Večernji list - Hrvatska

Francuskoj­apanski savez grabi ka vrhu

Volkswagen je i dalje prvi, no Toyota je pala na treće mjesto

- Mladen Milčić

Prema službenim podacima samih proizvođač­a, RenaultNis­san je u prvih šest mjeseci ukupno proizveo najviše motornih vozila mladen.milcic@vecernji.net Preuzimanj­a, kupovine odnosno prodaja pojedinih marki automobila uobičajne su u autoindust­riji, baš kao i sklapanje saveza. A takvi poslovi dovode do promjena na listi najprodava­nijih automobils­kih grupacija na svijetu. Preuzimanj­e Mitsubishi­ja od strane Renault-Nissan Alijanse gurnuo je taj japansko-francuski savez u borbu za sam vrh, što se i potvrdilo rezultatim­a prodaje samih proizvođač­a u prvoj polovici godine. Renault-Nissan je u prvih šest mjeseci globalno prodao najviše vozila, ukupno 5,268.079, a za petama im je prošlogodi­šnji pobjednik Volkswagen grupa s 5,155.600 prodanih vozila, dok je na trećem mjestu dugogodišn­ji najprodava­niji proizvođač Toyota s 5,129 milijuna prodanih primjeraka. To su podaci samih proizvođač­a koji uključuju i kamione i autobuse.

S Opelom u top 10

Kako nepristran­ih službenih podataka za prvih šest mjeseci još nema, ilustrativ­no ćemo koristiti podatke JATO Dinamicsa za prvih pet mjeseci 2017. godine prema kojima je na prvom mjestu VW ispred Toyote i Renault Nissana. Jasno je da će ovaj trojac voditi veliku bitku do kraja godine, a iz igre za prva tri mjesta definitivn­o će ispasti američki General Motors budući da od 1. kolovoza i službeno Opel/Vauxhall, koji je lani prodao 1,18 mi- lijuna vozila, više nije u njegovu sastavu. S druge strane, Opelovi će se prodani automobili preliti u PSA Peugeot Citroen prodajne rezultate što će francusku grupaciju - koja je kupila Opel nakon što je 88 godina bio u američkom vlasništvu - zacementir­ati u top 10 proizvođač­a automobila na svijetu. Štoviše, PSA će prestići dosad deveti Suzuki, dok se bez Opela PSA borio s Daimlerom za deseto mjesto.

Pad Korejaca za 11,5 posto

Dakle, prva četiri mjesta su izgleda nedodirlji­va, a ostale top 10 automobils­ke grupacije drže prilično nepromijen­jena mjesta

General Motors je pao na četvrto mjesto, a od 1.8. iz njihova portfelja je izašao i Opel

u odnosu na lanjske rezultate. Za peto se mjesto već godinama bore Ford i Hyundai-Kia grupa, s time da su Korejci lani bili znatno bolji, ali ove se godine opet vodi mrtva trka. Korejci su prodali 2,584 milijuna automobila, a Amerikanci 2,548 milijuna. U blagoj prednosti je Ford, budući da Hyundai-Kia u prvih pet mjeseci bilježi pad prodaje od čak 10 posto, a Ford je pao za jedan posto. Honda je na sedmom mjestu s 2,074 milijuna automobila i porastom prodaje od 8 posto, dok je na osmom mjestu talijansko-američka grupa Fiat-Chrysler s 1,985 milijuna vozila. Slijede spomenuti Suzuki i PSA grupa, a iza njih njemački premium proizvođač­i Daimler i BMW, pa kineske kompanije SAIC i Gelly, dok je na 15. mjestu Mazda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia