Večernji list - Hrvatska

Kremlj: Jako smo puno naučili od Kim Kardashian

Medijski sukob između Moskve i SAD sada se vodi sasvim novim oružjem

- Bernard Karakaš ZAGREB

Koncept masovnih medija zapravo je anglosaski izum. Rusija se samo pridružila modelu koji se u praksi pokazao uspješnim

Propagandn­i rat između Washington­a i Moskve vodi se već desetljeći­ma. Nakon Drugog svjetskog rata Staljin je na raspolagan­ju imao Radio Moskvu koja je na kratkovaln­im dužinama emitirala vijesti viđene očima Rusije diljem svijeta. S druge strane, SAD je izdašno financirao i nadgledao Radio Sloboda koji je “pokrivao” slušatelje diljem cijelog tadašnjeg SSSR-a. Slušanosti i jedne i druge postaje mjerila se u nekoliko postotnih poena. No danas je situacija nešto drugačija, a medijski kanali potpuno su drugi.

Medijska dominacija CNN-a

– Kolika je snaga medijskih alata na internetu najbolje pokazuje primjer Kim Kardashian. Ona ima 55 milijuna pratitelja na Twitteru, a svaku njenu objavu prate deseci milijuna ljudi. Kim Kardashian na njih utječe bez problema, a ona iza sebe nema ni obavještaj­ne službe, ni KGB, ni ministarst­va, ni logistiku, ustvrdio je prije nekoliko mjeseci Putinov glasnogovo­rnik Dmitri Peskov. Ovakav pristup medijima, ali i društvenim mrežama nije nov. On traje znatno duže s ame- ričke strane, no u posljednji­h nekoliko godina Rusija je uhvatila korak sa zapadom. Do te mjere da su zapadni mediji, ali i zapadni političari, počeli tvrditi kako se Rusija miješa u izborne procese cijelog niza zemalja, od SAD-a do Njemačke. I dok je na američkoj strani tu medijsku dominaciju godinama gradio CNN, a potom i Fox News, na strani Moskve danas su dva glavna medijska kanala, RT i Sputnik. – Cijeli taj koncept globalnih medijskih mreža osmislila je anglosaska strana. Mi smo se samo pridružili ovom sustavu. To je kao pokretna traka u proizvodnj­i. Prvi ju je osmislio Ford, danas pokretne trake koriste i Citroën, i Mercedesa, i Lada... I ništa tu nije sporno – kaže Peskov. Pokretanje Sputnika bio je posljednji dio plana Moskve za izjednačav­anje utjecaja na globalnoj medijskoj sceni. Do tada je u Rusiji djelovala nacionalna informativ­na agencija RIA, kao i Radio Moskva, koje su spojene u jednu agenciju i potom potpuno rebrendira­ne pod novim imenom Sputnik. Za glavu urednicu ovoga novoga projekta izabrana je Margarita Simonjan, koja je nekoliko godina prije od novoosnova­ne televizijs­ke postaje Russia Today, danas znane kao RT, stvorila stvarnog, globalnog igrača čiji se program gleda diljem svijeta.

Utjecaj na gledatelje

– RIA je do tada donosila prilično hladne, taksativno navedene vijesti. Sada Sputnik ima nešto drugačiji koncept. Donose vijesti o Zapadu, ali tako kako to nitko do sada nije prikazao. Onako kako to mi vidimo. I vijesti koje se u SAD-u baš i ne mogu vidjeti na bilo kojoj televiziji, kaže Simonjan. Odbija pri tome bilo kakvu tvrdnju da je Rusija s nekim u medijskom ratu. – Ja ne vjerujem u rat, ja mrzim ratovanje, i mi zasigurno nismo ni s kim u ratu. Ali pokazujemo priču onako kako je mi vidimo – kaže M. Simonjan. Procjenjuj­e se kako televizijs­ki program RT-a ovoga trenutka dopire do oko 80 milijuna gledatelja na području Zapada Europe i SAD-a. Mnogo manje nego što je doseg britanskog BBC-a, no svakako vrlo impozantan broj gledatelja na čije je mišljenje moguće bar malo utjecati. I da bude potpuno jasno, ova se igra vodi u dva smjera. Jer i CNN danas, baš kao i Fox ili BBC, pokriva rusko medijsko tržište. I pokušava pokazati svoje viđenje stvarnosti i analize događaja. Rat već uvelike traje, ali on se ipak svodi na medijske sukobe.

 ??  ??
 ??  ?? Putinov glavni čovjek za odnose s medijima Dmitri Peskov potvrdio je kako analiziraj­u sve segmente, pa i objave poznatih osoba na Twitteru
Putinov glavni čovjek za odnose s medijima Dmitri Peskov potvrdio je kako analiziraj­u sve segmente, pa i objave poznatih osoba na Twitteru
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia