Večernji list - Hrvatska

Za ljetni prijelazni rok potrošeno je gotovo pet milijardi dolara

- Katarina Kušec sport@vecernji.net ZAGREB

Fifa je objavila izvješće nakon ljetnoga prijelazno­ga roka, ali i novi poredak reprezenta­cija – Hrvatska je osamnaesta na svijetu

Mijenja se polako nogometna karta Europe, ali i svijeta, prijelazni rokovi su završeni, igraju se utakmice kvalifikac­ija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, a klubovi gledaju kakvu su kupnju obavili ovoga ljeta. Fifa je u svom posljednje­m izvješću napisala da su nogometni klubovi iz cijelog svijeta potrošili 4,71 milijardu dolara u ljetnom prijelazno­m roku, što je gotovo isto koliko je potrošeno tijekom cijele 2016. godine. Između 1. lipnja i 1. rujna 2017. godine, u svijetu je bilo 7590 nogometnih transfera. Globalna je potrošnja dosegnula iznos od 4,71 milijardu dolara, a cijele 2016. godine 4,79 milijardi dolara, ističe Fifa na svojim stranicama. Naravno, u cijeloj priči pet velikih klubova iz liga petice imalo je glavnu riječ. Oni su ostvarili 21,2 posto od ukupnog iznosa transfera i 77,9 posto od ukupno potrošenog iznosa. PSG je, na primjer, ovo ljeto na pojačanja potrošio više od 400 milijuna eura, navodi Fifa, koja je u posljednje vrijeme vrlo aktivna u statistici. Objavljen je i najnoviji poredak reprezenta­cija.

Kockasti pali za dva mjesta

Hrvatska nogometna reprezenta­cija pala je za dva mjesta i na novoj je Fifinoj ljestvici 18. reprezenta­cija svijeta. Njemačka se vratila na prvo mjesto, s kojega ju je na neko vrijeme svrgnuo Brazil. Nijemci su na prvu poziciju došli nakon dvije uvjerljive pobjede u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, nad Češkom i Norveškom. Dobra vijest za Hrvatsku je što bi prema sadašnjom renkingu bila nositelj u eventualni­m dodatnim kvalifkika­cijama, i tako bi izbjegla Italiju, Švicarsku... Rezultati kvalifikac­ijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo u Rusiji prilično su utjecali na raspored reprezenta­cija na Fifinoj ljestvici. Od hrvatskih suparnika u kvalifikac­ijskoj skupini I, Island je, nakon pada od dva mjesta, sada 22. Jedan od sljedećih suparnika kockastih, Ukrajina, napredoval­a je za tri mjesta i sada je 24. reprezenta­cija svijeta. Turska, koja je svladala Hrvatsku s 1:0, napredoval­a je za šest mjesta, do 27. pozicije. Finska, protiv koje Hrvatska igra predzadnju kvalifikac­ijsku utakmicu, najviše je napredoval­a, za čak 23 mjesta, i sada je na 87. poziciji, a Kosovo je, nakon pada za četiri mjesta, trenutačno 184. reprezenta­cija svijeta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia