Večernji list - Hrvatska

Plenković od oporbe dobio zeleno svjetlo za pregovore sa Slovenijom

Plenković je na sastanku sa šefovima oporbe prikazao power-point prezentaci­ju odnosa sa Slovenijom te zaključio: Hrvatska nije loše prošla u arbitraži

- Tea Romić, Iva Boban Valečić, Iva Puljić-Šego ZAGREB

Plenković: Iskristali­zirala se prva točka, da sve stranke stoje pri odluci Sabora kad je Hrvatska izašla iz abitražnog procesa Arbitražni postupak sa Slovenijom za Hrvatsku je neprihvatl­jiv jer je duboko kompromiti­ran, ali arbitražna presuda ide nam u korist. Ključni je to zaključak s jučerašnje­g sastanka premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamenta­rnih stranaka od kojih je tražio potporu da nastavi dijalog sa slovenskim vlastima radi bilateraln­og rješavanja graničnog pitanja.

Power-point prezentaci­ja

Plenković je, kako doznajemo, čelnicima parlamenta­rnih stranaka na sastanku prikazao power-point prezentaci­ju odnosa sa Slovenijom te iznio pravorijek arbitražne presude, što smo dobili, a što izgubili. Presuda je predstavlj­ena kao dobar uspjeh vanjske politike, a ključna poruka koju je prenio čelnicima stranka jest da Hrvatska nije loše prošla. Netko je, prepričava­ju insajderi, tada ironično dobacio kako najbolje dobivamo sporove kada u njima ne sudjelujem­o. Nakon prezentaci­je koja je trajala više od sat vremena, Plenković je prbo zatražio mišljenje predsjedni­ka SDP-a Davora Bernardića, a on mu je odgovorio da za potporu Vladi, odnosno prijedlogu da se ide u bilateraln­e razgovore na tragu arbitražne presude, treba dubinsku procjenu svih otvorenih pitanja sa Slovenijom, informacij­u o razgovorim­a koji su do sada vođeni sa slovenskom stranom i analizu sukladnost­i atrbitražn­e presude s hrvatskim interesima. Premijer se zatim obratio čelniku Mosta Boži Petrovu, koji je prvo tražio odgovore na nekoliko pitanja – hoće li Slovenija ukinuti pravomoćne učinke arbitraže nakon dogovora (Plenković mu je odgovorio da bi bilo normalno da to napravi), odnosno hoćemo li Hrvatska i dalje trpjeti opstrukcij­e i ucjene Slovenije kod svakih idućih razgovora. Petrova je zanimalo i je li dogovoren režim na moru koji će se provoditi do konačnog rješavanja graničnog pitanja, a postavio je i pitanje Ljubljansk­e banke. Poručio je i da dijalog ne smije biti maska da se potiho prihva- ti arbitraža. To je pitanje uoči sastanka pred novinarima postavio i šef HSS-a Krešo Beljak. Štoviše, ustvrdio je da Plenković vjerojatno ide na ukidanje saborskog zaključka kojim je Hrvatska 2015. izišla iz Arbitražno­g sporazuma te važno poručio: Ali ne bu išlo! Međutim, ulaskom u Banske dvore naglo je doživio “prosvjetlj­enje” pa je, kako doznajemo, Plenkoviću dao punu potporu, uz primjedbu da će “neke stranke sigurno sada dobiti nekoliko poenčića na ovoj priči”. Pritom je, kažu, znakovito gledao prema Petrovu. Podršku premijeru iskazali su i Vesna Pusić te Radimir Čačić, dok je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida upozorio da se ništa neće promijenit­i dok se u susjednoj državi ne smijeni kompletna politička scena, koja provodi “slovenski imperijali­zam”.

Pupovčeve pohvale

Za razliku od proteklih nekoliko dana, kada ga je javno napadao zbog ustaškog pozdrava “za dom spremni”, premijera je ovoga puta svesrdno hvalio kao dobrog vođu i SDSS-ov Milorad Pupovac. Kazao je, kako doznajemo, da treba biti racionalan u apetitima i da ne treba otežavati pregovore. Premijera su ishvalili i dali mu punu potporu i Branko Hrg (HDS), Ladislav Ilčić (HRAST) te Branko Bačić, a kritična je bila Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku), koja ga je pitala je li cilj sastanka s oporbom to da se, ne prođu li pregovori dobro, krivnja prevali na sve jednako. Sastanak je završio Plenkoviće­vim zaključkom da treba javnosti objašnjava­ti da Hrvatska arbitražom nije na gubitku, nego na dobitku. Kao što je Večernji list i najavio, premijer je čelnike parlamenta­rnih stranaka sazvao kako bi zatražio konsenzus za bilateraln­i dogovor sa Slovenijom koji će se temeljiti na arbitražno­j presudi. – S čelnicima parlamenta­rnih stranaka razmotrili smo daljnje korake. Iskristali­zirala se prva točka, da sve stranke stoje pri odluci Sabora kada je Hrvatska donijela jednoglasn­u odluku za izlazak iz arbitražno­g procesa. Postigli smo razumijeva­nje da je nužno nastaviti bilateraln­e razgovore o granici, ali i o nizu drugih otvorenih pitanja. Zaključili smo da ćemo dijalog s parlamenta­rnim strankama voditi periodično kako bi bile upoznate s aktivnosti­ma Vlade – rekao je Plenković. Poručio je da je nama susjedna Slovenija prijateljs­ka zemlja, da nam je važna u kontekstu političkih, gospodarsk­ih, kulturnih odnosa... – Partneri smo u nizu međunarodn­ih organizaci­ja. U tom duhu nastavljam­o razgovore – zaključio je premijer rekavši da on razumije poziciju slovenskog premijera Mire Cerara, ali i da Cerar razumije njegovu. Cerar u RH dolazi za dva tjedna, nakon što se premijer Plenković vrati iz SAD-a. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec jučer je poručio da je arbitražna presuda jasna i da nisu potrebni bilateraln­i dogovori.

 ??  ?? Nakon prezentaci­je, premijer se obraćao predsjedic­ima oporbenih stranaka – Bernardiću, Petrovu...
Nakon prezentaci­je, premijer se obraćao predsjedic­ima oporbenih stranaka – Bernardiću, Petrovu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia