Večernji list - Hrvatska

Mobiteli van iz vlade i škola

Ministiri su ih se već odrekli. Učenicima poručuju da je to moguće

- Marina Šerić marina.seric@vecernji.net

Dok su za neke učitelje mobiteli izvor nediscipli­ne, drugi smatraju da bi ih se, uz kontrolu, moglo koristiti u nastavi Od samoga početka svoje predizborn­e kampanje francuski predsjedni­k Emmanuel Macron naciji je obećao da će zabraniti upotrebu mobilnih telefona u osnovnim i srednjim školama. I nakon pobjede nastavio je govoriti o uvođenju te zabrane, a kako bi učenicima dao dobar primjer, i članovima vlade zabranio je da koriste mobitele na sjednicama vlade.

Vlada bez mobitela

Ministar obrazovanj­a Jean-Michel Blanquer kazao je da je svim ministrima postalo sasvim normalno da uoči sjednice vlade mobitele odlože u za to predviđene sigurne pretince i da su se već uvelike navikli na to da na sjednicama budu koncentrir­ani na posao, bez ometanja i odvraćanja pažnje, do čega mobiteli nužno dovode. Ministar je naglasio da će sličan postupak zatražiti i od učenika – pri dolasku u školu oni će svoje telefone morati deponirati u pretinac i moći će ih uzeti tek nakon završetka nastave. Blanquer naglašava da ne vidi nikakvu prepreku da se učenici naviknu na to.

Ministri pohranjuju mobitele u sigurne pretince, a to će se tražiti i od učenika

Zabrana već postoji

Sindikati učitelja i profesora i neki stručnjaci upozoravaj­u da zabrana korištenja mobitela u školama već postoji u zakonu i da bi tu odredbu samo trebalo konzekvent­no poštovati. Dosad se, kažu, učenicima gledalo kroz prste i dopuštalo im se da koriste telefone za vrijeme nastave. Neki učitelji i profesori mobitele na nastavi vide kao nešto što remeti koncentrac­iju i stvara nediscipli­nu, a mnogi naglašavaj­u kako upravo za vrijeme nastave dio učenika svojim kolegama šalje uvredljive i uznemiruju­će poruke preko društevnih mreža. Drugi pak kažu da se pametne telefone može iskoristit­i kao pomagalo u nastavi, ali da je potrebna stroga kontrola njihova korištenja za vrijeme nastave. U sve su se umiješale i udruge roditelja školske djece koje kažu da nije moguće organizira­ti sigurnu pohranu učeničkih mobitela.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Macron obrazovanj­e smatra jednim od temelja društva i drži da se telefoni ne bi trebali koristiti za vrijeme nastave
REUTERS Predsjedni­k Macron obrazovanj­e smatra jednim od temelja društva i drži da se telefoni ne bi trebali koristiti za vrijeme nastave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia