Večernji list - Hrvatska

Primorac u odboru Peres centra u Izraelu

- (rok)

sti, novine koje izdaju predstavni­ci srpske nacionalne manjine. Takva ponašanja su neprihvatl­jiva, mi ih osuđujemo – rekao je Plenković te dodao da neće dopustiti da takva vrsta ponašanja ugrozi smjer europske i demokratsk­e Hrvatske koji Vlada želi učvrstiti. Primjerke Novosti palio je Dražen Keleminec iz A HSP-a, zbog čega je Milorad Pupovac, šef SDSS-a, zatražio hitan sastanak s državnim vrhom u Beogradu, prenijeli su mediji. Vlada je jučer predložila Saboru da ne prihvati interpelac­iju koju je još krajem travnja podnio SDP zbog HOSove ploče u Jasenovcu u čijem je grbu pozdrav “za dom spremni”. Tako je Vlada nakon pet mjeseci, tek nakon što je dogovorom Vlade i pripadnika HOS-a ploča premješten­a iz Jasenovca u Novsku, odgovorila na SDP-ovu interpelac­iju. Vlada je pod pritiskom HNS-a i SDSS-a, nakon što je ministar pravosuđa Bošnjakovi­ć u intervjuu Večernjem listu rekao da će ploča u Jasenovcu ostati dok ne bude izrađen novi zakon, započela pregovore s pripadnici­ma HOS-a kako bi se ploča premjestil­a iz Jasenovca. No u SDSS-u tim rješenjem nisu zadovoljni, nego traže da se pozdrav ZDS u potpunosti zabrani. Plenković je ponovio da će tražiti od Vijeća za suočavanje s posljedica­ma vladavine nedemokrat­skih režima, koje se jučer sastalo drugi put u šest mjeseci, da ubrza svoj rad te da što prije predlože smjernice u sklopu kojih će se izraditi zakon kojim bi se regulirao odnos prema simbolima totalitarn­ih režima. – Želimo to riješiti i prva smo Vlada koja će se na konkretan način suočiti s tim problemom, nijedna druga Vlada nije ga jednoznačn­o regulirala. Naš je cilj, koliko god je to moguće, zatvoriti ideološke podjele – rekao je premijer. Uoči sastanka Vijeća, akademik Zvonko Kusić, predsjedni­k tog vijeća, izjavio je da će Vijeće, poput Italije, razmatrati zabranu fašistički­h simbola. Potvrdio je kako je moguće da smjernice za novi zakon Vijeće izradi i prije ožujka.

Prof. dr. Dragan Primorac u Izraelu je izabran u savjetodav­ni odbor Peres centra za mir i inovacije. Centar okuplja svjetske lidere iz područja politike, gospodarst­va i znanosti s ciljem razvoja novih tehnologij­a i međunarodn­e znanstvene suradnje.

JOSIPA RIMAC: Vjerujem da će mi iskustvo rada u lokalnoj samoupravi biti od velike koristi da kao državna tajnica mogu pridonijet­i jačanju jedinica lokalne samouprave

 ??  ?? Predsjedni­k HAZU, akademik Zvonko Kusić
Predsjedni­k HAZU, akademik Zvonko Kusić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia