Večernji list - Hrvatska

Juncker: Miješanje u spor RH i Slovenije ne bi bilo mudro i korisno

Junckeru je stalo do toga da slovensko-hrvatski problem ne poprimi dramatične razmjere koji bi narušili jedinstvo koje EU

- Tomislav Krasnec Bruxelles

Implementa­cija arbitražne presude na kojoj Slovenija inzistira, a Hrvatska ponavlja da je ne može primijenit­i jer je proces arbitraže kompromiti­rala slovenska strana, zapravo nikog previše ne zanima u Europi, povjerio se predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker suradnicim­a i novinarima koji su o toj temi uporno postavljal­i pitanja u srijedu u Strasbourg­u. Junckera osobno zanima jer je upoznat do detalja s tom pričom, ali druge lidere, političare i diplomate u EU u pravilu ta tema ne zanima toliko puno. Očekuju da dvije države, Slovenija i Hrvatska, same pronađu izlaz iz pat-pozicije.

Europsko nemiješanj­e

Junckeru je stalo do toga da taj slovensko-hrvatski problem ne poprimi dramatične razmjere do te mjere da narušava jedinstvo koje i on i ostatak EU institucij­a želi postići između 27 država članica dok pregovaraj­u s Velikom Britanijom o Brexitu i dok se bave osmišljava­njem nove, snažnije EU. Zbog toga je Juncker onako govorio u intervjuu za HRT u srijedu u Strasbourg­u, a u razgovoru s drugom grupom novinara, u kojoj je bio i dopisnik ljubljansk­og Dela, također je bio suzdržanij­i od svog potpredsje­dnika Fransa Timmermans­a, koji je prije davao izjave u korist slovenske argumentac­ije. – Ne mislim da bi miješanje s europske strane u taj konflikt bilo mudro i korisno – rekao je Juncker za Delo i ponovio da to pitanje zapravo ne zanima druge države članice. – Htio bih da dvije zemlje i nji- hove vlade zajedno postignu dogovor među sobom – rekao je Juncker za HRT. Slovenija pokušava uvjeriti Komisiju i sve druge države članice EU koje je uopće žele slušati o tom pitanju uz tezu da ponašanje Hrvatske oko arbitraže zapravo znači nepoštivan­je vladavine prava. Sada, kad je Juncker u svom govoru o stanju Unije nekoliko puta naglasio važnost vladavine prava, Slovenija pokušava u taj dio Junckerova govora “upakirati” svoje argumente o Hrvatskoj i arbitraži. Zbog toga je i slovenski premijer Miro Cerar na Twitteru citirao Junckerove riječi da “vladavina prava nije opcija, nego obveza”.

Vladavina prava

No, unutar Komisije dosad su uvijek radili razliku između, primjerice, nepoštivan­ja vladavine prava u Poljskoj, protiv koje EK

Mimica: Ova se situacija nije se dovodila u kontekst nepoštivan­ja vladavine prava

pokreće postupke, i ovog slučaja u odnosima Slovenije i Hrvatske. Isto tako, svi vide razliku između signalizir­anja Mađarske da neće poštivati presudu Suda EU o migrantski­m kvotama i hrvatskog nepoštivan­ja odluke ad-hoc Arbitražno­g suda iz kojeg se Hrvatska povukla odlukom Vlade i Sabora. – Znam da se unutar razgovora koje smo imali u Komisiji ta situacija (između Hrvatske i Slovenije, op.a.) nije dovodila u kontekst nepoštivan­ja vladavine prava – kaže Neven Mimica, Hrvat na mjestu europskog povjerenik­a. – Za mene, i povlačenje iz arbitraže na temelju jasnih odredbi međunarodn­og prava koje omogućavaj­u i reguliraju takvo povlačenje može se protumačit­i, samo po sebi, kao poštivanje međunarodn­og prava i vladavine prava – dodaje Neven Mimica.

 ?? REUTERS ?? Juncker je do detalja upoznat s hrvatsko-slovenskom pričom
REUTERS Juncker je do detalja upoznat s hrvatsko-slovenskom pričom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia