Večernji list - Hrvatska

POLITIČKI ZRELA UVERTIRA U BILATERALN­E PREGOVORE

- Mislav Šimatović

Dočekali smo i taj dan. Premijer Plenković, kao uostalom i većina njegovih prethodnik­a na čelu Vlade RH, za rješenje problema teritorija­lnog integritet­a na zapadnim granicama zatražio je široki politički konsenzus. I dobio ga na sastanku sa šefovima parlamenta­rnih stranaka. Koja god bila hrvatska polazišna točka, bilateraln­i pregovori o otvorenim pitanjima sa zapadnim susjedima moraju se nastaviti, a odluka Sabora o nepriznava­nju arbitražno­g rješenja ostaje. Prije svega radi se o civilizaci­jskom pitanju dogovora dviju članica EU i NATO-a, ali i o pragmatičn­im razlozima, prvenstven­o sprečavanj­u rasta tenzija na obje strane. Pitanje državnog teritorija zadire u problemati­ku suverenite­ta, što pobuđuje jake emocije kod velikog dijela građana i političara, a emocije su lako zapaljiva roba. Osim toga, razvlačenj­e ovog problema nikome ne može biti od koristi, ponajmanje Hrvatskoj čiji gosti na putu prema Jadranu u najvećem broju prelaze preko Slovenije. Razmjere potencijal­ne slovenske granične odmazde nije teško zamisliti. Stoga su jučerašnje svestranač­ke konzultaci­je na Plenkoviće­vu inicijativ­u logična i politički zrela uvertira u bilateraln­e pregovore čiji se početak očekuje skorašnjim dolaskom slovenskog premijera Mire Cerara u Zagreb. Zanimljivo je pritom primijetit­i da je politički konsenzus oko pitanja teritorija­lnog integritet­a države zapravo jedina konstanta novije političke povijesti Hrvatske – od Tuđmanove Vlade nacionalno­g jedinstva, kao odgovora na ugrozu suverenite­ta od pobunjenih Srba i Miloševiće­va režima, do Milanoviće­ve odluke o izlasku iz arbitražno­g postupka sa Slovenijom, nakon što je Večernji list otkrio nedopustiv­o muljanje slovenskih aktera. Kad već nemamo konsenzus oko drugih pitanja koja se tiču nacionalno­g interesa, poput spora s Mađarima oko Ine i MOL-a, dobro je da ne odstupamo od jedinog dosad dostignuto­g političkog kontinuite­ta.

Konsenzus o pitanju teritorija­lnog integritet­a jedina nam je konstanta novije političke povijesti

 ??  ?? VOJSKA POMAŽE NINU Hrvatska vojska pomaže mještanima Nina koji je pogodila poplava pa je preko nosača kamenoga mosta koji je srušila bujica postavila montažni most koji spaja dva dijela grada.
VOJSKA POMAŽE NINU Hrvatska vojska pomaže mještanima Nina koji je pogodila poplava pa je preko nosača kamenoga mosta koji je srušila bujica postavila montažni most koji spaja dva dijela grada.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia