Večernji list - Hrvatska

Sberbank ne odustaje od pune naplate

Ogorčeni na Todorića, Rusi najavljuju nove tužbe i prijave

- Lidija Kiseljak

Ruska banka želi sudski izvući svojih 1,1 milijardu eura i u novom kreditu neće sudjelovat­i, ali je još uvijek u vjerovničk­om vijeću lidija.kiseljak@vecernji.net Gotovo je sigurno da ruski Sberbank neće sudjelovat­i u novom kreditnom aranžmanu odobrenom Agrokoru u lipnju, nego će se sudskim putem pokušati naplatiti za ranije odobren kredit od 1,1 milijardu eura, a dodatno uz kaznenu prijavu podignutu protiv Ivice Todorića, proširiti ih i na druge sudionike koji su sudjeloval­i u pogrešno prikazivan­im izvješćima poslovanja kompanije. Ponovio je to u srijedu u Moskvi čelni čovjek ruske banke Herman Gref. Rusi su ogorčeni na Todorića u kojeg su imali povjerenja i zato dali toliki kredit bez dobrih instrumena­ta osiguranja, ali i na državu koja je uz donošenje zakona i zamrzavanj­a potraživan­ja dogovorila novi kreditni aranžman po tzv. roll up modelu.

Valjanost lex Agrokor

Taj model svim kreditorim­a omogućava povrat starog duga u istom iznosu u kojem su odobrili novi kredit. Da model nije u skladu sa zakonom, ruska banka htjela je dokazati na sudu, no odbio ih je i Trgovački, a potom i Visoki trgovački sud u Zagrebu. U listopadu bi visoki britanski sud u Londonu trebao donijeti odluku o valjanosti lex Agrokor. Nakon toga će vjerojatno i Slovenija, kao članica EU, odustati od drugostupa­njskog postupka o razmatranj­u valjanosti zakona. Što znači da bi Rusima lakši put naplate bio putem imovine u Srbiji i Bosni i Hercegovin­i. Ako se i naplate ondje, onda će im u tolikom iznosu biti umanjeno namirenje kroz nagodbu u Hrvatskoj. Pa se i postavlja pitanje bi li im bio lakši put da su pristali na novo kreditiran­je, jer s obzirom na to da osiguranja na stari kredit nemaju, upitan je i cijeli sudski postupak koji im predstoji.

Obitelj ih uvjeravala

Za sada su se Rusi uspjeli naplatiti samo za manji udjel u Mercatoru, kojem je vlasnik bio Todorić. Njihovo ogorčenje na Ivicu Todorića bilo je jasno još iz intervjua koji je našem listu na proljeće dao drugi čovjek banke i najavio moguće kaznene prijave. Istaknuo je kako su vjerovali Todoriću, kako ih je obitelj još početkom godine uvjeravala da je situacija u koncernu pod kontrolom, a zbog čega su im i odobrili dodatni kredit od 100 milijuna eura. Upravo su za taj iznos, koji je spasio Agrokor od kolapsa, Rusi tražili da ga država tretira kao prioritetn­u tražbinu. No odbijeni su, a vrlo brzo izvanredna uprava dogovorila je sličan aranžman sa zapadnim fondovima, kojem su se poslije pridružile i još neke banke. Ukupno je 20 kreditora u novom aranžmanu od 480 milijuna eura, koji je spasio sezonu i omogućio pluseve u operativno­m poslovanju. Za toliki iznos kreditori imaju pravo na naplatu starog duga. Inače, Rusi još uvijek sudjeluju u radu privremeno­g vjerovničk­og vijeća, iako se osobu koju su poslali iz Moskve na proljeće kao predstavni­ka vijeća vratila u Rusiju. Čelni čovjek Sberbanka Herman Gref ponovio je novinarima u Moskvi da će banka sudskim putem tražiti naplatu duga od Agrokora. Rekao je da je Agrokorov slučaj prijevara bez presedana. Osim kaznene prijave podnesene prema Ivici Todoriću, najavljena je i prijava

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia