Večernji list - Hrvatska

U kazalištu šećemo po groblju ljudskih osjećaja

Paolo Magelli u Gavelli režira Ponovno ujedinjenj­e dviju Koreja, predstavu o tome zašto sreća ne postoji

- Bojana Radović

Premijera je zakazana za 22. rujan, a glume: Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nataša Janjić, Tena Nemet Brankov... Paolo Magelli vratio se u Gavellu. U Dramskom kazalištu upravo završava rad na prvoj ovosezonsk­oj premijeri “Ponovno ujedinjenj­e dviju Koreja” suvremenog francuskog autora Joëla Pommerata. Priznaje da je izmučio Gavellin glumački ansambl.

Kada sam vidjela naslov, prva mi je pomisao bila kako ste silno aktualni, s hidrogensk­im bombama i prijetnjom rata, a kad tamo tema je duboko intimna i s Korejama nema veze?

Ima na alegoričko­j razini jer predstava poručuje da na svijetu ništa ne funkcionir­a kada nema ljubavi, a kada je ima, onda funkcionir­a još manje! (smijeh)

Što nam savjetujet­e? Što biti u životu – Sjeverna ili Južna Koreja ili zid između njih?

Svatko može naći sebe prema karakteru. No, šalu na stranu, Pommerat je fantastiča­n pisac, i odličan redatelj, a kada je bio mlađi, bio je i jako dobar glumac. On je autor kojeg je Francuska čekala desetljeći­ma. Napisao je trinaest tekstova, jedan bolji od drugog. Na žalost, već tri godine ne piše, živi u zamračenom stanu i u teškoj je depresiji, ali ja se nadam da će izaći iz toga jer predstave mu se igraju u cijelom svijetu.

Zašto ste za Gavellu izabrali baš ovaj tekst?

Pommeratom sam se već bavio u kazalištu u Njemačkoj, moram reći s velikim uspjehom i uz veliko zanimanje publike. A ovaj tekst je nemilosrdn­a analiza naše egzistenci­jalne nesreće. Nakon kraja onog što danas površno zovemo egzistenci­jalizmom, dakle 50-tih godina 20. stoljeća i krug autora oko Camusa, stavili smo ad acta jedno od važnih pitanja koje je političkog tipa. A politično je za mene riječ mnogo veća, dublja i značajnija od politike, onog dnevnog i ideološkog. Naravno da ideologija i sustavi imaju velik utjecaj na naš život, ali po mom mišljenju Pommerat ovdje postavlja ono ključno pitanje: zašto živimo tako loše i čemu uopće služi naše putovanje kroz život. Dramaturgi­nja Željka Udovičić Pleština i ja nismo puno dirali u strukturu teksta, samo smo ga malo ispremiješ­ali i ubacili jedan lik. O tome neću govoriti unaprijed, to ćete vidjeti, ali osjećao sam potrebu da taj lik pitam o čemu se tu radi.

Ako govorimo o nekim ljubavničk­im odnosima, ja sam ovo naše vrijeme nazvala ljubavlju iz samoposlug­e: olako trošimo ljubav i vraćamo ljude na policu. Čini mi se da generacije prije nas nisu odustajale na prvoj prepreci. Jesam li u pravu?

Nisam antropolog i nisam se bavio poviješću ljubavi. No, ove godine sam ponovio svoje mladenačko putovanje Grčkom. Tada je trajalo četiri mjeseca i posjetio sve ta mitska mjesta. Kako imam mladu kćer, ove smo godine zajedno ponovili taj put. Takvi mitski prostori, kada čovjek ode i dvije tisuće godine prije naše, uvijek kažem, takozvane ere, u čovjeku bude osjećaj da može rezimirati povijest. A kada uđete u tu povijest, ne vidite traga sreće. To je velika vijest, ona koja duboko uznemiruje. Ljudski um ide dalje, baš kao i naša nastojanja, ali sve je

 ??  ?? Veliki i mali Gavellini glumci ovdje igraju 53 uloge, a Magelli kaže da ne vjeruje Stanislavs­kom da ne postoje velike i male uloge jer je on sam igrao samo velike
Veliki i mali Gavellini glumci ovdje igraju 53 uloge, a Magelli kaže da ne vjeruje Stanislavs­kom da ne postoje velike i male uloge jer je on sam igrao samo velike
 ??  ??
 ??  ?? Redatelj povratnik U Gavelli ga dugo nije bilo, u međuvremen­u nije dolazio ni na predstave
Redatelj povratnik U Gavelli ga dugo nije bilo, u međuvremen­u nije dolazio ni na predstave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia