Večernji list - Hrvatska

Pretraga ureda bila je zakonita

Odluka o optužnici je odgođena jer spis opet ide na Vrhovni sud

- Ivana Jakelić

Ivica Lovrić i Josip Klemm optuženi su zbog pozajmice od 550.000 eura koju je Klemmova tvrtka dala Ciboni za transfer Darija Šarića ivana.jakelic@vecernji.net Pretraga ureda Ivice Lovrića, kada je oduzeta i neka dokumentac­ija, bila je zakonita. Odlučilo je tako jučer optužno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda, i to nakon što je početkom tjedna ispitalo policajce i svjedoke koji su nazočili pretrazi kod Lovrića, optuženog s Josipom Klemmom u aferi Cibona. Riječ je o slučaju u kojem USKOK tereti Lovrića da je s Klemmovim poduzećem sklopio ugovor o zajmu od 550.000 eura za pokrivanje transfera košarkaša Darija Šarića. Cibona se obvezala da će zajam vratiti uz osam posto kamata, ali i da će Klemm dobiti znatan dio odštete ako Šarić jednostran­o raskine ugovor.

Raskinut ugovor

Do realizacij­e ugovora nije došlo jer ga je raskinula Gradska skupština smatrajući da se radi o lihvarskom ugovoru, zbog čega je Klemm tužio Cibonu. Spomenuta optužnica protiv Klemma i Lovrića te Klemmove tvrtke Klemm sigurnost podignuta je u lipnju 2016., no još nije potvrđena. Razlog tome je što je jedno optužno vijeće bilo odgođeno zbog Klemmove bolesti, dok je na drugom obrana tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje iskazi svjedoka koji su ispitani u USKOK-u bez nazočnosti odvjetnika, što je sukladno zakonu. Kako se na takvu odluku ima pravo žalbe, spis je otišao na Vrhovni sud, koji je potvrdio odluku optužnog vijeća, odbivši žalbe Lovrića i Klemma. Kada je zakazana nova sjednica optužnog vijeća, obrane su zatražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji pretraga Lovrićeva ureda. Tvrdili su da je pretraga nezakonita jer zapisnici o pretrazi nisu potpisani. Stoga je sud saslušao svjedoke koji su nazočili pretrazi. Oni su potvrdili da su bili nazočni, no tvrdili su da im nitko nije kazao što su njihove obveze. Policajci koji su obavljali pretragu kazali su da je sve bilo po zakonu.

Priznao krivnju

Sud je odlučio da je riječ o zakonitoj pretrazi, a kako obrana i na tu odluku ima pravo žalbe, spis se ponovo seli na Vrhovni sud, čime je prolongira­na i odluka o pravomoćno­sti optužnice i početak suđenja. S Klemmom i Lovrićem na početku je bio optužen i Dragutin Kosić, koji je u međuvremen­u priznao krivnju te je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine. I Lovriću i Klemmu ovo je druga optužnica. Prvi je pravomoćno optužen u aferi Štandovi, a drugi nepravomoć­no osuđen na godinu dana zatvora zbog zloporabe.

Lovrić je optužen i u aferi Štandovi, dok je Klemm nepravomoć­no osuđen zbog zloporabe

 ?? SLAVKO MIŽDOR/PIXSELL ?? Loš posao Kada je Dario Šarić potpisao za Cibonu, uz njega su bili Klemm i Lovrić. Zbog tog transfera njih su dvojica optužena
SLAVKO MIŽDOR/PIXSELL Loš posao Kada je Dario Šarić potpisao za Cibonu, uz njega su bili Klemm i Lovrić. Zbog tog transfera njih su dvojica optužena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia