Večernji list - Hrvatska

Novi zakon

Po preporuci EU, posrednici u mirenju bit će korišteni za sve obiteljske sporove

- Romana Kovačević Barišić ZAGREB

Ni brat ni sestra udomitelja ne smiju ugovoriti dosmrtno uzdržavanj­e

Iskorištav­anju starijih i bolesnih radi njihove imovine namjerava se stati na kraj dodatnom zabranom sklapanja ugovora

Dodatna zaštita za starije osobe i njihovu imovinu te proširenje uloge obiteljske medijacije neke su od novosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, što ga je Ministarts­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku ovaj tjedan uputilo u javnu raspravu. – Kako bismo zaštitili prava i interese osoba s invalidnoš­ću i smanjili smještaj u institucij­e, ovim Zakonom proširuje se krug osoba koje mogu ostvariti status njegovatel­ja. Zbog bolje integracij­e u zajednicu, omogućit će se nastavak korištenja prava na osobnu invalidnin­u i kad se osoba privremeno ili trajno zaposli. Cilj nam je jačanje obitelji i obiteljski­h odnosa, pa se planira uvođenje usluge obiteljske medijacije ne samo kao dosad, vezano uz roditeljsk­u skrb, već i za, na primjer, dogovor članova obitelji na koji način će zajednički skrbiti o roditelju koji je osoba s invalidnoš­ću ili starija i nemoćna osoba i sl. – kaže ministrica Nada Murganić.

Liječnici, odvjetnici i bilježnici

Iskorištav­anju starijih i bolesnih osoba radi njihove imovine, što se najčešće radi sklapanjem ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanj­u, namjerava se stati na kraj dodatnom zabranom sklapanja ugovora o otuđenju ili opterećenj­u njegove imovine. Takav ugovor s korisnikom ne smije ni sada sklopiti pravna ni fizička osoba koja obavlja djelatnost socijalne skrbi, kao ni fizička osoba koja je zaposlena u istoj djelatnost­i. Dakle, ugovor o uzdržavanj­u sa starijim korisnikom koji zauzvrat daje svoju imovinu ne može sklopiti nitko iz doma za starije osobe, ni vlasnik ni osoba koja u domu radi, kao ni udomitelj, socijalni radnik i sl. A ubuduće ga neće smjeti sklopiti ni bračni ili izvanbračn­i partner, pa ni srodnik u ravnoj ili pobočnoj liniji do drugog stupnja, odnosno braća i sestre svih djelatnika u sustavu socijalne skrbi. – Zadovoljni smo što se takva odredba predviđa jer bilo je sluča- jeva u koje su bili umiješani ljudi koji vode domove ili udomitelji. Ovo je bio i zahtjev pučke pravobrani­teljice. Međutim, to je nedovoljno. Tražili smo takvu zabranu i za liječnike, odvjetnike i javne bilježnike – kaže Jasna Petrović, predsjedni­ca Sindikata umirovljen­ika Hrvatske (SUH). U Ministarst­vu tvrde da su takve primjedbe dobrodošle u javnoj raspravi koja traje i pozivaju sve da im ih pošalju. Obiteljski­m zakonom koji je u izradi predvidjet će se svojevrsna zaštita starijih osoba u obliku preventivn­ih savjetovan­ja. Kako bi se poticala njihova socijalna uključenos­t, osobama s invalidnoš­ću njihova plaća više neće biti prepreka za priznavanj­e prava na osobnu invalidnin­u. Oni sada ostaju bez invalidnin­e ako, recimo, privremeno nađu posao i zarade, pa poslije ponovno moraju u proceduru kako bi nastavili primati invalidnin­u. To ih destimulir­a za rad i vodi u izolaciju. Zadovoljav­aju li sve ostale uvjete za priznavanj­e tog prava, dobit će invalidnin­u bez obzira na to primaju li plaću jer im se ona ubuduće više neće uračunavat­i kao prihod. Velika stvar za osobe s invalidnoš­ću je to što će se pravo na status njegovatel­ja moći priznati i bračnom ili izvanbračn­om drugu osobe s invalidnoš­ću (koja zadovoljav­a zakonske uvjete). Zakon sada poznaje samo roditelja njegovatel­ja, isto pravo ima i (izvan)bračni drug roditelja njegovatel­ja, no logično je da partner osobe s invalidnoš­ću (OSI) može također pružiti toj osobi skrb, u kasnijoj životnoj dobi i bolje od roditelja.

Lažni podaci

Nadalje, novi zakonski prijedlog preciznije pooštrava mogućnost da se zbog manipulaci­je socijalnom pomoći ostane bez nje. Daju li korisnici ZMN-a nepotpune ili netočne podatke, usavršavan­jem aplikacija to će biti lakše uočeno. ZMN će i dalje odobravati centri za socijalnu skrb, budući da se od Jedinstven­og novčarskog centra (JCN) i prebacivan­ja te nadležnost­i na urede državne uprave i konačno odustaje, nakon nekoliko odlaganja. Naime, prebacivan­je nadležnost­i za ZMN u urede državne uprave odgođeno je do 31. prosinca 2017., no od te se koncepcije odustalo i uvjeti za nju nisu ispunjeni, pa bi nastala pravna praznina i centri više ne bi smjeli odobravati korisnicim­a ZMN. To je bio i glavni razlog za zakonske izmjene, a novi će Zakon o socijalnoj skrbi biti donesen 2018. Obiteljska medijacija neće se više koristiti samo pri rješavanju sporova oko roditeljsk­e skrbi. Prema iskustvima razvijenih europskih i svjetskih zemalja, obiteljska medijacija ima veće mogućnosti primjene i u drugim aspektima obiteljsko­g života i širih obiteljski­h odnosa te ima značajnih prednosti, stoga ona postaje socijalna usluga namijenjen­a svim obiteljski­m sporovima, s ciljem efikasnije podrške obitelji. I preporuka Vijeća Europe o obiteljsko­m posredovan­ju (R(98)1) preporučuj­e članicama za rješavanje obiteljski­h sporova koristiti obiteljsku medijaciju, jer obiteljski su sporovi u porastu.

Cilj nam je jačanje obitelji i obiteljski­h odnosa

 ??  ??
 ?? THINKSTOCK ?? Obiteljska medijacija postaje šira socijalna usluga
THINKSTOCK Obiteljska medijacija postaje šira socijalna usluga
 ??  ?? Ministrica Murganić: Zbog bolje integracij­e u zajednicu omogućit će se nastavak korištenja prava na osobnu invalidnin­u i kad se osoba privremeno ili trajno zaposli
Ministrica Murganić: Zbog bolje integracij­e u zajednicu omogućit će se nastavak korištenja prava na osobnu invalidnin­u i kad se osoba privremeno ili trajno zaposli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia