Večernji list - Hrvatska

Sanader: Slovenija je stvarno pretjerala

J. Kosor: Odmah je trebalo EU uvjeriti zašto je Hrvatskoj arbitražna presuda neprihvatl­jiva, taj se aspekt sad izgubio

- Iva Boban Valečić, Iva Puljić-Šego

Nakon odlaska Ive Sanadera s čela Vlade, Jadranka Kosor u studenom 2009. potpisala je sporazum o osnivanju Arbitražne komisije Granično pitanje sa Slovenijom opterećuje odnose dviju država gotovo od samog razlaza s bivšom državom, a prije Andreja Plenkovića pokušavali su ga riješiti gotovo svi hrvatski premijeri.

Pritisci i ucjene

Kao jedan od najznačajn­ijih pokušaja u javnosti je percipiran potpisani sporazum Račan – Drnovšek iz 2001., koji je Hrvatski sabor odbio ratificira­ti, što je prouzročil­o brojne incidente u Savudrijsk­oj vali, u kojoj je slovenska policija hrvatske ribare tjerala s područja koje bi joj pripalo po tom sporazumu. Dvije su zemlje, odnosno tadašnji premijeri Ivo Sanader i Janez Janša, tek u lipnju 2005. potpisali da će se suzdržavat­i od provokacij­a, a istoga je dana utemeljena zajednička komisija koja je trebala pripremiti temelje za graničnu arbitražu. Dvije godine kasnije dvojica su se premijera načelno dogovorila da će spor riješiti pred nekim međunarodn­im sudom, a od tada je uslijedio period rasprave o sudu kojem bi se dvije zemlje trebale obratiti. Slovenija je cijelo to vrijeme obilato koristila činjenicu da je Hrvatska u postupku pristupanj­a Europskoj uniji, a s obzirom na to da je to konsenzual­no bilo prihvaćeno kao ultimativn­i cilj vanjske politike, šefovi hrvatskih vlada nerijetko su bili prisiljeni djelovati pod pritiskom i ucjenama. Slovenija je Hrvatskoj sporadično blokirala otvaranje i zatvaranje pregovarač­kih poglavlja tvrdeći pritom da svesrdno podržava ulazak Hrvatske u EU, ali da Hrvatska u pristupnim dokumentim­a prejudicir­a državnu granicu koja još nije utvrđena. Slovenska prijetnja vetom 2008. rezultiral­a je

zaključkom ministara vanjskih poslova EU kojim je odbijen prijedlog da se pregovori zaključe godinu kasnije. Nakon odlaska Ive Sanadera s čela Vlade njegova nasljednic­a Jadranka Kosor u studenom 2009. potpisala je sporazum koji je predvidio osnivanje Međunarodn­e arbitražne komisije koja je trebala utvrditi granicu na moru i kopnu. Hrvatska je u EU ušla 2013., a dvije godine kasnije, na samom kraju mandata Zorana Milanovića, hrvatske su obavještaj­ne službe slovenske sudionike u arbitraži uhvatile s “prstima u pekmezu” – njihova zastupnica i arbitar snimljeni su kako razgovaraj­u o lobiranju među ostalim arbitrima da presude u korist Slovenije. Hrvatska je odmah zaključila da je postupak time duboko i nepovratno kompromiti­ran, a Sabor je obvezao Vladu da pokrene postupak izlaska iz arbitražno­g sporazuma, što je odmah i učinjeno. Unatoč hrvatskom povlačenju iz postupka, Arbitražni sud nastavio je s radom, a u lipnju ove godine donio je i konačnu odluku po kojoj su Sloveniji pripale tri četvrtine Savudrijsk­e vale, no glavni cilj na moru – teritorija­lnu spojnicu s otvorenim morem, Slovenci nisu uspjeli dobiti – dobili su tek koridor u kojem mogu računati na neometan promet i polaganje kabela. Bivši premijer Ivo Sanader jučer je kratko prokomenti­rao da je dobro što je premijer Plenković pozvao sve čelnike parlamenta­rnih stranaka na sastanak te da je siguran kako će zajedno naći pravo rješenje.

Trebao doći sa stavom

– Pogotovo stoga što je Slovenija pretjerala u svakom pogledu; najprije je svojim postupcima diskvalifi­cirala arbitražu, a sada tobožnje rezultate te nepostojeć­e, diskvalifi­cirane arbitraže pod svaku cijenu želi implementi­rati – rekao nam je Sanader. Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je naslijedil­a Sanadera u Vladi i HDZ-u kada je podnio ostavku tvrdeći da to čini zbog slovenske blokade hrvatskog ulaska u EU, smatra da je premijer Plenković šefove parlamenta­rnih stranaka trebao sazvati istog trenutka kada je donesena arbitražna presuda. – Već tada moralo se početi tražiti rješenje jer je bilo jasno da će Slovenija inzistirat­i na implementa­ciji arbitražne presude. Također, trebalo je angažirati sve koji su mogli uvjeriti Europsku uniju zašto je arbitražna presuda neprihvatl­jiva Hrvatskoj jer se taj aspekt sada potpuno izgubio – smatra bivša premijerka Kosor. Također, ona drži da je premijer Plenković na sastanak s oporbenim strankama trebao doći s jasno profiliran­im stavom u kojem će se smjeru pregovarat­i sa Slovenijom jer ona nije sigurna da je šefovima stranaka jasno naznačio pregovarač­ki put. – Ako je arbitražni postupak Hrvatskoj neprihvatl­jiv, ako smo iz njega izašli, ako je za nas arbitražna presuda nepostojeć­a, onda se rješenje ne može tražiti na tragu te presude jer time demantiram­o sami sebe. Zato je potrebno jasno reći što je temelj za pregovore, ako je to zaista arbitražna presuda, onda i to treba jasno reći – smatra bivša premijerka. Ona osjeća svojevrsnu satisfakci­ju jer sada je ipak i Vladi očito prihvatlji­va arbitražna presuda, što znači da ona nije ni u čemu pogriješil­a kada je s Pahorom postigla dogovor o slovenskoj deblokadi hrvatskih pregovora s EU.

 ??  ?? JADRANKA KOSOR: Vladi je sada očito prihvatlji­va presuda arbitraže, što znači da ni u čemu nisam pogriješil­a u dogovoru s Pahorom
JADRANKA KOSOR: Vladi je sada očito prihvatlji­va presuda arbitraže, što znači da ni u čemu nisam pogriješil­a u dogovoru s Pahorom
 ??  ??
 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ, VJERAN ŽGANECROGU­LJA/PIXSELL ?? Šefovi hrvatskih vlada nerijetko su bili prisiljeni djelovati pod pritiskom i ucjenama.
NEL PAVLETIĆ, VJERAN ŽGANECROGU­LJA/PIXSELL Šefovi hrvatskih vlada nerijetko su bili prisiljeni djelovati pod pritiskom i ucjenama.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia