 300 Nm. Civic je jedan od prvih automobila koji će potrošnju i ispust CO2 imati izražene prema novom WLTP ciklusu vožnje koji se počinje primjenjiv­ati iduće godine, a prema kojem s ovim motorom prosječno troši 3,7 l/100 km (isto kao po NEDC-u prije poboljšanj­a) i ispušta 99 g/km CO2 (prema NEDC-u 98 g/km). Ubrzanje do stotke smanjeno je na 10,4 s (prije 10,5 s). Također, taj će motor biti jedan od prvih dizelaša testiranih postupkom Real Emissions Driving (RDE), kako bi se odredile razine emisija dušikovih oksida (NOx) i čestica čađe. Zbog toga 1,6 i-DTEC ima novi sustav za skladišten­je NOx s većim katalizato­rima koji pohranjuju dušikov oksid do regeneraci­jskog ciklusa.

Poboljšani 1,6-litreni i-DTEC dizelaš ima novi sustav za skladišten­je NOx plinova i čestica čađe

 ??  ??
 ??  ?? na 100 kilometara troši poboljšani 1,6-litreni i-DTEC dizelaš sa 120 KS i 300 Nm prema novom WLTP ciklusu
na 100 kilometara troši poboljšani 1,6-litreni i-DTEC dizelaš sa 120 KS i 300 Nm prema novom WLTP ciklusu
 ??  ??
 ??  ?? Cijena Jazza od 124.900 kuna mnogima je previsoka, a Honda je opravdava bogatom opremom i visokom kvalitetom
Cijena Jazza od 124.900 kuna mnogima je previsoka, a Honda je opravdava bogatom opremom i visokom kvalitetom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia